Megújult a Platán – újdonságok a Margitszigeten

A Margit-szigetet Lipót császár és király 1790-ben Sándor Lipót főherceg nádor mulatóhelyéül jelölte ki, amelyért az államkincstár bérleti díjat fizetett. Halála után József nádor birtokába került, aki a polgárok számára is nyitott pihenőhellyé kívánta alakítani. Igazán népszerűvé akkor vált a sziget, amikor 1867-ben József főherceg megörökölte és megkezdte kiépítését nyaralóteleppé. (Nyitó képeinken a Margitszigeti Nagyszálló és a Danubius Health Spa Resort Margitsziget; fotók: Danubius)

A margit-szigeti hőforrások feltárását Zsigmondy Vilmos mérnök végezte 1866–67-ben. A 43°C vizet külsőleg bőrbántalmakra, ivókúraként pedig elsősorban emésztőszervi problémák ellen alkalmazták – sikerrel. A forrásházban palackozott vizet bel- és külföldre is szállították.

A főherceg Ybl Miklóst bízta meg a fürdőtelep terveinek elkészítésével. Ybl első terve a sziget közepére helyezte az épületegyüttest, ez azonban túlságosan messze volt az északnyugati részén feltárt forrástól. Így a következő – és nagyobbrészt megvalósult – terv a sziget északi részére helyezte az épületeket. Dél felé épült fel a T-alaprajzú, három bazilikális hajóból álló Fürdőház, középen nyolcszög alaprajzú kupolával fedve. A sziget keleti részén épült fel a Nagyszálló: eredetileg kétemeletes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú épület, amelyet a hosszanti oldalakon 3-3 rizalit tagolt.

A Grand Hotel, azaz a Margit-szigeti Nagyszálló mellett felépült Danubius Health Spa Resort Margitsziget, akkori nevén csak Thermal (sokan ma is így emlegetik) éppen 40 esztendővel ezelőtt, 1979-ben nyílt meg. A nagyobb csoportokat is befogadni képes szálloda, amely gyógyászati szolgáltatásairól lett híres, hamar népszerűvé vált a külföldi turisták körében. Függetlenül attól, hogy hazai vagy külhoni az ide érkező vendég, könnyen beleszeret a vibráló magyar főváros közepén álló Margitsziget (így, egy szóba írva: városrész) nyugalmas miliőjébe.

Ha külföldi turista lennék, biztos, hogy a Margitszigetet választanám lakhelyül. Mi, budapestiek, sokszor elfeledkezünk arról, hogy páratlan attrakció a madárcsicsergésre ébredés egy nyüzsgő nagyváros közepén, egy óriási parkban.

Mind a két szállodát felújították az utóbbi években. Épp a minap befejeződött a főváros legnagyobb gyógy-wellness részlegét és 12 konferenciatermet magába foglaló Danubius Health Spa Resort Margitsziget rekonstrukciója.  

A fővárosban egyedinek számító szállodában először a vendégszobák és folyosók kaptak elegáns, korszerű arculatot, majd a közös terek – lobby és konferenciatermek, spa és a recepció – kerültek sorra, közben folyamatosan megújultak a szobák, valamint a konferenciaterem is átalakult, és végül mindezt az új Platán étterem koronázta meg. A teljes beruházás mintegy hárommilliárd forintba került.

Itt volt az ideje a megújulásnak: a mostani vibráló színek, kékek és korallos-narancsos pirosak, a hangulatos terítési és tálalási kellékek a 21. századot idézik. A 270 vendég befogadására alkalmas, tágas étterem a közös terekhez illő, méltó enteriőrt kapott.

„A dizájn funkcionális tervezésből indult ki: a belső tér kialakítását meghatározták az eredeti kialakítás, valamint a működésbeli lehetőségek” – idézte fel Sütő Kata belsőépítész a tervezés folyamatát. „Az étterem két fala gyakorlatilag üveg, ami impozáns hátteret ad, ugyanakkor visszaveri a hangot, ezért fontos volt hangelnyelő, akusztikus mennyezetet kialakítani, valamint a vastag, puha szőnyegborítás is hasonló célt szolgál.”  

Az étterem berendezésénél a kényelem és a funkcióknak való megfelelés kapott elsőséget, stílusában a legfrissebb, előremutató irányzatok is érvényesülnek.  Néhol felbukkan az 1950–60-as évek formavilágának a hatása. A gömblámpák és az újra gondolt kényelmes székek, az ügyesen tagolt tér és a hangulatos, svédasztalos megoldások jó kedvre derítenek.

Abban is a 21. századot idézi az étterem, hogy a konyha a diétás vagy a különféle anyagokat nem tartalmazó étrendet választó vendégeknek magas színvonalú választékot nyújt. Az egészségtudatos szemléletnek megfelelően a hozzáadott cukor nélküli és csökkentett zsiradék tartalmú alapanyagokkal készülő fogásokból is bőséges a kínálat. Hangsúlyosak a hazai élelmiszerek és alapanyagok, és sok az utalás a magyar gasztronómia jellegzetességeire.

A látványkonyha közelebb hozza a vendéghez a fogásokat, egyben bizalmat sugall, sőt, a vendégek akár néhány szakmai fogást is elleshetnek, amíg az ételüket a tányérra helyezik. Csizma András séf (jobb oldali kép) 18 éves tapasztalatával és munkatársaival gondoskodik arról, hogy a vendégek elégedetten távozzanak az étteremből.

Ami különösen tetszett, hogy az étterem zavartalan forgalmát két thaiföldi, nyári gyakorlatos cserediák is segíti. A fiatalok 10 héten át tanulják a magyar étkeztetési kultúra részleteit, fogásait.