Hatvanmillió euró a válság elhárítására

A Budapesten működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) ma bejelentette: a Covid19-válságra válaszul saját kezdeményezést indít, hogy támogassa a társadalmi és gazdasági élet újraindítását segítő innovatív megoldások kidolgozását. (A nyitó kép forrása: tech2.hu)

Az EIT kezdeményezése része a koronavírus-válság leküzdésére irányuló közös uniós erőfeszítéseknek. Célja, hogy 60 millió euró összegű kiegészítő finanszírozást mozgósítson az újítók számára, így segítve a válsághelyzetben jelentkező, példátlanul komoly kihívások hathatós megoldását. A finanszírozás egyrészt olyan új, rövid távú újítások elindítását teszi majd lehetővé, amelyek a közvetlen járványkezelést szolgálják, másrészt a kiemelkedően újító kezdő vállalkozásokat, növekvő vállalkozásokat és kis- és középvállalkozásokat támogatja azzal a céllal, hogy segítse válság utáni növekedésüket, és ezáltal a gazdasági fellendülést.
 
Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a kezdeményezés kapcsán elmondta: „Válságos időkben, mint amilyeneket most élünk, erőforrásainkat célzottan kell bevetnünk, hogy gyors és hathatós eredményeket érjünk el. Gondoskodunk arról, hogy azok, akik a koronavírus-járvány miatt előállt nehézségek elhárítása végett a legígéretesebb megoldások kifejlesztésén dolgoznak, nagyobb összegű pénzügyi támogatásban részesüljenek, és gyorsabban jussanak hozzá ezekhez a forrásokhoz.”
 
Az EIT honlapja (angolul); Tájékoztató az EIT kezdeményezéséről

A Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy tartsa meg a közúti fuvarozási vállalkozások nemzeti nyilvántartására vonatkozó közös szabályokat

A különféle ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Ha a helyzetet párbeszéddel nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat.
 
A Bizottság elismeri, hogy a koronavírus-járvány súlyos terheket ró a nemzeti hatóságokra, és bizonyos esetekben akár akadályozhatja is a tagállamokat abban, hogy biztosítani tudják az uniós jog végrehajtását. Ezt figyelembe véve a Bizottság arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy az idén indított, folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások esetében meghosszabbította a válaszadási határidőt.

A mai kötelezettségszegési csomag keretében elküldött valamennyi felszólító levélre és indokolással ellátott véleményre a tagállamok a szokásos két hónap helyett négy hónapon belül válaszolhatnak.
 
Magyarországra vonatkozóan a Bizottság ma úgy határozott, hogy kiegészítő felszólító levelet küld, miután Magyarország nem korszerűsítette a közúti fuvarozókra vonatkozó nemzeti nyilvántartása, illetve a közúti fuvarozási vállalkozások európai nyilvántartásainak (ERRU) új verziója közötti csatlakozást. Az ERRU lehetővé teszi, hogy a tagállamok információt cseréljenek egymással az EU-ban székhellyel rendelkező közúti fuvarozó vállalkozásokról. Ezért létfontosságú eszköze az uniós jogszabályok végrehajtásának és a közúti fuvarozási vállalkozások közötti tisztességes verseny biztosításának.

Az ERRU új és továbbfejlesztett verzióinak bevezetése szükségessé teszi, hogy a tagállamok korszerűsítsék saját nemzeti szintű rendszereiket. Ennek határideje 2019. január 30-án lejárt.
 
A többi tagállamra vonatkozó kötelezettségszegési eljárásokban hozott döntéseket is tartalmazó közlemény itt olvasható.
 
Tájékoztató az uniós kötelezettségszegési eljárásokról; Bővebben az uniós kötelezettségszegési eljárásokról; A kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos határozatok tára

A Bizottság bírósági keresetet indít Ausztriával szemben

Az Európai Bizottság 2019 januárjában indított kötelezettségszegési eljárást Ausztriával szemben, mert a Bizottság álláspontja szerint a családi ellátások indexálásáról és az adójóváírásokról szóló osztrák törvény az uniós szabályokba ütközik és diszkriminatív jellegű. Mivel aggályai változatlanul fennállnak, a Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Ausztriával szemben. Ezzel utolsó szakaszába lépett a kötelezettségszegési eljárás.

2019. január 1-jén Ausztria új mechanizmust vezetett be, amely indexálja az Ausztriában dolgozó és külföldön élő gyermekekkel rendelkező uniós polgároknak folyósított családi ellátások, gyermekek után járó adójóváírások és családi adókedvezmények összegét. A Bizottság megállapította, hogy ez az indexálási mechanizmus ellentétes a munkavállalók szabad mozgására és a szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályokkal.

A mechanizmus diszkriminatív, mivel azt eredményezi, hogy egyes Ausztriában dolgozó uniós munkavállalók, akik teljes értékű részesei az osztrák gazdaságnak, munkaerőpiacnak és társadalombiztosítási rendszernek, alacsonyabb juttatásokban részesülnek, mint azok a munkavállalók, akiknek a gyermekei Ausztriában élnek.