Naponta átlagosan 31 ezer bécsi teszteli magát otthon koronavírus-fertőzésre

A „Mindenki gargalizál”: az osztrák fővárosban naponta több mint 31 ezer gargalizálós koronavírus-tesztet végeznek. A „mozgalom” kezdete óta vizsgált több mint 830 ezer mintából eddig 4500 volt pozitív. A bécsieknek legföljebb öt percet kell autózniuk, hogy laborba adhassák az otthon levett mintát (a képen © PID / Jobst).

Március vége óta minden bécsi részt vehet a „Mindenki gargalizál” elnevezésű akcióban. Eleinte csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozó bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat hetente koronavírus-fertőzésre. A kedvező fogadtatása miatt az ingyenes otthoni tesztelési lehetőséget először más ágazatok dolgozóira, majd minden bécsi lakosra kiterjesztették.

Mára 350 ezren regisztráltak a gargalizálós PCR-tesztet rendelkezésre bocsátó, nemrég alapított cégnél, a Lead Horizonnál, hogy otthon készíthessenek hivatalos koronavírus-tesztet. Ehhez a mintavételt – internetes azonosítás után – a számítógép vagy a mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni, majd a mintát el kell juttatni bármelyik BiPA üzletbe vagy a REWE-lánchoz tartozó üzletek egyikébe. Onnan futár szállítja a nyálpróbákat az elemzést végző laborba. A teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők.

Az akció kezdete óta összesen 833 536 mintát vizsgáltak, amelyből 4534 volt pozitív. Áprilisban egy hét alatt átlagosan 188 ezer próbát adtak le, tehát naponta átlagosan 31 400 elvégzett tesztet. A napi csúcsot eddig 35 ezer kiértékelt nyálminta jelenti.

A „Mindenki gargalizál” elnevezésű akció széles körű bevezetésekor 1,3 millió tesztet osztottak szét, 3 millió pedig folyamatosan raktáron van, hogy kiegészíthessék a készleteket. Az új tesztekhez a bécsiek ugyanott juthatnak hozzá, ahol leadhatják a mintákat – vagyis városszerte több mint 770 különböző üzletben. Ehhez 70 százalékuknak mindössze 5 percet kell gyalogolnia, de maximum 5 perc autózással minden bécsi elér egy résztvevő üzletet. Ezek egyébként a város elektronikus térképén is fel vannak tüntetve.