Mi a közös a csehországi robbantásban és Szkripal megmérgezésében? – a 29155-ös orosz halálosztag

(Írta: Németh Árpád) Állami terrorizmusnak nyilvánította a cseh törvényhozás felsőháza, a szenátus a vrběticei lőszerraktárakban bekövetkezett robbantásokat, amelyeket a nyomozás szerint orosz ügynökök, a katonai hírszerzés, a GRU rettegett 29155-ös osztagának tagjai követtek el. A különítmény a járulékos károkkal, a civil áldozatokkal nem törődve vadászik a Kreml ellenségeire. Történetesen például arra, akit Putyin elnök söpredéknek nevez. A jobbára afganisztáni, kitüntetett veteránokból álló alakulat bizonytalanságot szít Európában ott, ahol a Nyugat a példakép. És nem riad vissza a puccstól, az erőszaktól sem. (A nyitó képen: Putyin, takarodj haza!” – üzenték a prágai orosz nagykövetség melletti falon 2021. április 22-én / AP Photo/Petr David Josef)

A cseh rendőrség a 29155 két tagját keresi a vrběticei lőszerraktárakban 2014-ben bekövetkezett két robbantás ügyében, amelyben két vétlen civil halt meg. A két férfi a megszólalásig hasonlít arra a két gyanúsítottra, aki a brit rendőrség szerint novicsok idegméreggel próbált végezni Szergej Szkripallal az angliai Salisburyben, 2018-ban. Az ügy miatt diplomáciai háború tört ki Prága és Moszkva között, amelyben Budapest – Babiš miniszterelnök felkérése dacára – még keresi a helyét.

Az első vrběticei robbanás

Hivatásosokból és önkéntesekből álló egységek segítenek a Slavičín régióban található Vlachovice városrészében, Vrběticében, ahol reggel felrobbant egy lőszerraktár – jelentette 2014. október 16-án egy helyi portál, a Zlínský deník. A raktárban gyalogsági és tüzérségi lőszert tároltak. A tűzoltók a legmagasabb szintű tűzriadót hirdették ki.

A helyiek életükért aggódtak. A robbanások messzire elhallatszottak.

„A detonációk olyan erősek voltak, hogy az ablaktáblák beleremegtek” – idézte fel a történteket Václav Janoš, aki a munkahelyén dolgozott, három-négy kilométerre a detonáció epicentrumától. A szüleivel él egy házban, kevesebb mint fél kilométerre a lőszerraktártól.https://www.youtube.com/embed/_hoGixIYDrM

„Egy hatalmas fehér felhőt látunk az égen. Le kellett állítanunk a gépeket, és azt vártuk, evakuálnak-e bennünket. Közben ideges vagyok, mert a szüleim nem veszik fel otthon a telefont” – nyilatkozta Janoš.

Kezdetben nem lehetett tudni, hogy a robbanásnak volt-e áldozata. Három alkalmazottnak sikerült elmenekülnie, kettő, egy 56 és egy 59 éves, nem helybeli azonban eltűnt.

Utólag kiderült, hogy a két családapa szörnyethalt. Nehezen azonosítható földi maradványaikat több mint egy hónappal a detonáció után fedezték fel.

Ötven tonna lőszer robbant fel Budapesttől nagyjából 270 kilométerre északra, Kelet-Morvaországban, a szlovák határ közelében.https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1360263.056393459!2d17.55025611355739!3d48.24967447156401!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47137b56ccef8fe1%3A0x28cdb233a560ff37!2sVrb%C4%9Btice%2C%20763%2024%20Vlachovice%2C%20Czechia!5e0!3m2!1sen!2shu!4v1619198546263!5m2!1sen!2shu

A második vrběticei robbanás

Alig másfél hónappal az első után, 2014. december 3-án újabb robbanás rázta meg a lőszerraktárt, ahol 100 tonna lőszert tároltak. Ezúttal a 12-es telep repült a levegőbe, miután 13 tonna hadianyag felrobbant. A detonáció mindössze 1200 méterre következett be az első robbanás helyszínétől. A környező falvakból 430 embert kilakoltattak.https://www.youtube.com/embed/3NtoLg46m2kVrbětice 2014. december 3-án

A raktárakat bérlő, ostravai Imex csoport képviselői azt mondták: a helyszínen tüzérségi lőszert és géppisztolyokat tároltak. Meggyőződésük szerint a robbanás önmagától nem következhetett be.

A második robbanást detonációk sorozata követte egészen december közepéig. A romeltakarítók csak december 22-én tértek vissza Vrběticébe. Az épen maradt készletet 2015 januárjában szállította el 550 kamion.https://www.youtube.com/embed/3vHjBRdVkrkTűzszerészek Vrběticében, 2026-ban – a zlíni rendőrség felvételei

A helyreállítást csaknem hat évvel később, 2020 októberében sikerült befejezni. A romeltakarítás költségei 2015-ig közel 350 millió cseh koronát (4,9 milliárd forintot), a fel nem robbant lőszer elszállítása pedig csaknem 1 milliárd koronát (14 milliárd forintot) emésztett fel.

Az elkövetők kilétére sokáig nem derült fény.

A harmadik, diplomáciai robbanás

Hat és fél évvel az első vrběticei robbanás után, 2021. április 17-én – minden előzmény nélkül – a cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Prága kiutasít 18 orosz diplomatát. Csehország kémekként azonosította őket, akiknek köze volt a lőszerraktárak felrobbantásához – mondta Andrej Babiš, és hozzátette: „Csehországnak szuverén államként reagálnia kell a példa nélkül esetre.”

AP Photo/Petr David Josek
Prágából kiutasított orosz diplomaták és családtagjaik távoznak az orosz kormány különgépén, 2021. április 19-én (AP Photo/Petr David Josek)

Babiš nem vádolta meg Moszkvát, ehelyett azt mondta: „megdönthetetlen bizonyítékaik” vannak, amelyek alátámasztják a gyanút, hogy az orosz katonai hírszerzés ügynökeinek köze volt a robbantásokhoz.

A cseh rendőrség a sajtóértekezlettel egyidejűleg két férfi fényképét tette közzé. Azt írják: legalább két különböző személyazonossági okmányt használtak. Arra kértek mindenkit, hogy aki közelebbit tud Csehországon belüli mozgásukról, jelentkezzen egy forróvonalon.

Az 1-es és 2-es számmal jelölt, nem körözött, csak keresett férfi hajszálpontosan úgy néz ki, mint a Szergej Szkripal elleni támadásban azonosított Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov. Mindkettő álnév: Petrov tulajdonképpen Alekszandr Miskin, és a GRU, az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség orvosa; Ruszlan Bosirov pedig Anatolij Csepiga, Oroszország hőse, a GRU ügynöke.

Mindketten az Európát rettegésben tartó 29155-ös osztag tagjai.

Vrbětice volt az egyik első, nagyobb bevetésük.

És hogy miért éppen Vrbětice?

A cseh lapok – névtelenséget kérő nyomozókra hivatkozva – jelentették, hogy az ottani raktárakban tárolt fegyver és lőszert az oroszpárti lázadók ellen harcoló ukrán, illetve a Moszkva támogatását élvező szír kormány ellen harcoló felkelőknek szánták.

A vrběticei fegyverraktár 2014-es felrobbantását végrehajtó hat fős orosz különítmény két ügynöke diplomáciai misszió álcája alatt érkezett Budapestre, majd innen utazott tovább Csehországba – derítette ki a Bellingcat tényfeltáró portál. A brigád tagjai párosával, különböző városokból érkeztek a csehországi Ostravába, a célba vett fegyverraktár közelébe: ketten Bécsből, ketten Prágából, illetve ketten Budapesten keresztül. A Bellingcat információi szerint Alekszej Kapinosz és Jevgenyij Kalinyin ügynökök diplomáciai fedésben érkeztek Moszkvából a magyar fővárosba: diplomata útlevéllel, egy diplomáciai csomagnak Oroszország budapesti nagykövetségére való eljuttatásának ürügyén, aztán onnan utaztak tovább négy társuk után Ostravába.

A vrběticei raktárak egyikét Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedő bérelte – állítják a BBC forrásai.

A Gebrev-ügy

Először a szeme kezdett el viszketni, majd véraláfutásos lett – így emlékezett vissza Emilian Gebrev egy előkelő szófiai étteremben elköltött vacsora utáni részletekre. Másnap káprázott a szeme, villózó fényeket látott, és ellenőrizetlenül hányni kezdett. A barátai szállították kórházba, ahol elsötétült előtte a világ, és kómába zuhant.

Mindez alig hat hónappal a vrběticei robbantások után történt, 2015 április 28-án.

Miután Gebrev magához tért, arról tájékoztatták, hogy fia, és egyik gyártóüzemének igazgatója is kómába került.

Nikolaj Dojcsinov/AFP
Emilian Gebrev egy szófiai sajtóértekezleten, 2017-ben (Nikolaj Dojcsinov/AFP)

A bolgár kórházban nem tudták kideríteni, mi okozta Gebrev rosszullétét, ezért ő egy finn laboratóriumot, a Verifint kérte fel elemzésre. A Helsinkiben folytatott vizsgálat szerint a mérgezést szerves foszfát okozhatta.

Két hónappal korábban, 2015 februárjában a GRU három tisztje: Szergej Fedotov (valódi neve: Denisz Szergejev), Georgij Gorskov (valódi neve: Jegor Gordienko) és Szergej Pavlov (valódi neve: Szergej Ljutenko) érkezett kerülő úton Szófiába. Mind a hárman a Gebrev cégéhez közeli két szállodában szálltak meg.

Ugyanez a hármas április végén, néhány nappal Gebrev „tünetei” előtt újra a bolgár fővárosba utazott. A Bellingcat kiderítette, hogy Gebrev két lengyel üzleti partnerével annak a szállodának az éttermében költötte el vacsoráját, ahol az orosz trió két tagja februárban éjszakázott.

A bolgár hatóságok Szkripal novicsokos mérgezése után újra megnyitották a nyomozást a Gebrev-ügyben, és alaposan átvizsgálták a biztonsági kamerák felvételeit abban a nyilvános garázsban, ahol Gebrev cége is bérelt gépkocsibeállókat. A bolgár fegyverkereskedő itt állította le autóját április 28-án 11:07-kor. Nem sokkal 14 óra előtt a garázsban megjelent egy kalapos, kesztyűket viselő, Szergej Fedotovként azonosított férfi, és odament Gebrev céges Mercedesehez, majd 4 perccel később gyalogosan távozott. Gebrev sofőrje 14:15-kor hajtott ki a Mercedesszel a garázsból.https://www.youtube.com/embed/sKhfsjgtIuQ

Gebrev aznap este 20:30 körül lett rosszul.

A bolgár hatóságok későbbi megállapítása szerint autójának kilincsére kentek szerves foszfátot tartalmazó idegmérget.

Gebrev megmérgezése felkeltette a brit nyomozók figyelmét, akik a Szkripal-ügy után keresték meg a bolgár „üzletembert” kiderítendő, hogy az ő életét is novicsokkal próbálták-e elvenni.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1095022861322993666&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fhu.euronews.com%2F2021%2F04%2F26%2Fmi-a-kozos-a-csehorszagi-robbantasban-es-szkripal-megmergezeseben-a-29155-os-orosz-halalos&sessionId=fbed8cd9c172c0b52729e1f8b6e86f881102b55e&siteScreenName=euronews&theme=light&widgetsVersion=ff2e7cf%3A1618526400629&width=550px

„Azonnal kapcsolatba léptünk minden jogi csatornán brit partnereinkkel” nyilatkozta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a The Guardiannak.

Gebrev meggyőződése, hogy megmérgezték, de azt nem tudja, hogy vajon a GRU célkeresztjében állhatott-e.

Szergej és Julia Szkripal megmérgezése

Novicsokkal mérgezték meg Szergej Szkripalt és lányát, Juliát 2018. március 4-én – ezt állapította meg a brit hatóságok alapos nyomozása. Mindketten válságos állapotban kerültek kórházba, ahonnan hetekkel később bocsátották őket el.

Kórházba került Nick Bailey nyomozó őrmester is, akit az apa és lánya védelmére rendeltek ki Szkripal otthonához. Az idegméreggel akkor került kapcsolatba, amikor megérintette a bejárati kilincset.

A fiatal kora óta rendőrként dolgozó Bailey felépülése után még egy évig bírta, majd azt írta: „nem tudja tovább munkáját ellátni”.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1317465190536019970&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fhu.euronews.com%2F2021%2F04%2F26%2Fmi-a-kozos-a-csehorszagi-robbantasban-es-szkripal-megmergezeseben-a-29155-os-orosz-halalos&sessionId=fbed8cd9c172c0b52729e1f8b6e86f881102b55e&siteScreenName=euronews&theme=light&widgetsVersion=ff2e7cf%3A1618526400629&width=550px

A nyomozást Salisburyben 2018 márciusának elején a brit terrorelhárítás vette át.

Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott a brit titkosszolgálatnak. Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott.

Az árulók korán halnak – jelentette ki az orosz állami televízió műsorvezetője, miután egy kettős ügynökké lett, korábbi orosz kém megmérgezésének történetéről vetített le egy kisfilmet a csatorna.

Kiril Klejmenov úgy fogalmazott: „azok, akik ilyen karrierről álmodtak, tudatában vannak azzal, hogy az árulók ritkán élnek hosszú és békés életet”.

Vlagyimir Putyin söpredéknek és hazaárulónak nevezte Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt.

„Ő egyszerűen kém, hazaáruló” – mondta az orosz elnök. „Söpredék, ennyit róla.”

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Valerij Geraszimov vezérkari főnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Igor Kosztyukov ellentengernagy, a GRU helyettes vezetője 2018-banAlexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

2018 júliusában meghalt egy, a novicsok idegméreggel fertőzött brit nő az angliai Wiltshire kórházában. A rendőrség gyilkosság ügyében nyomozott. Élettársa kritikus állapotban volt. Egyiküknek sem volt köze a kettős kémhez.

„Számomra az tűnik valószínűnek, hogy valaki beadta, vagy valahogy eljuttatta az idegmérget Szkripáléknak, majd a maradékát valahol eldobta. A két ember így kerülhetett véletlenül érintkezésbe a szerrel” – mondta Salisbury parlamenti képviselője, John Glen.

Utóbb a nyomozás kiderítette, hogy ugyanaz a novicsok típusú idegméreg-hatóanyag okozta a délnyugat-angliai Salisburyben tavasszal, illetve a közeli Amesburyben nyáron történt mérgezést.

A rendőrség szerint a mérget egy parfümös fiolából juttatták Szergej Szkripal házának kilincsére, amit ő és lánya, Julia is megfogott. A mérgezés módja tehát ugyanaz, mint Gebrev esetében, csak ott autókilincs volt az eszköz.

Az üvegcsét eldobták, amit később egy brit férfi megtalált, majd odaadta élettársának, aki a fiola érintésével okozott mérgezésbe belehalt.

Brit sajtóértesülések szerint két férfi kiadatását kérte Oroszországtól az Egyesült Királyság a salisbury-i mérgezéssel összefüggésben 2018 augusztusában, majd szeptember 5-én a brit vádhatóság két orosz állampolgárt, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsította hivatalosan a brit-orosz egykori kettős ügynök és lánya tavaszi megmérgezésével.

A legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal nyomozása kiderítette, hogy a két 40 év körüli orosz az Aeroflot gépével március 2-án érkezett a londoni Gatwick repülőtérre, majd két nappal később, ugyancsak az orosz légitársaság járatával utazott vissza Moszkvába.

Theresa May kormányfő az orosz elhárítást nevezte meg parlamenti beszédében a merénylet végrehajtójaként.

„A kormány arra a következtetésre jutott; a rendőrség és a vádhatóság által megnevezett két személy az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke. A vegyi támadás brit földön az orosz katonai hírszerzés tevékenységének része volt, ami veszélyezteti a britek és minden szövetségesünk biztonságát, a világ minden pontján – jelentette ki May.

Emlékeztetőül: Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov neve a cikk legelején is felbukkant a vrběticei robbantások két gyanúsítottjaként.

Ők ketten egyébként 2018 szeptemberében közönyösen kamera elé álltak. Turisták vagyunk – ezt mondták a Moszkva szócsöveként számon tartott Russia Today hírcsatornán.

RT channel video via AP
Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov (j) a Russia Today műsorában, 2018. szeptember 13-án. Bosirov valódi neve Anatolij Csepiga, és a GRU ezredese, Petrov pedig Miskin. (RT channel video via AP)

Érdemes újra felidézni az interjú foszlányait.

Margarita Szimonjan: Idegesnek tűnnek nekem, most, ahogy így beszélünk…

Alekszandr Petrov: És mégis hogyan kellene kinéznem, amikor egy pillanat alatt fenekestül felfordult az életem?

Margarita Szimonjan: A biztonsági kamerák képein az azóta elhíresült kabátot és edzőcipőt viselik – ezek Önök?

Mindketten: Igen, mi vagyunk.

Margarita Szimonjan: Mit kerestek ott?

Ruszlan Bosirov: A barátaink már rég javasolták, hogy meg kellene néznünk ezt a csodálatos várost.

Margarita Szimonjan: Salisburyt?

Ruszlan Bosirov: Igen.

Alekszandr Petrov: Az egy turisztikai célpont.

A Russia Today főszerkesztője azt állította: a két férfi kereste meg őket, hogy tisztázzák, ők csak civilek. A Scotland Yard szerint azonban az orosz katonai hírszerzés munkatársai, akik a legmagasabb moszkvai körökből kapják utasításaikat, a mérgezésesre pedig egyenesen Vlagyimir Putyin elnök adhatott utasítást.

Ugyanez a turistapáros 2014 októberében az ostravai Imextől kért engedélyt a vrběticei raktár meglátogatására Ruszlan Tabarov tádzsik, és Nicolai Popa moldovai állampolgárként – épp azokban a napokban, amikor az első robbantás bekövetkezett.

A Bellingcat engedélyével
Miskin és Csepiga tádzsik és moldovai útlevelekkel kért engedélyt a vrběticei raktár meglátogatására (A Bellingcat engedélyével)

Mind a ketten a rettegett orosz katonai hírszerzés elhíresült 29155-ös különítményének tagjai.

A GRU 29155-ös osztaga

A „rettegett nyolcak” – így nevezi az azonosított tiszteket, jobbára afganisztáni veteránokat, köztük a szófiai és salisbury-i merényletek elkövetőit a Bellingcat.

Európa destabilizálása a feladata a szigorúan titkos különítménynek – ezt írta a The New York Times.

Az alakulatot vélhetően 2008-ban hozták létre, de csak 2019-ben leplezték le.

AP Photo/Pavel Golovkin
Az orosz katonai hírszerzés, a GRU igazgatósága Moszkva nyugati részén (AP Photo/Pavel Golovkin)

A 29155 politikai destabilizáló kampányt folytatott a moldovai elnökválasztás előtt, 2016-ban, amikor az volt a tét, hogy az ország Kelet vagy Nyugat felé fordul.

Milyen szerepe volt a 29155-nek a 2017-es katalán szakadár mozgalomban? – ezt hivatott feltárni a spanyol Legfelsőbb Bíróság, az Audiencia Nacional bírája által vezetett vizsgálat. Manuel García-Castellón a nemzeti rendőrség terrorelhárítási osztályát bízta meg a nyomozással.

Első fokon – távollétükben – egy podgoricai bíróság 2019-ben 15 évre ítélte Eduard Sismanovot, 12 évre pedig Vladimir Popovot. A vád szerint a két orosz a katonai hírszerzés tagjaként „terrorcselekményeket” készített elő, és megkísérelte aláásni az alkotmányos rendet Montenegróban a 2016-os parlamenti választások előtt, nem sokkal az ország NATO-csatlakozása előtt. Rajtuk kívül még nyolc szerb és két montenegrói ellenzéki kapott súlyos börtönbüntetést.

A vádlottakat egy 2016 októberében meghiúsított államcsínnyel gyanúsították. Később Milo Đukanović államfő azzal vádolta Oroszországot, hogy egy merényletkísérletben az életére törtek – épp mielőtt országa csatlakozott volna az Észak-Atlanti Szövetséghez.

A 29155-ös különítmény kedvelt búvóhelye volt Felső-Savoya. A Svájccal és Olaszországgal határos francia megyében 2014 és 2018 között az alakulat 15 tagja fordult meg, és innen indultak küldetéseikre. Őket egy nemzetközi hajtóvadászat után szállodai és éttermi számláik, illetve bevásárlásaik alapján azonosították – írta a Le Monde. Köztük volt Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov is, a vrběticei robbantások és a Szkripal-mérgezés két gyanúsítottja is. A szabotázsra és merényletekre szakosodott alakulat tagjai közül egyesek többször, mások egyszer-kétszer bukkantak fel a síparadicsomban.

A GRU különleges egysége később Európán kívüli akciókat is tervezett. Egy CIA-jelentés szerint 2020-ban vérdíjat kínáltak fel a táliboknak az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák megöléséért. A vérdíj-művelet sikeres volt, mert néhány amerikaival végeztek – írta a The New York Times.

Az állami terrorizmus

„A terrorizmus definiálásáért vívott küzdelem néha olyan nehéz, mint maga a terrorizmus elleni harc” – idézi Boaz Ganort Dr. Serbakov Márton Tibor tanulmányában

Egyesek szerint a fogalomnak 109, mások szerint több mint 200 meghatározása ismeretes.

A legelfogadottabb talán a már idézett Boaz Ganor, egy izraeli terrorellenes kutatóintézet alapító igazgatójának a definíciója: „a terrorizmus a civilek vagy civil célpontok elleni erőszak szándékos alkalmazása vagy azzal történő fenyegetés, politikai célok elérése érdekében.”

Az erőszakot általában még kiegészítik a törvénytelen jelzővel.

A cseh törvényhozás felső háza, a szenátus szerint a Vrběticében bekövetkezett 2014-es robbantások mindenben megfelelnek a definíciónak, ezért 2021. április 21-én a jelenlevő 72 közül 67-en az EU egyik tagállama és így az egész Európai Unió ellen elkövetett állami terrorcselekménynek nyilvánították az akciót.

AP Photo/Petr David Josek
Tüntetés a prágai orosz nagykövetség előtt, 2021. április 18-án (AP Photo/Petr David Josek)

A Putyin-barát államfő, Miloš Zeman ezzel szemben azt mondta: szilárd bizonyíték nem támasztja alá, hogy a robbantás külföldi ügynökök műve lett volna. Elképzelhetőnek tartja, hogy a lőszert nem megfelelően tárolták. A véletlenek egybeesése azonban szokatlan: valóban elképzelhető, hogy egy hadianyag raktár mindössze hat hét eltéréssel kétszer is felrobban, miközben a 29155-ös különítmény tagjai bizonyítottan a közelben ólálkodnak?

Andrej Babiš kormánya mindenesetre a vrběticei vizsgálat eredményeinek ismertetése után 18 orosz diplomatát utasított ki Csehországból, és hasonló szolidaritásra kérte fel szövetségeseit is, köztük a legközelebbieket, a V4-eket. Szlovákia a kérésnek eleget téve három orosz diplomatát utasított ki, Lengyelország és Magyarország azonban nem lépett.

Ehelyett a Visegrádi Csoport a lengyel külügyminisztérium honlapján ítélt el „minden olyan tevékenységet, amelynek célja a szuverén államok és polgáraik biztonságának veszélyeztetése”. Azt írták: „Lengyelország, Szlovákia és Magyarország külügyminiszterei szolidaritásukat fejezik ki” a közeli partner, szövetséges és szomszéd Csehország által a közelmúltban tett lépésekkel.

Háborús üzemmódban dolgoznak az orosz titkosszolgálatok
Moszkva Medici-módszere: a mérgezés művészete
Best of 2018: a Szkripal-ügy és az orosz titkosszolgálat