Európánkért-díjas: Nemes Gábor és Euronews

Tavaly ítélte oda először a Magyar Újságírók Országos Szövetségének kül- és biztonságpolitikai szakosztálya az általa alapított Európánkért-díjat. Adományozásával a MÚOSZ szakmai tömörülése évről évre kifejezésre juttatja elismerését azoknak, akik kiemelkedően sokat tettek az európai eszmék, törekvések népszerűsítéséért. A május 9-re tervezett átadó ünnepséget a koronavírus okozta járványveszély meghiúsította, ezért az alapítók virtuálisan köszöntik a díjazottakat.

Jó ideje kérdéses: vajon távolodunk-e Európától, vagy közelítünk hozzá? Közhelyes igazság, hogy földrészünk válságban van, s ahogyan az egész glóbuszt – riasztó ellentmondások osztják meg. Elképesztő technológiai újítások egyfelől, leszakadás, szegénység másfelől. Az integrációt és a bővítést sokan támogatják, de nagy számban akadnak ellendrukkerek is.

Ha Nemes Gábor megszólal/megszólalt a rádióban (korábban a közszolgálatiban, mostanában a Klubrádióban), a hallgató számára nem lehet kétséges, hogy a barikád melyik oldalán áll. Hangja és fejtegetése egyetlen szóval jellemezhető: kijózanító – írja laudációjában Kárpáti János. A 168 Óra helyettes főszerkesztője 36 évvel ezelőtt ismerte meg: Nemes akkor a Magyar Rádió képviseletében Berlinből tudósított, az MTI alkalmazottja, Kárpáti pedig először látott el külföldi megbízatást az NDK-ban, illetve Nyugat-Berlinben. „Ha Nemes Gábort hallgatod, nem érzed, hogy mikrofon van előtte, hanem az a benyomásod, hogy beszélget veled. Tényszerűség, tárgyszerűség, szobrok kíméletlen leemelése a talapzatról, cseppnyi irónia. Semmi harsányság. Minden egyes tudósításának a meghallgatása után egy icipicivel tényleg többet tudsz a világról, legalábbis kevésbé dőlsz be a jelszavaknak” – olvasható a méltatásban.

Amikor a tudósító Brüsszelbe került, ott is bőven adódott lehetősége arra, hogy „kijózanítsa” a hallgatót. „Beszámolóival igyekezett lehozni két lábbal a földre azokat is, akik túl sokat várnak Brüsszeltől, meg azokat is, akik sokallják Brüsszelt.”

„Nemes Gáborra mindig lehetett számítani…..Amikor egy túlbuzgó közszolga kitiltotta az egyik újságíró kollégát a Nagy Ember sajtótájékoztatójáról, akkor ő volt az egyetlen, aki ezt a rendezvényen aztán szóvá merte tenni, nem kis megrökönyödést keltve azok körében, akik azt hitték, hogy mindent megengedhetnek maguknak….

Tudósítói munkáját Nemes Gábor Berlinben kezdte, majd Varsóban, Bonnban, Pekingben és Moszkvában folytatta – mielőtt brüsszeli tudósító lett. Egy ideje Spanyolországban él, ám az európai uniós tudósítói munkájával nem hagyott föl. Poliglott lévén információit első kézből szerzi be, hiteles, lényegre törő tudósításaival,hírmagyarázataival, kommentárjaival minden alkalommal lenyűgözi hallgatóit.”

A másik díjazott az Euronews Budapesti Irodája.

Földrészünk első számú tévés hírcsatornája nélkülözhetetlen mindazok számára, akik érdeklődnek az Európai Unió törekvései, folyamatai, eseményei iránt. Időközben az Euronews az öreg kontinens legnézettebb hírcsatornájává vált. Éspedig méltán, mert – ahogyan méltatásában a MÚOSZ alelnöke, dr. Trom András fejtegeti: az Euronews  „pártatlan és a megközelítések széles skáláját felsorakoztató hírforrás, amely arra buzdítja felhasználóit (a nézőket és a weboldal látogatóit), hogy a világ történéseiről saját véleményt alkossanak”. A hírcsatorna 1993 óta sugároz, de 2017-ben alaposan megújította korábbi profilját és munkamódszerét. Háttere változatlanul erősen európai és multikulturális, de most már tizenkét (angol, francia, arab, orosz, német, spanyol, olasz, portugál, török, perzsa, görög és magyar) nyelvi platformot hozott létre. Harminc országból 600 újságírót és tudósítót tömörít a szerkesztőség, és napi 24 órában szolgáltatja a híreket. A különböző nyelvű adásokkal az Euronews igazodik az egymástól eltérő közönsége igényeihez, számukat tárgyilagos tartalmakat szolgáltat – áll a laudációban.

„Három évvel ezelőtt az Euronews partnerségi szerződést írt alá az amerikai NBC-vel. Az NBC News, amely a társaság 25 százalékát birtokolja, jelentős befektetéseket eszközölt, hogy ezzel is támogassa az új műsor- és hírszolgáltatást. A két nagy média összekapcsolása lehetővé tette, hogy az Euronews hozzáférjen az NBC híreihez, digitális tartalmaihoz és tapasztalataihoz. Ezzel párhuzamosan az Euronews európai híreket és forrásokat tesz hozzáférhetővé az NBC News és az MSNBC műsorai és platformjai számára……. A hírszolgálat 160 ország 400 millió háztartásában érhető el, és minden más platformon is jelen van (web, mobilalkalmazás, Connected TV, rádió, YouTube, Google Glass, Flipboard…), csakúgy, mint repülőgépek fedélzetén, hajókon és hotelekben. A magyar nyelvű adás 2019-ben érzékelhetően több hazai vonatkozású eseményről számolt be, mint annak előtte. A magyarországi szerkesztőség tárgyilagos megközelítése fontos tájékozódási hírforrássá tette a csatornát a nemzetközi és a hazai nézők, hallgatóság körében egyaránt. Az Euronews hírszolgálat szerkesztési alapelve, hogy készítői hisznek a nézőik intelligenciájában, és vallják, hogy egy hírcsatorna missziója az, hogy megfelelő mennyiségű információt szolgáltasson véleménynyilvánítás nélkül, ami alapján a nézők kialakíthatják saját véleményüket a világban zajló eseményekről….

Magyarországi szerkesztősége mindezt 24 órás szolgálatban, megfeszített munkával és odaadással, szakmai korrektséggel hézagpótlóan juttatja el a hazai közvéleményhez” – olvasható egyebek mellett dr. Trom András méltatásában.