Miért drágulnak a vidéki családi házak?

Még a koronavírus ellenére is folyamatosan emelkedik a családi házak átlagos négyzetméterára. A drágulás leginkább a főváros környékén és vidéken fedezhető fel. Az ingatlannet.hu kiderítette, hogy mi az áremelkedés oka és milyen arányú a drágulás. (A nyitó kép forrása: immodromj.de)

A pandémiás időszak alatt Budapest minden egyes lakóingatlan-típusának (családi házak, téglalakások, panellakások) átlagára nőtt. A legnagyobb ütemben a családi házak drágultak: átlagosan 10 százalékkal.

Az agglomerációban még nagyobb léptekkel emelték a családi házak átlagárait az eladók: 2020. március–2021. május között Érden és Dunakeszin átlagosan ötödével nőttek árak. Az érdi házak átlagos kínálati ára 550 ezer Ft/m2, a dunakeszieké pedig 650 ezer Ft/m2 lett.

A kép forrása: www.luftbildsuche.de

A koronavírus három hulláma alatt voltak olyan települések is, ahol szintet léptek az átlagos négyzetméter árak. Ilyen például Gödöllő, ahol 2020 márciusában a házakat 370 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták eladásra, mely 2021 májusában már átlépte a 500 ezer forintot is.

Az ingatlannet.hu által vizsgált települések közül a járványidőszak alatt a budakeszi házak drágultak a legnagyobb mértékben. Tavaly márciusban átlagosan 450, az idén májusban csaknem 220 ezer forinttal többe került négyzetméterük.

Nemcsak Budapesten és környékén kerülnek többe most a családi házak, mint jó egy évvel ezelőtt, hanem más nagyvárosokban és településeken is.

A vizsgált időszakban átlag 10% körüli áremelkedés volt megfigyelhető a győri és székesfehérvári házak esetében. Így a harmadik hullám végére, 2021 áprilisára, Győr eladó házainak átlag kínálati ára 380 ezer Ft/m2-re, Székesfehérvár eladó házainak átlag kínálati ára pedig 410 ezer Ft/m2-re tornázódott fel. Nyíregyházán és Szombathelyen átlagosan 20% körüli volt a családi házak drágulásának mértéke a három hullám alatt. Ennek következtében a nyíregyházi házak 2021 áprilisi átlaga 320 ezer Ft/m2, a szombathelyieké 440 ezer Ft/m2 lett.

Amióta hazánkban felütötte fejét a koronavírus, már nem a lakások az ingatlanpiac slágerei, hanem a családi házak, közülük is azok, amelyek kertvárosban, vidéken helyezkednek el. Elsősorban a home office és a zöld környezet közelsége rendezte át a vásárlók preferenciáit. Azáltal pedig, hogy élénkült ezen lakóingatlan-típusok kereslete, az áruk is a magasba emelkedett.

Az, hogy a munkarend visszaállásával és az életünk normalizálódásával ismét fontossá válik-e a munkahely közelsége és ezáltal újra a belvárosi lakások lesznek-e kedveltebbek, még a jövő zenéje. Az viszont biztos, hogy a vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kertes házak, a kereslet növekedésével párhuzamosan pedig az árak további emelkedésére számíthatunk.