Nemzetközi aranyéremmel jutalmazták a budakeszi családi házat

Online formában rendezte meg a Baumit az építészek és kivitelezők legnagyobb elismerései között számontartott Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti pályázat díjkiosztóját. A jeles, független szakértőket felsorakoztató zsűri 26 ország 385 kiemelkedő pályázatát 6 kategóriában értékelte, mint az év legizgalmasabb homlokzati megoldásait. A Bécsből közvetített online eseményen hazánk a családiház-kategória aranyérmese lett, és a döntővel egyidejűleg megtartott szavazáson is első helyén végzett ugyanebben a kategóriában. (Nyitó kép: középület kategóriában a szlovákiai Nagyszombatban emelt The Courtyard épülete bizonyult a legjobbnak.)

Huszonhat ország, 6 kategória, a legjobb 36 látványos homlokzati megoldás és 6 nyertes – ez volt a Baumit Life Challenge gálaest programja. Hat kategóriában – családi ház, társasház, középület, felújítás, műemlék, különleges textúra – értékelte a nemzetközi, független szakértőkből álló építész zsűri a döntőbe jutott 36 pályázatot. A szervezők az online felületen keresztül a nézők számára azonnali közönségszavazási lehetőséget is kínáltak, így bárki felállíthatta a saját sorrendjét.

Magyarország két kategóriában is bejutott a legjobbak közé, így a középületek és családi házak között is képviseltette magát a nemzetközi döntőben.

A középületek kategóriában az Ópusztaszeri Gyógynövényház versenyzett, amely a műemléki védettséget élvező Szer Monostor romjainak egy részére épült 230 négyzetméteres foglalkoztatóépülettel büszkélkedhet. Az épületben helyet kapott a gyógynövény-feldolgozó és -szárító részleg, a palántanevelde, valamint egy ökobolt is.

A családi ház kategória magyar pályázata, – amely az építész házaspár és gyermekeik saját családi otthona Budakeszin – elsőként az esemény élő, online közönségszavazásának első helyét, majd a szakmai zsűri által megítélt kategóriagyőztesnek járó kitűntetést is elnyerte.

A budakeszi családi ház antracitszürke Baumit CreativTop vakolata mellett hatalmas üvegfelületeivel is kitűnik, és a gigászi faoszlopai által védett terasztér rendkívül modern külsőt kölcsönöz az épületnek. A házat építészeti oldalról a Bártfai–Szabó Építésziroda Kft., míg kivitelezői oldalról az Ép-Med Szolgáltató Kft. keltette életre közel két évvel ezelőtt. A Baumit Life Challenge nemzetközi díjat – amellyel a nívós szakmai elismerés mellett további 3300 euró nyeremény is jár – korábban sosem látott sikerként, első alkalommal sikerült hazai építésznek elnyernie.

Az est legnagyobb kitüntetését – a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti pályázat fődíját – a Litvánia fővárosában, Vilniusban épült MO Museum pályázata érdemelte ki. A magánfinanszírozásból felépült középület letisztult, hófehér homlokzatával és modern, lineáris díszítőelemeinek köszönhetően vált a város egyik látványosságává.

A Baumit Life Challenge díjnyertes épületei kategóriánként:

Társasház kategóriában a zsűri döntése alapján Szlovénia végzett az élen. A 2019-ben épült, Ljubljanában található épület földszintjén 98 különböző méretű apartman mellett egy minden igényt kielégítő wellness-központ is megtalálható. Ezen felül minden apartman számára kialakítottak letisztult, modern teraszhelyiséget is.

Középület kategóriában a szlovákiai Nagyszombatban emelt The Courtyard épülete bizonyult a legjobbnak a zsűri szavazatai alapján. Az épület homlokzati megoldásában számos Baumit-terméket felhasználtak, így nyújtva izgalmas, ugyanakkor a környezethez illeszkedő látványt a közelében található nyitott teraszok számára.

Spanyolország az előző években is mindig kiemelkedően szerepelt a Life Challenge kihívások során. Az idén az Alcoba de la Torre napsütötte területén fekvő Vivenda Alcoba végzett a Felújítás kategória első helyén. A sokáig elhanyagolt fészer modern villává alakítása látványos folyamat volt, amely így ötvözi az ókori kőfalak látképét az egyenletlenre vakolt- és hatalmas üvegfelületek kombinációjával.

Műemlék kategóriában a zsűri által legjobbnak ítélt pályázat Bécsben található. A Szecessziós ház az osztrák szecesszió egyik legismertebb épülete, az átfogó felújítási munkák eredményeként a szecesszió jellegzetes jegyeit és a történelmi örökség szigorú szempontjait megőrizve kelhetett új életre.

Az est utolsó kategóriagyőztesének járó díjnak végül Franciaország örülhetett, amely pályamű a Különleges textúrák kategóriájában bizonyult a legjobbnak. A 2019-ben épült párizsi épület látványos hófehér homlokzattal, egyszerűen és elegánsan járul hozzá a helyi városkép tovább gondolásához. Kialakításában pedig rendkívül nagy szerep hárult a Baumit CreativTop és a Baumit Mineral termékekre.