Nem használta biztonsági övet: szörnyethalt

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 44 éves férfival szemben, aki az általa vezetett autóval 2019 augusztusában balesetet szenvedett és egy utasa pedig elhunyt. (A nyitó kép illusztráció; foto: https://www.stadtzeitung.de)

A baleset 2019 augusztusában történt, mikor a vádlott az általa vezetett kisteherautóval három munkatársát szállította haza a munka után. A járműben a három utasnak nem volt bekötve a biztonsági öve. A sofőr a 85-ös számú főúton 86-94 km/óra sebességgel haladt, mikor pillanatnyi figyelmetlensége miatt lehajtott az úttestről a fűvel borított padkára, majd az árokba. A vádlott egy hirtelen kormánymozdulattal próbált visszatérni az úttestre, ettől azonban az autó sodródni kezdett, a tetejére borult, majd újra a kerekeire fordult. Eközben a jármű egyik utasa, egy 60 éves férfi az első szélvédőn kirepült az autóból és olyan súlyos sérüléséket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A balesetben a vádlott sofőr 60 napon túl, egyik utasa 90 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A szakértői vélemény szerint valószínűsíthető, hogy az elhunyt becsatolt biztonsági övvel a halálos kimenetelű sérüléseket elkerülhette volna.

A vádlott terhére rótt halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének büntetési tétele egy öt évig terjedő szabadságvesztés – tájékoztatta az ügyről lapunkat dr. Takács Péter főügyész.