Nyelvtanulási diákhitel: akár 500 ezer forint is

Holnaptól kérhetik a felsőoktatási képzésben tanuló, a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók a nyelvtanulási diákhitelt.

A hitelt aktív és passzív hallgatói jogviszonyú diákok is felvehetik, valamint azok is igényelhetik, akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat. A hitel kamata kereken két százalék, de abban a pillanatban, hogy a diák sikeres nyelvvizsgát tesz a „támogatott idegen nyelvek” egyikéből, a hitel kamatmentessé válik az állami kamattámogatás folytán. A többi diákhitelhez hasonlóan a nyelvtanulási bármikor ingyenesen előtörleszthető.

A 2019. június végi adatok szerint 93 ezer olyan egyetemi és főiskolai alap- és osztatlan képzésben tanuló diák van, aki a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette még át diplomáját. Ez a hitel elsősorban nekik kíván segítséget nyújtani.

A nyelvtanulási diákhitelre egyösszegű – legkevesebb 100 ezer, legföljebb 500 ezer forint – kölcsön vehető fel. Törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdenie a hallgatóknak. A törlesztés futamideje 1–5 év.