Megjelent az új erő

A Fidesz most ünnepel. Joggal. Megnyerte az európai parlamenti választást – itthon. Méghozzá azt, amelyen minden eddiginél több magyar ember vett részt. Igaz, a Fidesz nem kaszált akkorát, mint szeretett volna. Tizenöt–tizenhat mandátumról szóltak a vágyálmok, hogy jól megmutatják az Európai Néppártnak, hogy kicsodák is ők valóban. Nem lett kétharmad. Nem lett 13-nál több mandátum. De az urnához járulók 52 százaléka a narancsosokra adta a voksát. Egymillió 777 ezren. Ez világos többség. Egy ilyen arány az országos választáson akár egy újabb kétharmadot is szállíthatna.

Ünnepelhetnek, mert az ősellenség dinoszaurusz, az MSZP feldobta a tappancsát. Éppen csak össze tudott kaparni egy mandátumot.
Orbán Viktor vezénylő tábornok ismét sikerrel tudta harcba vetni fegyelmezett választóinak seregét. Most már tudjuk az utóbbi két választás tapasztalatai alapján, hogy a nagy részvétel a kormánypártnak kedvez. Mert ha baj van, elindulnak a testvéri tankok, és legyalulják a választókörzeteket.

De Orbán homlokán mégis megjelenhetnek a ráncok. Ezen a választáson megjelent két új erő.

Az egyik a DK. Ahogy a portálok fogalmaznak, a „Gyurcsány-párt”: 554 ezer szavazat, 16 százalék, 4 mandátum. Ekkora magasságban baloldali alakulat már régen járt. Igaz, Semjén Zsolt vidáman azt nyilatkozta, hogy ha Gyurcsány lesz az ellenzék vezére, akkor kérek egy kávét. Csakhogy a DK a sikert nem Gyurcsánynak, hanem Dobrev Klárának köszönheti, A kampánynak, amit ez a hölgy az elmúlt néhány hétben bemutatott. A magyar baloldal potenciális vezetőjét mostantól Dobrev Klárának hívják. És nem fog eltűnni Brüsszelben, ide-odajár.

Aztán ott van a Momentum. Egy olyan csapat, amely fiatal és szemtelen, innovatív és őszinte, mint amilyen valamikor az ős-Fidesz volt. Alig-párt. Nincs múltja. De már felkapaszkodott majdnem 10 százalékra. A DK és a Momentum együtt egyszerre lehet képes megszólítani a baloldali és a liberális ellenzéket. Nem kell ehhez csatlakozásra noszogatni a pártokat. Az MSZP alig létezik, az LMP a földön kúszik. Választóik szívesen szavaznak majd az új erőre. Az új tandemre.
Jönnek az önkormányzati választások. Aztán a távolban, három év múlva az országos voksolás. Addig az új erő tréningezhet, erősíthet, gyarapodhat. Jó szórakozás lesz majd nézegetni a választások végeredményét.

Most azt írja az újság, hogy Békéscsabán és Újpesten van olyan körzet, ahol a Fidesz nyert, de a DK és a Momentum együtt már megverné. Hány és hány ilyen lehet a jövőben…Ki tudja. Az biztos, hogy az eredmény meghaladta a pártok várakozásait. A DK honlapján csak három arcképnek volt helye. A negyedik helyen álló Ara-Kovács Attiláról nem gondolták, hogy kijuthat Brüsszelbe. (Pedig nagyon jó lesz, kitűnő külpolitikai elemző.) A Momentum ünneplő csapatából Cseh Katalinnak úgy kellett előhívnia Donáth Annát, hogy idehallgass, te is jössz velem. Mert van egy második mandátumunk.

Szóval Viktornak nem csupa ünnep a nap. Az Európai Néppárt szépen meglehet az ő 13 mandátuma nélkül.A magyar politikai arénában pedig megjelent két új erő.
Vagy mondjam azt is, hogy két nő?

Dobrev Klára és Cseh Katalin együtt…

A hasas-macsó-bunkó Fidesszel szemben okos, művelt, európai, jól beszélő, mutatós hölgyek az új erő élén.