Mesterek és hangszerek: Kálmán Imre-emléknapok Siófokon

Egy évtizede hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Balaton fővárosa a háromnapos fesztiválját – az idén október 2429. között a siófoki születésű, világhírű zeneszerző, Kálmán Imre tiszteletére. A múlt években közel egy hetes programsorozattá gazdagodott a megemlékezés, évről évre újdonságokkal bővítve a műsorkínálatot. (Jelenet a Kálmán Imre-filmből.)

Jövő kedden a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ (KIKK) emeleti galériájában nyílik meg a Magyar Hangszerész-szövetség és a Budapesti Operettszínház jelmezeinek közös kiállítása. A tárlat ingyenesen megtekinthető november 21-ig, a hangszerkészítési műhelymunka pedig akár ki is próbálható. 

Kálmán Imre csodálatos muzsikájának, mint minden zenei élménynek, három alapvető összetevője van: a zeneszerző mesteri életműve, az előadó művész és a kiváló hangszerek. A siófoki kiállítás szeretné bemutatni egyrészt a mai hazai hangszerkészítők értékes munkáit, másrészt interaktív bemutatóval egybekötve ízelítőt, betekintést a hangszerkészítés technikájának, titkának sokrétű, színes világába.

Ugyancsak kedden kerül sor Kálmán Imre szobrának megkoszorúzására. Szerdán a KIKK, színháztermében vetítik – ingyenesen – „Az élet muzsikája” című filmet, Kálmán Imre életéről. A film annak idején zajos sikert aratott, de a mai fiatalok közül sokan bizonyára nem látták. Pedig érdemes, mert kiváló a szereposztás: Kálmán Imre – Huszti Péter, Paula – Piros Ildikó, Vera – Eszenyi Enikő, Anya – Kállay Ilona, Apa – Szabó Sándor. Rendező: Palásthy György.