Downton Abbey és más csodák – jól fizet a filmturizmus

A kastélyturizmus világszerte népszerű ága a turisztikai túráknak. Akárcsak a filmturizmus, amikor az érdeklődők a világhírű filmek és sorozatok eredeti helyszínére zarándokolnak el. A kettőt kapcsolja össze az a divat, amely Angliában kezdett kibontakozni a Downton Abbey című, rögtön világsikernek bizonyuló sorozat vetítésekor. Most pedig, hogy a mozifilmet is világszerte – ekként nálunk is – bemutatták, még inkább megélénkült az érdeklődés a festői helyszínek iránt. (Nyitó képünk forrása: Radio Times.)


A világ beleszeretett a Crawley család történetébe – mondta Donal Woods, a film és a sorozat produkciós vezetője a Travel + Leisure-nek. – Mi pedig készen állunk kielégíteni az emberek kíváncsiságát, és megmutatni nekik, hol, milyen helyszíneken forgattunk.
A sorozatot többnyire Yorkshire-ben állították elő, de a film stábja az egész országban felkutatta a legszebb természeti tájakat és kastélyokat, a brit-szigeteki Leedstől, Bradfordig, Sheffieldtől a Hoch-tóig.
Rajongói tudják, hogy az igazi Downton Abbey-t a 19. század közepén Berkshire-ben, Londontól 60 mérföldnyire nyugatra épült a Highclere-kastélyban forgatták. A mozifilm bemutatásával párhuzamosan naponta rajongók ezrei keresik fel a kastélyt, bár eddig is sokan voltak kíváncsiak az ikonikus épületkomplexumra. A turistaáradat nyomán új kiszolgáló infrastruktúrára lesz szükség – vélik a helybéliek.


A kastélyt máig lakja a tulajdonosa, és minden olyan, mint a filmben is látható, bár a bútorokat kicserélték, mert az eredetiek annyira értékesek, hogy a színészek sem ülhettek volna rájuk.
Az utazási irodák külön túracsomagokat állítanak össze: kívánság szerint az érdeklődők megtekintik a város templomát, a postát és a The Grantham Inn-t. A másik forgatási helyszín az oxfordshire-i Bampton, amelynek tárgyi gyűjteménye szintén turisztikai vonzerő lett, mert tele van eredeti forgatási kellékekkel.


Alnwick is szerepel a sorozatban, az ottani kastélyt már többször láthatták a nézők a Harry Potter filmekben. Még a régi vasútállomás, Moors ugyancsak igényt tart a turisták érdeklődésére, ott is egy sor jelenetet forgattak.
Lacock, az eredeti állaptában tökéletesen megőrzött 18. századi falu szintén a film egyik legemlékezetesebb jelenetének a helyszíne. A brit drámák rajongói számára ismerős lehet, miután ott készült a szintén sikeres Cranford-sorozat – Judi Dench főszereplésével.

A kastélytúráknál már csak az nagyobb sikk, ha a világjáró lakhat is egy-egy arisztokrata kastélyában, palotájában, ez ugyanis a legelegánsabb szállodáknál is előkelőbb.

A háborúktól többnyire megkímélt Brit-szigetek szépséges kastélyai nem egyszer vetélytársai a nagyvárosi luxusszállodáknak, főleg, ha a sztárok szeretnének jól őrizhető, a városi nyüzsgéstől távoli, a lesifotósoktól elzárható lakosztályokban pihenni.

Mint mindenről, az angol kastélyokról is szívesen készítenek népszerűségi listát a turisztikai magazinok. A svéd Vagabond szerint a legelegánsabb kastély a dél-angliai Buckinghamshire községben épített Hartwell House (tulajdonosa: Ernest Cook Trust); az épületegyüttes a száműzött XVIII. Lajos francia király otthona volt egykoron. A teljesen rendbe hozott, gyönyörű épületegyüttest étterem és spa egészíti ki.

A hampshire-i Highclere kastély ahol a Downton Abbey című BBC-sorozat egyes jeleneteit forgatták, szintén látogatható. Igaz, megkérik az árát, ám a pénzes kíváncsiakért elegáns autó érkezik sofőrrel londoni szállodájukhoz, és a csomagban az is benne van, hogy meg lehet tekinteni azt a templomot, ahol Lady Mary és Matthew Crowley összeházasodott a közeli Bampton településen.
A kastély teaszalonnal kiegészített ajándékboltjában kapható Lady Almina könyve, aki regényt írt az „igazi” Downton Abbey, azaz a saját családja és igazi otthona történetéről.
A North Derbyshire-ban lévő Chatsworth House-ban 16 nemzedék óta élnek a tulajdonosok. A kastélyt tíz éve teljesen felújították és nyitották meg újra.
Berkshire-ban a Cliveden House sem most épült: az épületegyüttes alapjait 1666-ban fektették le. A kastélyt az USA 1906-ban leggazdagabb emberének számított, és szállodákat előszeretettel nyitó William Waldorf Astor (1848–1919) vásárolta meg. Lakott itt Charlie Chaplintől Winston Churchill-ig, Franklin D. Roosevelttől George Bernard Shaw-ig számos híresség.
A yorkshire-i Harewood House-t ugyanaz az építész, Charles Barry építette, aki annak idején a Downton Abbey-féle Highclere Castle-t. Ezt is hatalmas park egészíti ki, ahol hajdanán unalmukban óriási vadászatokat rendeztek a tulajdonosok, ma inkább az idegenvezetők által kalauzolt turisták sétálnak erre.
A cheshire-i Lyme Park, a Buckinghamshire-ben lévő Stoke Park, akárcsak a derbyshire-i Haddon Hall szintén sok száz évesek, csodálatos kertekkel övezve. Rendben tartásuk legalább annyi munkát követel, mint a kastélyok sok-sok szobájának állandó karbantartása.
Az oxfordshire/ woodstock-i Blenheim-palotában az angol arisztokrácia és a királyi család számos tagja megfordult. Falai között született Sir Winston Churchill (1874-1965) kétszeres brit miniszterelnök (1940–45, illetve 1951–55). A palota a második világháborúban kórházként működött, ma elegáns szálloda. A minap azáltal robbant be a bulvársajtóba, hogy ellopták a házból a Maurizio Cattelan által készített színarany vécécsészét…