Megjelent az Orbán-propaganda a magyar tankönyvekben

Frans Timmermans megadta kampányának alaphangját vasárnap Rómában az Olasz Demokrata Párt országos küldöttgyűlésén, s eszerint Manfred Webert, az EPP vezetőjét üti, és rajta keresztül a szélsőségesek, mint például Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski okozta veszélyre figyelmeztetett – írja tudósításában a Politico. „Szeretném, ha mindannyian látnák azokat a trendeket Európában és a nemzeti parlamentekben, ami megrémiszt” – fogalmazott beszédében az Európai Bizottság első alelnöke.

A szélsőjobb a múltból építkezik, nem ismeri el a klímaváltozást, nem hisz a tudományoknak és azt sem látja, hogy a fenntartható növekedés biztosítása nehézségekbe ütközik. A brexit miatt a meggyengült Európai Néppárt szerinte a szélsőséges pártokkal fog erősíteni, s ezért nagyon bízik az Olaszországban a legutóbbi választásokon ugyan alulmaradt, de az utóbbi időben egyre népszerűbb demokrata párt támogatásában. Az új spanyol kormányfővel, Pedro Sánchezzel példálózott, aki baloldaliként hozzálátott egy progresszív program megvalósításához, kezdve a minimálbér-emeléssel, folytatva a sort a munkanélküliség felszámolásával és a menekültek befogadásával. Európának szüksége van Olaszországra, nem tudunk erős Európát építeni nélkületek – bátorította az olaszokat beszéde végén. Az Európai Szocialisták vezetői posztjára pályázó vezető jelöltet, Timmermansot rossz nyelvek egyre jobban kikezdik, mondván, hogy uniós pénzből kampányol, miközben több fontos posztot is betölt egyszerre. Az uniós törvények azonban erre lehetőséget adnak – írja a Politico.

Magyarország ismét botrányt kavar – írja Der Tagesspiegel az Arab Ligával ma kezdődő uniós előkészítő tárgyalások előtt, miután arra utaló jeleket tapasztalt Frederica Mogherini külügyi biztos, hogy Budapest ismét gátja lehet egy tervezett megállapodásnak. Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere bírálta Magyarországot, hogy a szögesdrótkerítés, a tabunak számító migrációs kérdés és az unión belüli zéró szolidaritás, amit Orbán kormánya tanúsít – a február végére Egyiptomba tervezett arab–uniós csúcstalálkozó kudarcának az oka lehet. Ennek az egyezségnek az alapját egyébként a Magyarország által már elutasított, az ENSZ-ben megfogalmazott migrációs paktum alkotja.

Nikola Gruevszki először adott interjút Magyarországra szökése óta, s a macedóniai Sitel-tv híranyagát a Radio Free Europe honlapja is ismertette. A börtönből szerzett információi szerint meg akarták gyilkolni, ezért menekült el hazájából, de nem kívánta elárulni, hogy ki hozta ezt tudomására és kik akartak az életére törni. Macedónia jelenlegi miniszterelnöke kételyeit fejezte ki ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva azt, hogy nem politikai üldözés áldozata Gruevszki, miközben – ahogy a tudósítás fogalmaz – az autokrata Orbán politikai menedékjogot biztosított a barátjának. Gruevszki hazánkba szökését azzal magyarázta, hogy a NATO és az Európai Unió tagja Magyarország, ahol független intézmények működnek.

Meglepetéssel szembesült a hétvégén az, aki a CNN honlapjára ellátogatott, mert nyolcadikos történelemkönyvekkel illusztrált terjedelmes cikkel találkozott. Az írás elemzi, hogy a CEU elűzése után felgyorsult a magyar kormánynak az oktatás központosítására tett újabb igyekezete, amit az új tankönyvekben szereplő propaganda bizonyít. Orbán-fotók, idézetek Orbán beszédeiből és elferdített politikai háttérértelmezések például a migránsválság elhallgatásával, a keresztény Magyarország sulykolásával – foglalja össze a cikk, amelyben megszólít egy volt tankönyvírót, a Történelemtanárok Egyesületének vezetőjét és a gender-szak elismert oktatóját a CEU-ból. Egy tanár pedig arról panaszkodott, hogy a Soros és a migráns kifejezések ma már szitokszónak számítanak Magyarországon, még a játszótereken is ezzel jönnek elő vitahelyzetekben. Kovács Zoltán kormányszóvivő már decemberben úgy nyilatkozott a CNN kiküldött tudósítójának, hogy az ősszel újabb tantervekkel reformálják meg az oktatást.

Az amerikai székhelyű baloldali portálba, a JacobinMagbe írt cikket a szakszervezeti mozgalom és tiltakozáshullám erősödéséről Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és a Nagy-Britanniában PhD-t szerzett Fábry Ádám: „Orbán végre ostrom alatt”. Az etnikai sovinisztának és paleo-konzervatív nacionalistának megbélyegzett kormányfő által szorgalmazott rabszolga-törvény sorsát és ennek kapcsán az eddig gyakorlatilag nem létező szakszervezetek jövőjét vázolja fel az írás. Azt, hogy az Audi és a Mercedes (ahol 35%-os béremelést harcoltak ki) sikerén is felbuzdulva a közszféra dolgozói is szervezkednek, március 14-ére tervezve újabb megmozdulást.

Ahmed Hamednek a kormánnyal szemben elbukott keresetét számos nemzetközi médium tette közzé, így a The Jerusalem Post is, igaz szűkszavúan csak annyit közölt, hogy a bíró megalapozatlannak találta a per tárgyát, azt, hogy a 2017-i nemzeti konzultáció kérdései közt a 2015-ben hazánkba jutott szíriai menekültet már elítéltként kezelték, miközben a verdikt csak 2018 végén született meg.