Milyen szülők? Kislányaikat éveken át testileg és lelkileg bántalmazták

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság a gyermekei értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését nagy mértékben veszélyeztető anya büntetését súlyosította.

A jogerős ítélet szerint a férfi és a nő házasságából – 2000-ben, 2001-ben, 2005-ben és 2012-ben – 4 lány született, akit győri lakásukban közösen neveltek. A házaspár között 2006-tól kezdődően jóformán naponta, éjszakába nyúlóan hangos veszekedések voltak, amit a gyermekek is hallottak. A két nagyobb lánynak kellett csaknem minden házimunkát elvégezni, kisebb testvéreiket – akár tanulásuk rovására is – ellátni. Előfordult, hogy a férfi az idősebb lányait „büntetésből” fakanállal, szíjjal, horgászbottal ütötte.

A 15 éves gyermekét több alkalommal úgy fegyelmezte, hogy puszta kézzel fojtogatta, ameddig az láthatóan rosszul nem lett. A legidősebb – akkor már 16 éves – lányát többször, akár két hétre is, szobafogságra ítélte. A férfi 2015-ben, az akkor 14 éves, 2018-ban, az akkor 6 éves lányaival szexuális cselekményt is végzett, végeztetett. A gyerekek az édesanyjuktól segítségre nem számíthattak, nem védte meg őket az apa agresszivitásától.

A családban uralkodott embertelen állapotok miatt 2018 tavaszán, az akkor 13 éves lány hetekre eltűnt, rendszeresen, nagy mennyiségben alkoholt és kábítószert is fogyasztott. Őt 2018-ban kiemelték a családból, nevelésbe vették.

A Győri Törvényszék a férfit szexuális erőszak bűntette, szexuális kényszerítés bűntette, kiskorú veszélyeztetésének többrendbeli bűntette, többrendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette és többrendbeli kapcsolati erőszak bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné. Szülői felügyeleti jogát a két legfiatalabb lánya vonatkozásában megszüntette. A nőt többrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, aminek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész mindkettőjük büntetésének a súlyosításáért, a férfi és a nő, a védőik enyhítésért fellebbeztek.

Az ítélőtábla a ma kihirdetett ítéletével a férfi büntetését helybenhagyta, a nő büntetését, 2 év börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását 5 év próbaidőre függesztette fel, súlyosította. A házaspár csaknem egy évtizeden keresztül követte el a bűncselekményeket. Nemcsak a jogi, hanem a legalapvetőbb erkölcsi szabályokat is megszegte, ezzel lányai fejlődése súlyosan sérült – közölte szerkesztőségünkkel a Győri Fellebbviteli Főügyészség nevébendr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész.

A szerk. kérdése: Miután feltehetően ezek a gyerekek és szüleik nem a sivatag közepén éltek, nem valószínű, hogy a szomszédok, rokonok, ismerősök, az óvoda és az iskola nem vették észre az embertelen bánásmódot és körülményeket, amiben a szerencsétlen gyerekek „nevelkedtek”. Az ilyen bűnöket nem lehet a végtelenségig eltitkolni. Hogyan fordulhatott elő ekkora érdektelenség és részvétlenség manapság a magyar társadalom kellős közepén?!