Nagy élmény a kisvasút – fölújították a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasutat

Május 4-től újra fogad látogatókat a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút. Létesítésének gondolata éppen 50 esztendővel ezelőtt fogalmazódott meg. A kisvasutat 1970–72 között a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. nagyrészt saját anyagi eszközeivel, valamint széles társadalmi összefogás segítségével építette meg. A keskeny nyomtávú vasúton az utóbbi jó egy évben látványos felújítás ment végbe; a rekonstrukció ez végére befejeződik. (Nyitó képünk: youtube)

A GYSEV Zrt. esztendővel ezelőtt jelentette be, hogy a magyar–osztrák vasúttársaság teljesen felújítja a maga nemében egyedülálló Nagycenki Széchenyi Múzeumvasutat, amely a munkák idején nem működhetett. A múzeumvasút teljes hosszában új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült, a pályába viszont az eredeti síneket építették vissza, a teljes szakaszon megtörtént a vágányszabályozás.

András mozdony vezetőállása: kallantyúk, csövek, csapok; ember legyen a talpán, aki eligazodik rajtuk!

 

Fertőboz és Nagycenk Kastély állomáson peronok épültek, ez utóbbin megújult a térvilágítás és az utas-tájékoztató rendszer. Átépítették a pályához csatlakozó két vasúti útátjárót, és felújították Ikva patakon átívelő acélhidat. Fertőboz állomáson felújítják a fűtőházat, hogy az utazóközönség is meglátogathassa. A múzeumvasút biztosítóberendezéseit teljes körűen korszerűsítik.

Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, és az „András” gőzmozdonyt is megfiatalították biztonsági célból. Felújították a C50-es dízelmozdonyt, és új motort kap a vasúttörténeti szempontból ritkaságnak számító Dmot 953 típusú, keskeny nyomtávú motorkocsi. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót is átépítették; látványos eleme volt a beruházásnak az Ikva patakon átívelő acélhíd megújítása.

Vendégcsalogató és -marasztaló célból a Kastély állomás mögötti skanzenban játszótér, fitnesz park és tanösvény készült. Az állami költségvetésből megvalósuló, 960 millió forint értékű rekonstrukció az év végén fejeződik be – hangzott el ma felújítást ismertető eseményen.