Hazánkat is érinti: feltételekkel engedélyezte az Európai Bizottság az E.ON-nak az Innogy felvásárlását


 

Az Európai Bizottság ma – az európai uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján – jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen az általa önként vállalt kötelezettségeknek. (Az illusztráció forrása: deutschlandfunk.de)


Az E.ON és az Innogyt irányító RWE is németországi székhelyű energiavállalat. Mindkét cég az Európai Unió tagállamban is folytat üzleti tevékenységet, ám tevékenysége elsősorban Csehországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Magyarországon és Szlovákiában fedi egymást.

A vizsgálat után az Európai Bizottság fenntartásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az összefonódás – az eredetileg bejelentett formájában – több piacon is számottevően visszavetette volna a versenyt. Az érintettek közé tartozik a nem szabályozott vállalkozások kiskereskedelmi villamosenergia-ellátásának magyarországi piaca is. Ennek oka az, hogy az E.ON és az RWE a Magyarországon működő három legfontosabb kiskereskedelmi cég közé tartozik, miáltal számottevő versenykényszert gyakorolnak egymásra. Ez a versenykényszer azonban a két vállalat egyesülése esetén elveszik.

Azért, hogy eloszlassa a Bizottság magyarországi piacra vonatkozóan megfogalmazott aggályait, az E.ON vállalta: a szabályozatlan magyarországi piaci szegmensben leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát, ideértve az összes eszközt és az összes alkalmazottat.

Erre tekintettel a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően módosított ügylet a továbbiakban már nem vet fel versenyjogi aggályokat.

Az ügy ismertetése M.8870 ügyszám alatt a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján