Ké(s)zenfekvő megoldás: már minden hatodik ház készház

Mindenekelőtt az építőipari kapacitáshiány miatt az építtetők egyre gyakrabban választják a méretre gyártott elemekből gyorsan elkészülő és jól szigetelhető, könnyűszerkezetes, szerelt technológiájú házépítést. Hazánkban manapság az épülő házaknak már mintegy hatoda rendkívül energiatakarékos készház; nemrég az arány mindössze három százalék volt.

A múlt 20–22 évben kereken 16 ezer készházat vásároltak és építettek fel itthon. A könnyűszerkezetes technológiával szembeni bizalmatlanság csökken, köszönhetően a minden igényt kielégítő hőszigetelésnek, a tervezhetőségnek, a gyors építésnek és a kiszámítható árnak. A készházépítési kedv hazai növekedése ellenére itthon még mindig jóval kevesebb ilyen otthon létesül, mint Ausztriában, ahol a családi házak kétötöde, Svájcban jó háromötöde készház. Az Amerikai Egyesült Államokban tízből kilenc épület könnyűszerkezetes, szerelt technológiával készül.

A könnyűszerkezetes építési technológiának köszönhetően a fűtési költségek harmadával-felével csökkenhetnek a hagyományos házakhoz képest. Egy modern, szerelt technológiás készháznak – összehasonlítva egy korszerű, ám hagyományos technológiájú házzal – sokkal jobb a hőszigetelő képessége, kisebb a hővesztesége. Ehhez persze az is kell, hogy a vázszerkezetet kitöltő, a födém, a padló és a külső szigetelésekhez használt szigetelő rendszerek is kiváló minőségűek és méretezésűek legyenek. Az ily módon gyártott készházak képesek teljesíteni a 20/2014. (III.7.) BM rendeletben előírt követelményt, amely szerint 2021. január 1-je után csak közel nulla energiaigényű épület építhető újonnan.

Egy könnyűszerkezetes családi háznak – azonos alaprajz esetén tizedével nagyobb lehet a belső tere, mint egy téglaháznak. A téglaházak falvastagsága 15 centiméteres külső kőzetgyapot-szigetelés esetén a falvastagsággal együtt kb. 54 centiméter; a készházak esetében (ugyanolyan szigetelési vastagság mellett) csupán 30–35 centiméter. A szerelt technológiás, környezetbarát könnyűszerkezetes házak falait kívül-belül szálas hőszigetelő anyaggal burkolják. Ha a hagyományos gázkazán helyett hőszivattyúval, napelemmel termelt energiával oldják meg az épület fűtését, hűtését, akkor a ház teljes egészében megújuló energiát használhat.

Szakértői, hiteles számítások szerint egy ilyen szerelt technológiás, környezettudatos, 100 négyzetméter alapterületű földszintes készház négyzetméterenként 350–380 ezer forintba kerül. Ha valaki nulla energiaigényű korszerű A+ otthonra vágyik, akkor az négyzetméterenként valamivel több, 400 ezer forintba kerül. – A jó tervezés, méretezés a nyári túlmelegedéstől is megóvja az épületet, döntő tehát külső hőszigetelés „tudása”, miáltal az energiatermelő berendezések teljesítménye (ára) is csökkenthető.

A kép forrása: Weber Haus / Österreich

Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezetője tudósítónknak elmondta, hogy a szerelt technológiás készház felfűtése és hűtése is gyorsabb és egyszerűbb a hagyományos módon épített házénál. A lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe, ezáltal a belső falfelület eleve otthonosan meleg érzetet ad. Ennek feltétele a jól kiválasztott és szakszerűen szerelt szigetelés. A legújabb, ásványi alapú, káros anyagokat nem tartalmazó szigeteléssel készült otthonok levegőminősége is kifogástalan. Az se feledhető, hogy a korszerű anyagok nem csupán hőt, hangot is szigetelnek. A készházak mellett szól az is, hogy alkotóelemeik készen érkeznek az összeszerelés helyére, miáltal az építkezés gyorsan, ütemesen halad. Nincsenek állási, száradási idők, egy átlagos családi házba –az alapozástól számított három hónap múltán – beköltözhetnek a lakói. Szerencsére hazánkban is egyre több a készház-építésre szakosodott vállalkozás, amelyik megszerezte az előírt minősítést, tanúsítást, megvan a kivitelezői gyakorlata, tapasztalata, és nem utolsósorban az éppen az idén harmincéves ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának az ajánlása is.