Múzeumi világnap: ingyenes vasárnap

Május 18. a múzeumok nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Múzeum három tagintézménye – a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye, a nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely, valamint Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum ​Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház – vasárnap, május 17-én ingyenesen várja a látogatókat. A szabadtéri kiállítások a járványügyi szabályok megtartása mellett május 15-től újra nyitva állnak. (A kép forrása: szemlelek.net)

A Magyar Nemzeti Múzeum országos hálózatához három olyan intézmény is tartozik, amelyik Pest megyén kívül található, és szabadtéri kiállítása is van. Ennek köszönhetően a családos és egyéni látogatók május 15-től három helyszínen, három témakörben is találhatnak olyan programot, amely feledteti a múlt hónapok megpróbáltatásait.

A Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat mutat be, mivel ott, a vértesszőlősi mésztufa-bányában tárták föl Magyarország legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelyét. A két feltárt és bemutatott lelőhely az előkerült milliónyi kőeszközzel, zsíros csontokkal táplált tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és az emberi tejfogakkal valamint egy tarkócsonttal egyedülálló képet nyújt a korai, heidelbergi típusú ember életéről. A most megnyíló kiállítóhely elsősorban egyéni látogatókra számít, akik a megszokott jegyárak mellett léphetnek be a területre. A járványhelyzet miatt csak legföljebb 10 fős egységekben fogadnak.

A Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhelye hasonlóan izgalmas felfedezni valót kínál Veszprém és Balatonfüred közelében, Nemesvámoson. Az első falmaradványokat és falfestmény-töredékeket 1904-ben találták meg szántást végző cselédek a veszprémi káptalan Vámos község határában levő balácapusztai földjén. Hamarosan világossá vált, hogy egy római kori villagazdaság nyomaira bukkantak. A balácai a legnagyobb ismert pannóniai villagazdaság. Központi épületének híres, 62 négyzetméter alapterületű mozaikpadlóját 1925-ben a Nemzeti Múzeum segítségével tárták fel, mely ma is a múzeum római kori Lapidáriumának központi műtárgya. (VR-szemüveggel bejárható túra itt). A másik három mozaikpadló 1984-ben, a romkert ünnepélyes megnyitásának évében került vissza eredeti helyére.

Május 15-től a park, a romkert, a kőtár és a fogadóépület látogatható egyéni és családos vendégek számára. A mozaikokat és falfestményeket bemutató központi villa-lakóépület viszont 2020-ban egész évben zárva marad a tetőzeten zajló munkálatok miatt. A többi épület éppen ezért a felújítás ideje alatt csökkentett jegyárak mellett tekinthető meg. A járványhelyzet miatt csoportokat (10 fő fölött, nem egy háztartásban élők) itt is csak szakaszosan fogadnak, valamint a kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 100 fő tartózkodhat.

Nógrád megyében, Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum ​Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház ugyancsak május 15-től várja a járványügyi szabályok betartása mellett az érdeklődőket.

A Palóc Múzeum szomszédságában létesült Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeuma. A fából készült lakóházat, istállót, pajtát 1932–34 között szállították oda Karancskesziből és Bocsárlapujtőről.  Az épületegyüttes jellegzetes palóc porta képét mutatja a 18–19. század fordulójáról. A berendezés egy több generációs nagycsalád életterét idézi. 

A parasztporta mellett épült fel utóbb a 19. század végi, Szanda községbeli kiskápolna („káponka”) másolata, benne öltöztethető Mária-szobor. Itt látható a jellegzetes Karancs vidéki, út menti faragott feszület rekonstrukciója is, amely 19–20. századi előképek alapján készült. A Skanzen a megszokott jegyárak megváltásával látogatható: teljes árú: 500 Ft, kedvezményes: 250 Ft, családi jegy: 1100 Ft.​ A járványhelyzet miatt csoportokat (10 fő fölött, nem egy háztartásban élők) csak több turnusban tudnak fogadni. A kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb tízen tartózkodhatnak.

A Magyar Nemzeti Múzeum mindhárom helyszínen kialakította a látogatók és a dolgozók egészségének védelmét szolgáló és a járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés és biztonságos múzeumlátogatás rendszerét. A járványügyi helyzet miatt turistabuszokat egyik kiállítóhely parkolójában sem fogadnak. A múzeum kéri, hogy a látogatók mindenütt figyeljék a kihelyezett feliratokat és ezeket megtartva élvezzék a kiállításokat.