Elkezdődött a holnap: helyi 5G-hálózatokat hoz létre a Bosch

A Bosch úgy véli, hogy a helyi 5G-hálózatoké a jövő. A vállalat 5G üzemeltetési engedélyekért folyamodott Németország egyes területein.

„A dolgok internetére (IoT) alapozó vállalatként a Bosch régóta folytat kutatásokat az 5G témájában. Az új kommunikációs szabvány kulcsfontosságú az automatizált és hálózatba kapcsolt vezetéshez, és a jövő gyárának egyik alapvető eleme” – mondta dr. Michael Bolle, a hazánkban is jelen lévő Bosch-csoport digitális és technológiai igazgatója. A Bosch azt követően, hogy megkapta az engedélyeket a szabályozó hatóságoktól, a helyi 5G-hálózatokat már jövőre üzembe helyezi a kiválasztott partnerekkel együttműködésben, az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása érdekében. A következő néhány hónapban a Bosch 5G-teszteket végez gyáraiban és renningeni kutatóközpontjában.

A frekvenciakiosztásért felelős szabályozó hatóság, a Bundesnetzagentur már engedélyezi a vállalatok számára, hogy magánhasználatra szerezzenek licenceket. Ekként a Bosch számára is nyitott a lehetőség a saját 5G-hálózatának létrehozására, és ezáltal versenyképességének növelésére. „A magántulajdonban lévő helyi hálózatok maximális biztonságot és függetlenséget kínálnak, és az 5G felgyorsítja az ipari gyártási folyamatokat. Ezért a helyi 5G-hálózatok létrehozásával jelentős lépést tehetünk fontos célunk, a jövő gyárának megteremtése felé” – mondta el tudósítónknak Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technológiáért felelős tagja. A Bosch eredetileg az Ipar 4.0 szempontjából vezető, Stuttgart-Feuerbachban található gyárához és renningeni kutatási campusához igényelt 5G üzemeltetési engedélyt. A kiválasztott helyeken végzendő úttörő munka a Bosch világszerte működő, 280 gyárból álló gyártási hálózata számára hasznosul majd.

„Elképzelésünk szerint a jövő gyárában mindössze a padló, a falak és a födém lesznek rögzített elemek. Minden más mozgatható, és az igények szerint alakítható lesz” – mondta Rolf Najork. Mobil robotok, önvezető szállítójárművek és okosszemüvegek támogatják munkatársainkat a jövő gyárában. Az ilyen rugalmas rendszereknél fontos követelmény a nagy teljesítményű vezeték nélküli infrastruktúra, amely lehetővé teszi az emberek, a gépek és egyéb berendezések közötti hatékony kommunikációt. „Ehhez megbízható, biztonságos, nagy sebességű és rövid válaszidejű adatátviteli rendszerre van szükség – ez mind lehetséges az 5G-vel” – tette hozzá Andreas Müller, aki kutatóként dolgozik a Boschnál, és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke.

A legújabb nemzedékű mobilhálózat előnye, hogy nemcsak eszközként szolgál a mobileszközök és a vezeték nélküli érzékelők hatékony összekapcsolásához, hanem egyben az új rendszerkoncepciók alapja is. Alkalmas például egy mobil robot valós idejű vezérlésére a helyi gyártási felhőben tárolt adatok felhasználásával, továbbá a gépek működését is optimalizálja.

[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]

„Ha manapság körülnézünk egy gyárban, azt látjuk, hogy csaknem minden gépnek van vészkapcsolója. Valakinek meg kell nyomnia azt a gombot ahhoz, hogy a gépet leállítsa. Az 5G segítségével az kezelőnek nem kell a gép közelében lennie: a vészleállítás és más funkciók is végrehajthatók egy mobileszköz segítségével” – mondta Müller.

A helyi 5G-hálózatok gyakorlatilag megszüntetik a függést a szolgáltatóktól. Saját, vezeték nélküli hálózatuk létrehozásával és működtetésével a gyártók azokat úgy programozhatják, hogy megfeleljenek az ipari kommunikációs alkalmazások gyakran rendkívül magas követelményeinek. Ezzel a megoldással továbbá teljesen az ellenőrzésük alatt tarthatják a biztonságot. Ha például a nyilvános hálózat túlterhelt, a helyi 5G-hálózatok által a gyártási műveletek a rendszer feletti kontroll elvesztése nélkül folytatódjanak. Ez csökkenti az üzleti kockázatokat, és megőrzi az adatok szuverenitását. Az internethez és más nyilvános hálózatokhoz kifejezetten erre a célra szentelt interfészeken keresztül kapcsolódnak, amelyeket folyamatosan ellenőriznek.

Az 5G-szabvány bevezetése először kínál lehetőséget a németországi vállalatok számára, hogy saját celluláris helyi hálózatokat hozzanak létre és üzemeltessenek. A német szabályozó hatóságok a 3700–3800 MHz közötti hullámsávot különítették el erre a célra. A frekvenciák kiosztása az igények szerint történik, a kiosztáskor előnyt élveznek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó, valamint a mezőgazdasági és erdészeti alkalmazások. Az engedélyeket kezdetben tíz évre adják. Az egyes engedélyek díja az 1000 eurós alapdíjon felül a kiosztott sávszélességtől, a lefoglalt időtől és a kiszolgált terület nagyságától is függ.