EP-képviselők kérik: álljanak le a kifizetések

Veszély fenyegeti a magyar demokráciát és alapjogokat – jelentette ki az európai képviselők többsége, aki a magyar polgárok és jogállamiság védelmére kérte a Bizottságot és a Tanácsot. (Nyitó kép: De Volkskrant)

A határozatlan idejű veszélyhelyzet és a szólásszabadság korlátozása nincs összhangban az európai értékekkel. A Bizottságnak kötelezettségszegési eljárást kellene indítania Magyarországgal szemben, a Tanácsnak pedig napirendre kellene tűznie a 7. cikk szerinti eljárást. Az uniós források kifizetését a jogállamiság tiszteletben tartásához kell kötni.

A Vera Jourová bizottsági alelnök és a Tanács horvát elnöksége részvételével csütörtökön a Parlamentben lezajlott vitán a felszólalók többsége szerint a magyar kormány által a koronavírus-járvány kezelésére hozott veszélyhelyzeti intézkedések – a többi között a határozatlan idejű veszélyhelyzet bejelentése – nem állnak összhangban az európai szabályokkal, és veszélybe sodorják a magyar demokráciát.

Néhány képviselő a jogi változások vizsgálatának befejezését és kötelezettségszegési eljárás elindítását kérte a Bizottságtól. Mások a Magyarországnak kifizetendő uniós pénzek leállítását kérik abban az esetben, ha a kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot. A képviselők bírálták a Tanács passzivitását, és hangsúlyozták: a Tanácsnak lépnie kell a Parlament által indított 7. cikk szerinti eljárásban.

Néhány képviselő védelmébe vette a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés által hozott döntéseket, és párhuzamot vont a magyar lépések és más tagállamok, köztük Spanyol- és Franciaország intézkedései között.

A Parlament az április 17-i állásfoglalásában kiemeli, hogy a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos „valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértékkel […] kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie, és valamennyi intézkedést rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni”.

A veszélyhelyzet határidő nélküli meghosszabbítása, a kormány felhatalmazása a rendeletekkel történő kormányzásra, és a parlamenti ellenőrzés meggyengítése „az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlen”, fogalmaz az állásfoglalás.

A teljes vita megtekinthető felvételről a Parlament multimédiás központjában.

A vita felvételről (2020.5.14.); David Sassoli, a Parlament elnökének nyilatkozata a magyar helyzetről a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban (angol felirattal); A jogállamiság helyzete a tagállamokban és a híres 7. cikk; EP kutatószolgálat: A demokráciával, jogállamisággal és alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmus előnye – előzetes értékelés (2020.4.23., angolul); EP kutatószolgálat: A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatása a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra az Európai Unióban (2020.4.23., angolul); EP kutatószolgálat: A jogállamiság védelme az Unióban. Meglévő mechanizmusok és lehetséges új fejlemények (2019.11.6., angolul)