Megtévesztő magyar híroldalak listája, 2020

(Szerző: Marinov Iván/www.urbanlegends.hu) Megtévesztő híroldalakat listázó cikkel első alkalommal 2018-ban, legutóbb pedig tavaly januárban jelentkeztem. Ezeken a listákon – a gyanús oldalak url-jeinek összegyűjtésén túl – azt is bemutattam: mire számíthatnak, milyen tartalmakkal találkozhatnak az adott szájtokra tévedők.

Az idén kicsit változtattam a megjelenítésen, és egy a-tól z-ig lajstromozó lista helyett az egyes hírtípusok felől közelítettem a témát. Ezen a listán bemutatom a különféle megtévesztő hírtípusok közös ismertetőjeleit, és csak ezután sorolok fel olyan oldalakat, amelyeken az adott hírtípussal jellemzően találkozhatunk.

Mit ne várj ettől a listától?Továbbra sem ad teljes képet az álhíreket közlő oldalakról. Először is a folyamatosan mutálódó álhíres oldalak világában lehetetlen minden olyan oldalt összegyűjteni, ahol nagy számban jelennek meg kamuhírek. Másodszor a gyűjtésnek nem célja, hogy szimpla url-ellenőrzésre buzdítson, és ennek segítségével automatizálja a hírek csekkolását. Megtévesztő cikkbe szinte bármelyik oldalon belefuthatunk (az újságírói hiba jelenségére és hatására a cikk végén visszatérek), miképp alkalmanként a listázott szájtokon is lehetnek valós hírek.

A válogatás az idén sem foglalkozik a média-fősodor szereplőivel, példáit az alternatív oldalak közül szemezgeti. Ez az önkényes döntés természetesen nem jelenti, hogy a mainstream sajtóban ne lennének megtévesztő, elfogult anyagok, vagy az álhírjelenség csupán a külföldi szervereken futó oldalak jellemzője lenne. Azt gondolom viszont, hogy a mainstream oldalak irányultságát sokkal többen ismerik (és képesek anyagaikat a helyükön kezelni), mint az elmúlt években előmászott, „szürke” hírszektor szereplőinek esetében. És hát – nem utolsósorban – semmi kedvem olyan hitvitákba belemenni, hogy állami propagandát tol-e például a hirado.hu, vagy hogy valóban az érem egyik, illetve másik oldala-e az index.hu és az origo.hu.

Mivel több ez a gyűjtés egy egyszerű listánál? – Példatárat ad a kritikai médiaműveltség fejlesztéséhez. Azáltal, hogy az idei gyűjtés az álhírek és megtévesztő információk jellemzőinek bemutatása felől közelíti a témát, a listán nem szereplő oldalak esetében is segíthet a megtévesztés és a manipuláció felismerésében.

Url-csekkolás helyett gondolkodásra ösztönöz. Régóta figyelmeztetem az olvasóimat, hogy nem elég telepíteni egy böngésző-kiegészítőt, vagy azonosítani egy-egy url-t egy listáról ahhoz, hogy megtudjuk, megbízható tartalommal van-e dolgunk. Ha a kiegészítő nem jelez egy cikk alatt, vagy egy domén nincs rajta a kamuoldalas listán, még nem jelenti automatikusan, hogy megnyugodhatunk. A tartalom-ellenőrzést nekünk kell elvégezni minden egyes cikknél, ahol felvetődik a gyanú – ehhez segítséget nyújthat például ez az infografika.

És akkor ennyi felvezetés után jöjjön a 2020-as lista!

Az oldalakat az idén hat hírkategória alapján mutatom be:

#kitalált hírek,

# kattintásvadász cikkek,

# politikailag elfogult tartalmak,

# áltudományos cikkek,

# összeesküvés-elmélet tartalmú # cikkek,

# szatirikus anyagok.

Az egyes típusok jellemzőinek összegyűjtése után minden kategóriában bemutatok néhány oldalt, ahol ilyen anyagokba futhatunk. Az oldal url-je mögött az alábbi adatok következnek:

– az oldal elmúlt 90 napos globális helyezése (összehasonlításként az Index.hu helyezése: 2547., Urbanlegends.hu: 732 155.) / Forrás: Alexa,
– válogatás a szájt Facebookon népszerű tartalmai közül (zárójelben a facebookos aktivitások száma). Nem mindegyik kiragadott példa álhír, de a legnépszerűbb anyagok között sok a kitalált, klikkvadász, ellenőrizetlen vagy épp elfogult tartalom. / Forrás: BuzzSumo,
– a kategórián belüli sorrend az Alexa nézettségi adatain alapul: a lista elején a legnagyobb forgalmat produkáló oldal szerepel, és onnan haladok visszafelé.

1. Kitalált hírek

Teljes mértékben kitalált tartalmak, amelyek elsődleges célja hirdetési bevételre váltani a nézettséget.

Így ismerheted fel:

– többsoros, érzelmekre, pénztárcára ható címek,
– a cikk alján – szintén az érzelmeinkre apellálva – megosztásra buzdítanak,
– a hírt közlő oldal neve/url-je gyakran egy valós újság, tévé vagy műsor nevére hasonlít, de nem „.hu”-s doménvégződése van, hanem például „.me”, „.info” vagy „.club”,
– a forrás hiányzik, vagy a cikk épp egy másik álhíres oldalra hivatkozik,
– az egyik népszerű átverési mód, amikor a cikkben egy videót kell elindítani, a felvétel azonban – még ha valaki átrágja is magát az elindításához szükséges kérdőíven – nem ad választ a felvetett kérdésre,
– célcsoportjai elsősorban az idősebb netezők, ezért az őket leginkább érdeklő témák dominálnak (például nyugdíj).

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

blikkruzs.me (620 347.)
Népszerű tartalmak a Facebookon 2019-ben: Mészáros Lőrinc: Azt vallom, hogy egy fillért se kapjon az a nyugdíjas, aki nem dolgozik le legalább 7580 évet, hiszen csak így tanulja meg a magyar, hogy..” (84 ezer) | Kósa Lajos nyomására eltörli a kormány Koncz Zsuzsa és Kovács Kati beteg gyermekeknek szánt koncertsorozatát... (71 ezer)

index-hirek.me (683 919.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Deutsch: A nyugdíj eltörlését komolyan meg kell fontolni, még akkor is, ha ez most fájdalmasan érinti a nyugdíjasokat… (24 ezer) | Könyörgöm, segítsetek megtalálni azt az ámokfutót, aki tegnap elvette tőlem a 7 hónapos terhes feleségem Esztert, miután ilyen felelőtlen módon balesetet okozott, majd otthagyta meghalni az autóban! Minden megosztás számít! (17 ezer) | Ő az én kislányom Andi, akit az idén műtöttek agydaganattal – Nem kérek mást csak tekintsétek meg káprázatos alkotásait és néhány dicsérő szóval adjatok neki erőt a betegséggel való harchoz! (14 ezer)

tv2-most.me (703.552)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Nagy Feró: Én azt mondom, legyen a nyugdíj-korhatár 80 év, akkor majd megtanulja a sok lusta, ingyenélő… (97 ezer) | Jakupcsek Gabi szívszorító üzenetben védte meg az állandó támadásoknak kitett Csillát: „Hogy merészeli bárki is, hogy közgyűlölet tárgyává tegye szegény édesanyát! …” (86 ezer) | Szandi: „Cselekedni kell, nem pedig elmélkedni! Azonnal munkába állítani a nyugdíjasokat a korhatárt megemelni! …” (72 ezer)

Természetesen lehetne még idézni ezeregy példát. Aki többet szeretne megtudni az álhírek világáról, az itt folytassa az olvasást azután, hogy kattintott.