Nem engedték szabadon az Amnesty török elnökét

Az izmiri bíróság ma úgy döntött, nem helyezi szabadlábra az Amnesty török elnökét, Taner Kilicet. A török hatóságok folyamatosan és nyilvánosan igyekeznek Tanert bűnösnek beállítani, de valódi bizonyítékuk nincs ellene. (Szabadságot Kilicnek! – tüntetés a berlini török diplomáciai képviselet előtt.)

„Az elmúlt 24 órában megtapasztalhattuk a török igazságügyi rendszer kétarcúságát. Egyik esetben szabadságról, másik esetben ugyanolyan nevetséges vádak alapján további fogvatartásról döntött – jelentette ki Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. – A tíz jogvédő tegnapi szabadon bocsátása egy kicsit visszaadta a hitünket a török igazságszolgáltatásban. Ma ez veszett el. A török hatóságok folyamatosan és nyilvánosan igyekeznek Tanert bűnösnek beállítani, de valódi bizonyítékuk nincs ellene. Folytatjuk a harcot az elnökünk szabadságáért, és mindent megteszünk, hogy a jogvédők elleni vádakat ejtsék.”

A bíró helyt adott az ügyész keresetének, hogy Taner ügyét együtt tárgyalják a másik tíz jogvédőével azon az alapon, hogy tudott a Büyükada szigetén rendezendő szakmai továbbképzésről, és arról, hogy az Amnesty török igazgatója, Idil Eser is ott lesz a találkozón.

Taner Kilicet azzal vádolják, hogy tagja a „Fethullah Gülen Terrorista Szervezetnek”. Ezt a vádat azzal próbálják meg alátámasztani, hogy Taner állítólag letöltötte és használta a ByLock nevű üzenetküldő alkalmazást, amelyet a hatóságok szerint a gülenisták használnak. Az Amnesty által felkért két független szakértő is megállapította, hogy Taner telefonjára sohasem töltötték le a ByLockot.