Mintha ott lennénk: színes filmkockákon az első világháború

Egyedülálló, utólagosan színesre restaurált archív felvételeket is tartalmazó dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők december 5-től a hazai mozikban. Peter Jackson, az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából készítette el lélegzet-elállító alkotását.

A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője oly módon vitte nagyvászonra a Nagy Háborút, mint korábban senki más. Peter Jackson és stábja a száz évesnél is régebbi archív felvételeket a legmodernebb megoldásokkal restaurálta és egy részüket utólagosan színessé is varázsolta. Ezáltal szinte életre kelnek a vásznon az emberek, és a legszemléletesebben tudják elmondani élményeiket, mert testközelből tapasztalták meg a háború tragédiáját, a borzalmakat, szenvedéseket.

Jackson exkluzív hozzáférést kapott a BBC és a Brit Birodalmi Hadtörténeti Múzeum archívumaihoz, ahol több mint 600 órányi felvételből válogatta össze a film anyagát. A csapatok mozgása során, illetve a harctéren rögzített némafilm-felvételek mellett hangszalagra rögzített korabeli beszámolókat felhasználó dokumentumfilm eddig sosem látott közelségből mutatja be a frontvonalban zajló háborús mindennapok valóságát. A filmben feltárul: hogyan ettek, ittak, aludtak, miként formáltak barátságokat és mivel töltötték a lövészárkokban a csaták közötti időszakokat, s megismerhetjük a katonák viszonyulását is a fegyveres konfliktushoz.

Jackson és csapata speciális képalkotási és retusálási technológiákat felhasználva elérte, hogy a jó száz éve készített felvételek csaknem olyan minőségben jelennek meg a mozivásznon, mintha csak tegnap vették volna fel őket. A fekete–fehér felvételek színessé alakítása eddig kevéssé ismert részleteket tár fel a nézők számára a Nagy Háborúról.

Az “Akik már nem öregszenek meg” című dokumentumfilm világpremierje a rangos BFI London Film Festival részeként zajlott le, ahol a rendező elmondta: a film készítése közben arra törekedett, hogy „hangot adva” a háborúban szolgált katonáknak, feltárja a veteránok egykori félelmeit és reményeit, valamint bemutassa, miként változtatta meg egy teljes nemzedék sorsát a világtörténelem első, világméretű konfliktusa.

Az alkotás december 5-én érkezik a hazai mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, egyebek mellett Szombathelyen, Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán is bemutatják, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.