Szükségállapot és éjszakai kijárási tilalom Spanyolországban

(Alicantei tudósítónktól) Szükségállapotot és kijárási tilalmat jelentett be a spanyol miniszterelnök. Vasárnap rendkívüli ülést tartott a Miniszterek Tanácsa, miután 10 autonóm közösség és 1 önálló város is a központi kormány segítségét kérte ahhoz, hogy korlátozhassák lakóik szabad mozgását. Valencia és Castilla és León nem várta meg a döntést, ők már szombaton bejelentették az éjszakai kijárási tilalmat, mely alól egyetlen régió, a Kanári-szigetek mentesül mostantól. A kormány fél évre meghosszabbítaná az egyelőre 2 hétig érvényes szükségállapotot, ehhez keresnek jövő héttől támogatót az ellenzéki pártok között. (Nyitó kép: Granada Hoy)

Kihirdették az országos szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat Spanyolországban. Pedro Sánchez miniszterelnök a miniszterek tanácsának vasárnapi, rendkívüli ülése után közölte: mindenhol bevezetik a veszélyhelyzeti állapotot, amit 6 hónapon keresztül, 2021. május 9-ig fenntartanának azért, hogy a törvényesen megfelelően korlátozni lehessen az emberek szabad mozgását minden közösségben.

Emellett országosan bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat is, ez alól csak a Kanári-szigetek lesz kivétel. Este 11 és reggel 6 óra között nem lehet majd az utcán tartózkodni. Ezt a közösségi elnökök tetszőlegen módosíthatják egy-egy órával, tehát kezdődhet a tilalom este 10-kor vagy éjfélkor, illetve befejeződhet reggel 5-kor vagy 7-kor. Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy a régiók elnökei továbbra is megtarthatják döntési és irányítási jogukat, maguk határozhatnak például arról, hogy megengedik-e a lakóiknak, hogy átlépjék a közösségük vagy provinciájuk határait, illetve önállóan szabályozhatják a találkozókra, részleges karanténokra vonatkozó szabályokat is.

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke (Kép: 20 Minutos)

A miniszterek tanácsa azért döntött az intézkedések bevezetése mellett, mert 10 autonóm közösség és egy autonóm város is kérte ezek kihirdetését a központi kormánytól annak érdekében, hogy a törvényeknek megfelelően szabályozhassák lakóik mozgását. A kérvényezők között ellenzéki vezetés alatt álló régiók is voltak. Vasárnap reggelre már Madrid is jelezte: támogatja a szükségállapot bevezetését. Valencia és Castilla és León nem várta meg a kormány döntését, ők már szombaton elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat, vasárnap reggel pedig Katalónia jelezte, hogy a kormány döntésétől függetlenül be fogják vezetni a tiltást. Murcia, Extremadura és Asztúria csak a vasárnapi ülés végét várta, ezután mindannyian ki is hirdetik az új előírásokat.

Pedro Sánchez elmondta, hogy a szükségállapot egyelőre két hétig lesz érvényben, de jövő héten megkezdik a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal arról, hogy fenn lehessen tartani azt jövő év május 9-ig. Ami egyelőre biztos, hogy a Ciudadanos nevű párt elnöke, Inés Arrimadas már jelezte Pedro Sáncheznek, hogy számíthat rájuk. A Ciudadanos önmagában azonban nem elég ahhoz, hogy a kormány meghosszabbíthassa 6 hónapra a szükségállapotot, ezért további pártokkal kell egyeztetniük.