Mit ígérnek a főpolgármester-jelöltek a klímavédelem és a levegőtisztaság ügyében?

Karácsony, Puzsér és Tarlós is tenne Budapest klímavédelméért és tiszta levegőjéért, de a megvalósításhoz szükséges ütemtervek és a költségvetések még homályosak. Összefoglalva ez derül ki az önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelöltek válaszaiból, melyeket a Greenpeace Magyarország megkeresésére küldtek.

A Greenpeace Magyarország arra buzdítja a lakosságot: tájékozódjék az önkormányzati választáson induló jelöltek programjáról, vegyen részt a választáson, és az újonnan felálló városvezetésen kérje számon az érdemi klímavédelmi és levegőtisztasági intézkedéseket. 

„A klímaválság a hőhullámokkal, a zivatarok után az utcákon hömpölygő csapadékkal, vagy éppen az aszályokkal már most érinti a budapestieket. Eközben szinte minden harmadik-negyedik nap határérték felett van a fővárosban a légszennyezettség is, a rendszeres szmog a budapestiek egészségét mérgezi. A fővárosnak sürgősen cselekednie kell, ezért kíváncsiak voltunk: milyen tervei vannak az önkormányzati választáson induló jelölteknek arra, hogy megvédjék a budapestiek egészségét, biztonságát, jövőjét” – tájékoztatta a sajtót Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse. 

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kereste meg az októberi önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelölteket, és négy-négy klímavédelmi, illetve levegőtisztasági ügyben kérte az érdemi elköteleződésüket. [1] 

A környezetvédő szervezet megkeresésére Karácsony Gergely, [2] Puzsér Róbert részéről a Sétáló Budapest szakmai stábja, [3] Tarlós István nevében a Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya [4] válaszolt. Berki Krisztián nem küldött választ.

A Greenpeace mind az alkalmazkodás, mind a kibocsátás-csökkentés tekintetében érdemi klímavédelmi intézkedéseket vár el a városvezetéstől. Ahhoz, hogy ezek megvalósulhassanak, a városvezetés szervezeti hierarchiájában megfelelő szinten kell kezelni a klímaügyeket – a környezetvédő szervezet ezért először erre kérdezett rá a jelölteknél. Ennek egy módja lehet a klímaügyi titkárság felállítása, melyet Budapest Klímastratégiája is említ, további részletek ismertetése nélkül.

Karácsony is megteremtené a szükséges szervezeti és személyi feltételeket, de a részletek nála is hiányoznak. Puzsér pedig megígéri, hogy a klímapolitika minden budapesti szakpolitikát átsző majd. Ennek egyik területe a zöldterületek megóvása és növelése – ami nem utolsósorban azért is fontos, hogy a klímaváltozással fokozódó városi hősziget-hatást csökkentsük.

A zöldterületek ügyével a jelöltek kiterjedten foglalkoznak. Karácsony budapesti főkertészt jelölne ki a zöldterületi fejlesztések felelősének, Puzsér cselekvési terv megalkotását ígéri. A Fővárosi Polgármesteri Hivatal városigazgatóság-főosztálya a már létező számos dokumentumra hivatkozik.

Dacára annak, hogy tudvalevő, a klímaváltozást leginkább a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás okozza, kibocsátásaink folyamatosan növekednek. A főváros tulajdonában álló épületek és gazdasági társaságok energetikai korszerűsítése lenne az a terület, ahol – ellentétben a jobbára kerületi hatáskörbe tartozó lakóingatlanokkal – a főváros a lehető leggyorsabban, egyeztetési kényszer nélkül tudná érdemben csökkenteni a kibocsátásokat. Ehhez képest a jelöltek ezen a területen mutatják a legkisebb elköteleződést.

Budapest légszennyezettsége a Greenpeace szerint akkor csökkenne érdemben, ha fokozatosan kitiltanák a szennyező járműveket a fővárosból, ezért a szervezet a kitiltásra vonatkozó ütemtervek ismertetését kérte a jelöltektől. Karácsony Gergely ezt részben vállalná: a szennyező járműveket kitiltaná a város bizonyos részeiről – ám az nem derül ki, hogy mikortól és mekkora területen. Puzsér Róbert a szennyező járműveket nem tiltaná ki, viszont bevezetne egy szennyezés alapú fővárosi útdíj-rendszert, ami különösen a dízeleket, régi dízeleket igyekeznék kiszorítani a városból. Puzsér emellett autómentessé tenné a belvárost, valamint a kerület központjait. A Tarlós István nevében nyilatkozó főosztályvezető nem ígéri a szennyező járművek általános tilalmát, csak hivatkozik arra, hogy már érezhetően korlátozták a szennyező járművek behajtását szmogriadó esetén. Karácsony és Puzsér ígéri a hajóforgalom csökkentését, a szennyező hajók közlekedésének korlátozását, a jelenlegi városvezetés álláspontja ellenben az, hogy nem a főpolgármester hatásköre a szennyező hajók közlekedésének a korlátozása.

„A főpolgármester-jelöltektől azért kértünk kötelezettségvállalásokat, hogy a budapestiek pontosabb képet kaphassanak a jelöltek klímavédelmi és levegőtisztasági intézkedéseire vonatkozó terveiről, és ezzel megkönnyítsük a jelöltek programjai közötti tájékozódást a 2019-i önkormányzati választás előtt.

A válaszok értékelése közben arra jutottunk, hogy a jelöltek mindegyikénél látható valamilyen elköteleződés, de a döntő kérdés, hogy a vállalások hogyan és mikor valósulnak meg” – fogalmazott Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettség- szakértője.

A Greenpeace Magyarország álláspontja szerint: ha tiszta, biztonságos és egészséges városokat akarunk, mindannyiunkra szükség van. Tájékozódjunk a politikusok programjáról, menjünk el szavazni és a választások után kérjük számon a megválasztott képviselők ígéreteit. Csak így érhető el, hogy érdemi klímavédelmi és levegőtisztasági programok valósuljanak meg, és ezáltal a mostaninál egészségesebb, biztonságosabb, fenntarthatóbb településeken élhessünk.

A Greenpeace Magyarország részletes értékelése az alkalmazott módszertan ismertetésével itt érhető el.

[1] Klímavédelmi és levegőtisztasági vállalásokat követel a Greenpeace a főpolgármester-jelöltektől
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/5511/klimavedelmi-es-levegotisztasagi-vallalasokat-kovetel-a-greenpeace-a-fopolgarmester-jeloltektol/

[2] Karácsony Gergely válasza
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/10/65717b65-gphu_fpjelolt_201909_valasz_kg.pdf

[3] Puzsér Róbert nevében a Sétáló Budapest stábjának válasza
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/10/776cd5aa-gphu_fpjelolt_201909_valasz_pr.pdf

[4] Tarlós István nevében a Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztályának válasza  
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/10/2989b8c3-gphu_fpjelolt_201909_valasz_ti_redacted.pdf