Megrendült egészségi állapota miatt távozik az Amnesty főtitkára

Orvosai tanácsára Kumi Naidoo (*1965, dél-afrikai születésű, indiai származású, az Oxfordi Egyetemen végzett emberi jogi aktivista), az Amnesty International főtitkára úgy döntött, hogy egészségügyi okok miatt távozik a szervezettől. Lemondását az Amnesty Nemzetközi Elnöksége elfogadta, feladatait a mától ideiglenes jelleggel Julie Verhaar (mostanáig főtitkár-helyettes) veszi át. (A nyitó kép forrása: Democracy Now)

„Régóta úgy gondolom, hogy az Amnesty az emberiség egyik legfontosabb globális értéke, és fájó szívvel hoztam meg a döntést, hogy lemondok a főtitkárságról. A szervezetnek olyan vezetőre van szüksége, akik teljes erejével tud dolgozni, és annyi erőt tud a szervezet küldetésének szolgálatában mozgósítani, amennyit az megérdemel” – mondta Kumi Naidoo.

„Nagy megtiszteltetés volt, hogy együtt dolgozhattam ennyi kiváló és elkötelezett emberrel a nemzetközi titkárságon és a szekciókban. Lelkesítő volt a részvétel mozgalmunk fontos és bátor munkájában. De az egészségem miatt nem volt más választásom, mint meghozni ezt a fájdalmas döntést. Meg kell gyógyulnom, és ki kell találnom, hogy a jövőben hogyan tudok tovább úgy küzdeni az igazságtalanságok ellen, hogy közben magamra is odafigyelek.”

Sarah Beamish, az Amnesty International nemzetközi elnöke kijelentette: „Nagyon sajnáljuk, de megértjük Kumi döntését. Vezetése alatt az Amnesty elkezdte kidolgozni a következő, világméretű stratégiáját, és közelebb jutottunk ahhoz, hogy az eddiginél is hatékonyabb válaszokat találjunk a világ előtt álló kihívásokra”.