Mitől más a harmadik hullám?

Akár hússzor több vírus mutatható ki a brit típusú variáns által fertőzött személyekben, mint azokéban, akik az eredeti, vuhani koronavírust kapták el – derült ki a Neumann Labs-nál elvégzett több mint 1500 PCR-teszt adatainak elemzéséből.

Mivel a jelenlegi tudományos állásfoglalás szerint a betegekben lévő vírusmennyiség egyenesen arányos a betegség súlyosságával, feltételezhető, hogy a harmadik hullámban azért szorul egyre több ember – köztük fiatalok is – kórházi kezelésre, mert a nagyobb vírusszámmal szemben kevésbé vagyunk védettek.

Megdöbbentő felfedezésre jutottak a magyar tulajdonú Neumann Labs diagnosztikai labor szakértői, miután elemezték a náluk végzett PCR-tesztek eredményeit. Méréseik szerint ugyanis a brit variáns által fertőzött személyekben 10-szer, akár 20-szor is több vírus van jelen, mint a régi hagyományos variáns általi fertőzöttekben.

„A nukleinsav-alapú PCR-teszt nemcsak elképesztő hatékonysággal képes fertőzések kimutatására, de egy hatékony vírusterhelést mérő módszer is – mondja Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. – Magyarán: nemcsak azt mutatja ki, hogy valaki fertőzött-e, hanem azt is, hogy feltehetően mennyi a vírus a szervezetében. Az utóbbi időben a nálunk elvégzett napi 3000 PCR-tesztből a pozitívnak bizonyult minták mintegy 95 százalékában már a brit variánst azonosítottuk, de ami még ennél is ijesztőbb, hogy ezekben a mintákban jóval több, átlagosan 15-ször annyi vírust mértünk, mint a korábbi, az első és második hullámban terjedő vuhani vírusfertőzöttek esetében”.

A labor kutatói 1500 brit mutációval fertőzött mintáját vizsgálva jutottak erre a következtetésre. 

„A napi új fertőzöttek és halálesetek számát látva, az általunk mért adatok megerősítik azt a tudományos feltételezést, hogy egy személy mintájában talált vírusmennyiség egyenesen arányos lehet a betegség súlyosságával. Sőt, még az is elképzelhető, hogy azért fertőzőbb a brit variáns nagyjából 50 százalékkal, mert a betegekben egyszerűen több vírus termelődik, így könnyebben tudják átadni azt. Sajnos már teljesen egyértelmű az is, hogy ez a mutáció vált a dominánssá, a nálunk kimutatott fertőzések 95%-a köthető a brit mutánshoz, míg a dél-afrikaiból mindössze néhány esetet találtunk”.

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig összesen 200 ezernél több tesztet végzett el, az utóbbi hetekben a pozitív esetek aránya a náluk elvégzett tesztek esetében megközelítette a 20%-ot.