Nem játék ez, gyermek, dömping!

Súlyosan érintették a hazai játékkereskedőket a koronavírus-járvány okozta korlátozások; ezt a gazdasági évüket már a gyereknap körüli vásárlások sem menthetik meg. (A nyitó kép: ami biztos, az biztos; forrás: https://www.niederlausitz-aktuell.de)

Nem kíméli a koronavírus a hazai játékipart sem, az idei gyereknap jóval kevésbé lesz vidám, mint az előzők. Mind a játékgyártókat, mind a játékkereskedők piacát erősen megrengetik – de legalábbis átrendezik – a koronavírus okozta távolságtartó korlátozások. A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmet általában súlyosan érintik a nyitvatartási és távolságtartási korlátozások, és ez különösen igaz a játékiparra.

Az itthon árusított játékok több mint 90 százaléka már a Távol-Keletről érkezik, és a kínai dömping rengeteg játékgyártót hozott nehéz helyzetbe a múlt években. A hazai versenyzők dolgát nehezítik a magas forgalomba-helyezési és bevizsgálási költségek is. Kis darabszám mellett sokszor már a kezdeti költségek miatt sem gazdaságos egy-egy termék forgalmazása. „A hazai játékgyártók azonban szívósnak minősülnek, a nehéz körülmények ellenére is csak hatodával csökkent a hazai cégek száma a múlt 5 évben” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Az ágazatban működő 174 hazai vállalkozás több mint 4100 alkalmazottnak ad munkát. Reményt keltő a hazai gyártók számára, ha a távol-keleti import akadályokba ütközik a korlátozások miatt. Likviditási és fenntarthatósági gond viszont, ha a játékkereskedők nem adnak elég megrendelést a gyártóknak.

A játékkereskedők jórészét igen súlyosan érintik a koronavírus okozta távolság- és nyitvatartási korlátozások, a korosztály szerinti bevásárlási idősávok – mondja Szalkai Péter Tamás, a Magyar Játékkereskedők Egyesületének szakértője. A játékkereskedők amúgy is rendkívül nehéz helyzetből futottak neki a koronavírusnak, az ágazat alkalmazotti létszáma 2020. január–áprilisa között 10 százalékkal csökkent, és az üzletbezárások továbbiakat valószínűsítenek. A kereskedők természetesen igyekeznek online kereskedelemmel pótolni a kieső bevételeket, de ez önmagában nem tart el egy hagyományos üzletet. Az átrendeződés nagy nyertesei lehetnek ugyanakkor azok a kereskedők, amelyek eleve online kereskedelemre rendezkedtek be. A játék-kiskereskedelemben jelenleg működő 240 hazai vállalkozás 565 alkalmazottnak ad munkát; piachoz erősen kapcsolódnak nagykereskedők is.

A játékpiac vizsgálatakor már nem lehet elmenni a hazai játékszoftverek kiadói mellett sem. „A számítógépes játékok kiadása igen fiatal, de dinamikusan fejlődő ágazat, amely azon kevés hazai ágazatok közé tartozik, ahol a cégszám növekedni tudott a múlt években” – mondja Pertics Richárd (Opten). Ahogy a számítógépek és az okoseszközök használata az egyre fiatalabb korosztályok felé tolódik, úgy lesz az iparág egyre erősebb vetélytársa a hagyományos játékiparnak.

Az ágazat mérete nemzetgazdasági szinten még nem számottevő, viszont lendületesen fejlődik. Öt év alatt 40 százalékkal nőtt az ágazat szereplőinek száma, jelenleg 85 vállalkozás 150 alkalmazottnak ad munkát.