Nem hagyható abba a rákterápia

Magyarországon minden év április 10-én tartják a rákellenes napot. A Magyar Rákellenes Liga az idei nemzeti napon arra hívja fel a figyelmet, hogy az estleges kisebb fennakadások vagy nehézségek, esetleg a vírustól való félelemből senki se szakítsa félbe onkológiai kezelését.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot. Az esemény kezdeményezője és szervezője a Magyar Rákellenes Liga, az időpont pedig dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, születésnapja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a magyar rákkutatás úttörőjének számít.

A liga az utóbbi napokban arról értesült, hogy vannak, akik a vírushelyzet miatt nem akarnak, nem mernek elmenni az onkológiai kezelésére. Csakhogy a kezelés megszakítása vagy elhagyása olyan károkat okozhat, amelyek részben visszafordíthatatlanok, részben akár sok év sikeres terápiás eredményét semmisítik meg.

Hazánkban március 16. óta járványügyi vészhelyzet van, ekként természetes, hogy az egészségügy erőfeszítéseinek fókuszában a koronavírus elleni küzdelem áll. Ezért a halasztható beavatkozások elmaradhatnak.

A szakmai kollégium onkológia- és sugárterápia-tagozata meghatározta az onkológiai betegségek kezelésében követendő irányelveket. Egyértelműen kimondja, hogy a vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritása a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése.

Szünetelnek tehát a szervezett rákszűrések, de s folyamatban lévő, illetve újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegségek komplex (műtéti, sugárterápiás és gyógyszeres onkológiai) kezelését a vészhelyzet idején is el kell végezni, az adott ellátásra kijelölt intézetben. Ehhez azonban az érintett betegnek meg kell jelennie a kezelésen. Egy estleges vírusfertőzés veszélye nem összemérhető egy kihagyott onkológiai kezelés negatív (pl. a túlélésre gyakorolt) hatásával.