Nemzeti színeink a nagyvilágban

Örvendetesen gyarapodik azon helyek száma, ahol – többnyire nemzeti ünnepeink kapcsán – piros–fehér–zöld színekkel világítanak meg egy-egy jeles építészeti vagy földrajzi objektumot, legutóbb éppen az USA és Kanada határán a mélybe zuhanó Niagara vízesést (a nyitó képen).

A sort ismereteink szerint Dél-Amerikában kezdték meg: 2016. december 30-án egy órára piros–fehér–zöldbe öltözött a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra, elismerve hazánknak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, illetve a brazíliai magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez.

Dom Orani Tempesta, Rio de Janeiro érseke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésén felajánlotta, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen a magyar színekkel világítanák ki a Rio de Janeiro, egyben egész Brazília szimbólumának tartott Megváltó Krisztus szobrát. Omar Raposo atya, a szobor adminisztrációjáért felelős szentély rektora előzőleg úgy fogalmazott: „Nagy öröm lesz piros–fehér–zöldbe öltöztetni a Megváltó Krisztus szobrát a testvéreink számára oly fontos napon”. A Rio de Janeiró-i érsekség és Magyarország brazíliavárosi nagykövetsége együttműködésében sikeresen meg is valósult a díszkivilágítás.

Első ízben 2018-ban kapott magyar nemzeti színű fényfestést a kínai Csungking egyik felhőkarcolója – adta hírül az ottani magyar főkonzulátus. A közlemény szerint augusztus 20-án este „a magyar zászló lobogott interaktív fényjáték keretében” a világ egyik legnépesebb városa, Csungking központjának 61 emeletes felhőkarcolóján, majd tűzijáték következett, hogy a 33 milliós város lakossága „virtuális ízelítőt kapjon a hagyományos magyar ünneplési formából”.

A műsor részeként a város egyik emblematikus épületén, a Nagyszínházon is megjelent a magyar zászló. A díszkivilágítás a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulójának is emléket állított:

2019-ben pedig már a Jialingjiang folyó partján tornyosuló kilenc felhőkarcoló felületén egyórás ünnepi animációval ünnepelték a magyar államalapítást.

Magyar színekben a csungkingi operaház.

Az Alpok legismertebb hegyormát, a 4478 méter magas Matterhornt 2020. április 24-én 23 órakor a magyar zászló színeivel világították meg, hogy ezzel fejezzék ki szolidaritásukat Magyarországgal a koronavírus-járvány idején. A svájci Zermatt turisztikai szövetsége március 24-én kezdte el megfesteni az Alpok legtöbbet fotózott csúcsát különböző üzenetekkel és országok zászlóival. Arra a magyar magánjellegű kérésre, hogy esetleg a mi zászlónkat is rávetíthetnék a hegyre, azt a választ adták, hogy megpróbálják teljesíteni a kérését. Nos, ez sikerült, az osztrák és a lengyel zászló között húsz percig valóban piros-fehér-zöld színt öltött a csúcs.

A felvételt Michael Portmann készítette

Sorrendben a legutóbbi, ám reményeink szerint nem a legutolsó hasonló akció az 1956-i magyar forradalom 64. évfordulóján, október 23-án történt a Niagara vízesés kanadai oldalán, a torontói magyar főkonzulátus kezdeményezésére.  

A páratlan látvány megtekintésére és az évforduló megünneplésére számos magyar gyűlt össze a zuhatag patkóága feletti kilátómagaslaton, megünnepelve az évfordulót és újból megköszönve Kanadának, hogy ’56 után több mint harmincezer magyar menekültet fogadott be – nagyjából annyit, mint a vele szomszédos, ám összehasonlíthatatlanul nagyobb lélekszámú Amerikai Egyesült Államok! A főkonzulátus videofelvételen is nyilvánosságra hozta az eseményt.