Nem csak a dohányosok vannak veszélyben

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is. A tüdőrákos betegek negyede nem dohányzik. Rákkeltő hatása van a különböző fertőzéseknek, hormonális tényezőknek, illetve a cukorbetegség is hatással lehet a rák megjelenésének kockázatára.

A legtöbben tisztában vagyunk a dohányzás káros hatásaival; a dohányzók körében (a nemdohányzókhoz képest) tizenkétszer gyakoribb a tüdőrák kialakulása! A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is – férfiak és nők között egyaránt. Hazánkban évente átlagosan 8000-en halnak meg tüdőrákban – számuk 1950 óta folyamatosan növekszik –, és rák miatt bekövetkező összes halálozásnak a negyede.

Közismert tény: a rendszeresen dohányzó ártalmas szokásával károsítja egészségét. Csakhogy ő a káros, kibocsájtott füsttel passzív dohányzásra kényszeríti a környezetét. Kevésbé ismert azonban, hogy a harmadlagos dohányfüst is káros: ha ugyanis zárt helyiségben gyújtanak rá, a füst a bútorokon, falakon, berendezési tárgyakon hosszú ideig megtapad. A nikotin reakcióba lép a helyiség levegőjében lévő egyéb összetevőkkel, az elegy pedig rákkeltő nitrozaminok formájában mérgezi a belépőket, az ott tartózkodókat.

 A harmadlagos dohányfüst belélegzésekülönösen veszélyes a kisgyerekekre, akik gyakrabban fogják meg a különböző felületeket, majd az arcukat, valamint növelheti az asztma kialakulásának kockázatát is.Hadohányzik vagy környezetében dohányoznak, figyeljen oda, hogy kerülje a harmadlagos dohányfüst okozta (önre) vagy másokra gyakorolt káros hatását!

Azonban nem elegendő megnyugodnunk, hogy ha mi nem hódolunk a dohányzás káros szenvedélyének és nem vagyunk kitéve passzív dohányzásnak és harmadlagos dohányfüstnek sem, így minket nem fenyegethet a tüdőrák kialakulásának fokozott lehetősége, ugyanis a tüdőrákos betegek negyede sohasem dohányzott.

Rákkeltő hatása van fertőzéseknek, hormonális tényezőknek, illetve a cukorbetegség is befolyásolhatja a rák kialakulását.

A kissejtes tüdőrákkal érintettek körében a nők számának túlsúlya arra enged következtetni, hogy a hormonális tényezők szerepet játszanak a daganatos betegség ezen típusának kialakulásában.

Egy 2019-i nagyszabású felmérés szerint több mint 410 ezer cukorbeteg közül csaknem 8500 esetben alakult ki valamilyen rákbetegség: férfiaknál 34%-kal, nőknél pedig 62%-kal gyakrabban, mint az átlag populációnál. Férfiaknál legtöbbször prosztata-, tüdő-, bőrráktípusok, pajzsmirigyrák, vese- és májrák, gyomorrák fordult elő. Nőknél pedig a cukorbetegség több mint kétszeresére növelte a légcső- és gégerák kockázatát, de ugyanúgy megjelent tüdőrák, májrák, nyelőcsőrák, pajzsmirigyrák, hasnyálmirigyrák, méhnyakrák és gyomorrák is.

Ha van a felmenők között daganatos betegségben érintett, a genetikai tényezők szintén növelhetik a tüdőrák kialakulásának veszélyét a családban azok között is, akik sosem dohányoztak.

A korai felismerésnek óriási szerepe van: sok esetben ilyenkor még megelőzhető az áttétek kialakulása. A tünetek, sajnos, nem egyértelműek: a kezdeti szakaszban gyakran köhögést, légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztalhat a beteg. Később fáradtságérzet, nyelési nehézség, véres köpet, étvágytalanság és fogyás, vérszegénység és sápadtság is jellemző lehet.

A rendszeres szűrés a leghatékonyabb eszköz a rák korai felismerésére, ezért ne vegyük félvállról, akkor sem, ha a nemdohányzók táborát erősítjük!

Egyértelmű: ha dohányzik, a lehető leghamarabb igyekezzék felhagyni vele, ugyanis a volt dohányosokban a leszokást követően tíz évvel a tüdőrák kialakulásának kockázata már oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nemdohányzóknál észlelt kockázati szintnél. Minden évben ismételjük meg a rákszűrést! Próbáljunk egészségesen élni mind táplálkozás, mind mozgás szempontjából. Ez segíthet megelőzni akár a cukorbetegség kialakulását is, továbbá a szezonális betegségeket. Ehhez kérjük szakember, akár háziorvosunk tanácsát. Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a passzív dohányzást és a harmadlagos dohányzást, főleg gyermekek esetében, hisz’ majdhogynem ugyanolyan káros a hatásuk, mintha mi szívnánk bele a cigarettába!

Ha a megelőzés már nem jöhet szóba, a legfontosabb, hogy a beteg orvosával folyamatosan tartsa a kapcsolatot, és az előírt terápiát pontosan kövesse. A beteg lelki egészsége is ugyanolyan fontos, mint fizikai egészsége, keressen fel olyan betegcsoportokat, betegszervezeteket, ahol megérthetik, min megy keresztül, támaszkodjék családjára és nem utolsó sorban a szakemberekre.