Neumann János lánya az édesapjáról és a saját karrierjéről

Jóformán azonnal válaszolt e-mailes megkeresésemre Marina von Neumann Whitman (a képen az édesapjával), Neumann János matematikus, atomtudós, a játékelmélet atyjának az amerikai Michigan államban élő, idestova 88 esztendős lánya. Nem tiltakozott, amikor online beszélgetésre invitáltam. A megbeszélt időpontban beült a digitális szférába, s látszott, otthonosan mozog abban is. Pár órával a magyarországi Neumann-év startja után beszéltünk, hisz’ édesapja születésének 120. évfordulója számos tudományos rendezvényre ad lehetőséget. A nyitó konferenciára videót küldött, s elmondta, meghatja, hogy emlékévet rendeznek édesapja tiszteletére. (A nyitó kép forrása: galaktika.hu)

– Édesapja, Neumann János magyar állampolgárként élte le az egyébként roppant rövid, 54 évét, holott 1929-óta élt az Egyesült Államokban, ott is halt meg – nem vette fel az amerikai állampolgárságot. Ön viszont nem vette fel a magyar állampolgárságot. Miért? Hogy tekint Magyarországra? Mit gondol az országról?

Hogy tekintek Magyarországra? Nos, el kell mondjam, igazából sehogy, tulajdonképpen sajnálatot érzek iránta, látva a jelenlegi politikai helyzetetfogalmaz szűkszavúan, jelezve: tisztában van az aktuális állapotokkal. Pedig 10 éve járt nálunk. Viszont nemegyszer elmondta interjúkban, hogy amikor a szülei elváltak, 1938-ban, akkor édesapjával abban egyeztek meg, hogy kislányként az iskolaévet anyjánál tölti, viszont a vakációkra megkapta őt az édesapja.

– Milyenek voltak ezek a vakációk, esetleg Magyarországon is eltöltött belőlük egypárat?

Nem jártam gyakran Magyarországra. De várjon csak, amikor egészen kicsi voltam, akkor majd’ minden évben ott nyaraltunk, amíg a szüleim együtt éltek. Azt követően nem sokszor, talán csak kétszer-háromszor járhattam önöknél…

Amikor nagyobbacska lett, akkor cseréltek a szülők, és az iskolaévet töltötte édesapjával. Marina elmondja, akkortájt sokat utazott, egyik városból a másikba költöztek, mindig oda, ahol éppen John von Neumann – előadott az egyetemen.

– Milyen képet őriz róla?

Természetesen briliáns elme volt, s ezzel egyidőben roppant játékos, játékrajongó ember. Mindig volt a keze ügyében valami játék. S most előjönnek azok a reggelek is, amikor együtt reggelizünk. Ő volt az, aki – mire felkeltem – reggelivel várt. Mostohaanyám nem volt koránkelő, ő ilyenkor még mindig aludt, amikor együtt reggeliztem apámmal, és valójában ilyenkor tudunk egypár szót váltani egymással.

– Mit szeretett édesapjában a legjobban?

– Hogy mit szerettem, jaj, hát nehezet kérdez tőlem. Talán azt, hogy komolyan tudott velem beszélni. Mint ahogy mondtam, szeretett játszani, s velem sokkal inkább komolyan elbeszélgetett, és többet is, mint amennyit játszott. De én ezeket a beszélgetéseket nagyon szerettem.

– Híre ment annak is, hogy híres vacsora-összejöveteleket tartottak, amikor még Marina kislány volt, Teller Ede, Winkler Ödön és Einstein… Csak hogy néhányat kiemeljünk a rendszeres vendéglistáról…

Ezek is hihetetlenül régen voltak. De amikor már elég nagynak számítottam ahhoz, hogy velük leülhessek egy asztalhoz, Einstein már elmaradozott. Miután meghalt a felesége, nagyon magába roskadt, nem nagyon járt társaságba, persze, ettől függetlenül voltak vacsorák, és nemcsak tudósok, de művészek is jöttek, s nagyon élveztem ezeket az estéket.

Elmeséli, hogy mindenféle matematikai trükkökre volt képes az apja, amikkel mindig meglepte a környezetét. Például: nyolcévesen négyszámjegyű osztásokat tudott kiszámolni pillanatok alatt – fejben.

– Én ilyenekre, sajnos, sosem voltam képes, de ámulattal hallgattam, amikor kiderültek számomra is ezek a képességei. 

– Azt, hogy milyen nagy formátumú embernek tartották, mi sem bizonyította jobban, mint hogy a tekintélyes brit lap, a Financial Times nem az év, hanem az évszázad emberének nyilvánította a 20. század utolsó előtti évében. Elmondja, az valóban emlékezetes év volt. Vallásossága, a hit kérdése sem volt egyszerű az életében. Sőt, egy időben agnosztikusnak is vallotta magát.

Ez így igaz, ahogy mondja. Erről mindig így fogalmazott: a katolicizmus egy olyan vallás, amiben élni rettenetesen nehéz volt, viszont amiért érdemes meghalni.  S ezzel ő azt a reményét fejezte ki, hogy van élet a halál után is.Tudvalevő, hogy zsidó családba született, de később, tekintettel a politikai helyzetre, jobbnak látta a családja kikeresztelni.

– Beszéltek-e egyáltalán magyarul otthon?

Egy szót sem tudok magyarul. Pedig azt mondták nekem, hogy amikor kislány voltam, akkor németül és magyarul is kiválóan beszéltem. Németül a családommal, magyarul pedig a személyzettel. De sajnos, ezekre mind nem emlékszem. Mindössze egyetlen mondatot tudok:Szeretek magyarul beszélni, de én nem tudok sokat” s ez, azt hiszem, tökéletesen jellemzi a helyzetet…

Büszke arra, hogy tíz évvel ezelőtti álma is valóra vált, végre magyarul is megjelent az apjáról és gyerekkoráról írt, „A Marslakó lánya” című könyve.

Marslakóknak hívták a Magyarországról emigrált zsidó származású tudósokat. Ők voltak John von Neumann baráti körének tagjai…Szilárd Leó, Teller Ede, Kármán Tódor, Wigner Jenő.

– Ön pedig egy igazi feministához illő karriert futott be. Azt tartják Marina von Neumann Whitmanről, hogy az amerikai autóipar első és igazán nagy tekintélyű női igazgatója volt. Alelnök volt a General Motorsnál, illetve sok egyéb terület igazgatói posztját is betöltötte.

Abban az időben az ilyen poszt tényleg nagy szám volt. És persze rettenetesen elfoglalt voltam. Remélem is, hogy bizonyos mértékben én teremtettem meg az alapokat ahhoz, hogy a nők is bekerülhessenek az autóiparba. Ma már sok női felsővezető dolgozik ezen a területen is. 

– Tudtommal dolgozott a Fehér Házban is, elnöki tanácsadói munkakörben…

Nixon elnök gazdasági tanácsadó csapatának a tagja voltam. Hogy mit értem el nála? Nézze, azt nem én egyedül értem el, amit elértem. Briliáns elme volt, mindaddig, amíg egyéb, ismert politikai botrányok be nem árnyékolták elnöki tevékenységét.

– Amit ön is nagyon komolyan vett és fel is mondott Nixonnak.

Igen, elmondtam, de igyekeztem a legnagyobb felhajtás nélkül megtenni, nehogy az újságok címlapjára kerüljek és ott engem idézzenek. Szép csendben leléptem. (A jobb oldali kép forrása: Fehér Ház, archívum.)

És aztán jött a Művészetek és Tudományok akadémiai tagsága, meg számos igazgatósági, illetve felügyelő bizottsági tagság Amerika igazán nagy és sikeres vállalatainál.

Amikor arról kérdem, hogy apja ismertsége teher volt-e a számára, hogyan tudott megfelelni az elvárásoknak, így válaszolt:

– Karrieremet bizonyos fokig ettől függetlenül fel tudtam építeni. Először is nem igazán Neumann lányaként éltem meg a hétköznapjaimat, sokkal inkább férjem, az egyetemi tanár Robert Freeman Whitman feleségeként. Én a magam útját jártam, nem apám nyomdokában – mondta befejezésül Neumann János magyar matematikus, a digitális számítógép elvi alapjai kidolgozójának a lánya, Marina von Neumann Whitman.