Milyen az okosjáték? – segítség ajándékozáshoz

Amikor a nyakunkon a karácsony, egyre többen kérdik miközben gyerekek, unokák, rokon aprónépek megajándékozásán törik a fejüket: mi a jó játék? Mivel az éves kereskedelmi játékforgalom fele az év utolsó két hónapjában realizálódik, és ez, ha hiszik, ha nem: ezermilliós költés, amit még a gazdaság romlása sem tud látványosan visszafogni, most kell okosan dönteni. Mert, bizony, a vélekedés, hogy a gyerek ne szenvedje meg a szülei gondjait, még tartja magát. Viszont: ha már a pénz nem számít, akkor a megajándékozott kapja a legjobbat.

 A gyerek születése pillanatától igényli a fejlesztést, ha ezt nem tudatosítják is a szülők, a felnőttek, hiszen évezredek óta csak felcseperednek a kis jövevények, szerencsére igen nagy többségük az adott világban életképes felnőtt lesz, elvégre minden az ő fejlesztésüket szolgálja, a gondoskodás, az ölelés, a jó szó, a mese, a játék, a korukhoz szabott feladatok, és az általuk megfigyelt minták, a kapcsolódásuk másokhoz. A fantáziájuk kivirágzásában, a szókincsük kiteljesedésében, a mozgásukban megmutatkozó ügyességben szinte naponta tetten érhető a fejlődés.

Persze a mindig mindennel szkeptikusok, azok is, akik azt állítják, hogy régen minden jobb volt, hogy Maugli is ember lett, a hajdani gyerekek csuhé babája, hintalova és üveggolyói is nagyszerű játékok voltak, csupán arról feledkeznek el, hogy milyen világra készültek a kicsik. Száz-százötven évvel ezelőtt az akkori életre kellett felkészíteni a jövő nemzedékét, arra világra, amelyben a villanyáram mindennapossá válása, a távközlés és informatika ébredező csodái adták a kihívást.

Mert milyen is a jó játék? Minden játék fejlesztő eszköz, minden szülő ismeri a maga gyerekét, akinek korához, érdeklődéséhez kell a legjobbat kiválasztania, aminek valóban örül majd, és hosszan tudja élvezettel használni.

Nagy a kínálat, még nagyobb a csábítás különösen az agyonreklámozott, nevezzük: egykarácsonyi játékokból, amik képesek ugyan sokakat megbolondítani, hogy aztán már az ünnepek múltán sarokba kerüljenek. Természetesen a stabil kereslet a klasszikus, örökzöldekre – mint a legó, vagy a különféle társasjátékok – a legnagyobb. Egyébként úgy hallottuk, hogy egy felmérés szerint Európában Magyarországon birtokolják lakosságarányosan a legtöbb lego-készletet. Teljesen természetes, hogy a játékválasztás módija változik, hiszen manapság alapjaiban más ingerek érik gyerekeinket, és más készségekkel indulnak az életbe a mai kicsinyek. Köröttünk nyüzsög az a generáció, amelyik beleszületett a digitális világba, ezek a gyerekek már azelőtt, hogy írni-olvasni megtanulnának, birtokolják mindazt a készséget, képességet, ami magabiztossá teszi őket a digitális eszközök használatában. És ettől nem szegényebbek, mint eleink gyermekei az üveggolyókkal, hintalovakkal, fakardokkal. Mindenki megnyugodhat, hogy a mi gyerekeink, unokáink is izgatottan keresik a miértjeikre a válaszokat, a felfedezés örömét, és ha tehetik, szívesen futkároznak, ugranak két lábbal a pocsolyákba, a simogatnak kisállatokat, és ábrándoznak nagy fantáziával. Mindebben persze a felnőttek partnerek lehetnek, segíthetnek.

A minap egy igen meggyőző, szakemberek részvételével lezajlott online kerekasztal-beszélgetésben ismerkedhettünk például azzal a nagyszerű, már hazai piacon lévő, és tekintélyes díjjal jutalmazott Tolki nevezetű interaktív foglalkoztató hangoskönyv-szériával, ami igazi kincs lehet a kisgyerekes családokban. Az Ország Játéka-díj nyertese interaktív játékok kategóriában ez az eredetileg cseh ötlet alapján magyarított játék.

Az elektronikus tollal működő Tolki interaktív könyveket a 3-12 éves korosztálynak ajánlják A könyvek segítségével a gyerekek a saját tempójukban, játékos formában sajátíthatnak el új ismereteket. Az elektronikus toll kezelése egyszerű, a gyerekek önállóan is tudják használni. A könyvek gazdag hanganyagát szaktanárok és gyermekpszichológusok segítségével állították össze, stílusuk mégis szórakoztató – sosem válnak unalmassá! Az olvasók minden oldalon kvízjátékokkal tehetik próbára a tudásukat.

A csudatoll a játék lelke. A Tolki interaktív hangoskönyvek ezzel a speciális elektronikus tollal használhatók. A sokoldalú eszköz – nemcsak a könyvek hanganyagát tudja lejátszani, hanem más mp3-fájlokat is. Képes hangot felvenni és visszajátszani, segítségével akár saját „beszélőképeket” készíthetnek a gyerekek. A tollhoz csatlakoztatható fülhallgató, és 16 GB-os tárhelyének köszönhetően dalok, mesék is bőven férnek rá a Tolki-könyvek komplett anyagai mellé.

Használata egyszerű: csak hozzá kell érinteni a tollat a könyv valamelyik képéhez, és azonnal meghallgatható a hozzá tartozó szöveg, zene vagy egyéb hanghatás. Az egyes képekhez több hang is tartozik, a szórakoztató tanulást követően pedig a gyerekek különféle kvízjátékokkal tehetik próbára tudásukat a toll segítségével.
A színvonalas színészi narráció és a toll kiváló minőségű hangszórója könnyen érthetővé és követhetővé teszi a magyar nyelvű könyvek tartalmát.

Az elektronikus toll, a mobiltelefonokhoz hasonlóan, feltölthető akkumulátorral rendelkezik, a töltéséhez szükséges minden eszköz megtalálható a készletben. Használata egyszerű, a gyerekek pillanatok alatt megtanulják a kezelését, így egyedül is tudják hallgatni a könyveket. Persze szórakoztatóbb gyerektársaságban, vagy felnőttekkel együtt felfedezni mindazt, amit ezek a könyvek kínálnak.

Az elektronikus tollat elég egyszer beszerezni, mert minden kiadványhoz tökéletesen megfelel. Valamennyi jelenlegi és később megjelenő könyv teljes hanganyagát pár kattintással innen le lehet tölteni, és aztán egyszerűen felmásolhatók a tollra. A toll részletes használati útmutatója nyomtatott változatban benne van minden Tolki-készletben. 

Ma már az alapkészleten túl hét könyv van a kereskedelmi palettán ilyen címekkel: Világűr, Az emberi test, Játékos tanulás, Állatok világa, Világatlasz, Játékosan angolul. A várható újabb könyvek pedig: Játékosan németül, Hangszerek világa, Környezetvédelemről gyerekeknek, Közlekedési eszközök és szabályok. – A Tolki számos helyen beszerezhető.

Végül is, hogy mi a jó játék, arra a leegyszerűbb válasz: az, aminek a gyerek örül. Ám amíg a pénztárca és a döntés a felnőttnél van, addig mégis csak érdemes körültekintőnek, nyitottnak és előrelátónak lennünk, hogy valódi élményt, hasznos és élvezetes, igazán korszerű játékot tudjunk adni.