Titkolózik a kormány az alaptörvény felülvizsgálatáról

Tavaly június 8-án Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megemlítette az alaptörvény szükséges felülvizsgálatát, azt mondta, át kell tekinteni, hogy „mi az, ami bevált, mi az, ami beválhatott volna…”. (Illusztráció: Jantyik Mátyás festménye az Országháza Felsőházi üléstermében: II. András kihirdeti az Aranybullát.)

Az Amnesty International Magyarország ezután közérdekű adatigénylést nyújtott be a témában a Miniszterelnökségnek és az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy megtudja, tényleg zajlik-e az alaptörvény felülvizsgálata, és ha igen, melyik minisztérium felelős érte, kik vesznek benne részt, mi a menetrend és terveznek társadalmi egyeztetést vagy esetleg nemzeti konzultációt az ügyben.

A miniszterelnökség válaszából az derült ki, hogy a tárca nem foglalkozik a kérdéssel, az Igazságügyi Minisztérium szerint pedig náluk nincs olyan dokumentum, amelynek „nyilvánosságra hozatalához kiemelkedő társadalmi érdek fűződnék”.

Tegnap az Index hírportál interjúkat készített fideszes képviselőkkel, akik tényként kezelték, hogy az alaptörvény felülvizsgálata folyamatban van, de a részletek kapcsán ők sem tűntek valami magabiztosnak.

Az Amnesty International aggodalommal figyeli a folyamatot, mert az alaptörvény korábbi módosításainál is látta, hogy a cél sok esetben az emberi jogok és a jogállami mechanizmusok korlátozása volt, nemegyszer pedig alkotmányellenesnek nyilvánított szabályokat írtak bele az alaptörvénybe.

„Meggyőződésünk, hogy az alaptörvény felülvizsgálata mindenkit érint, ezért haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni az érintett témákat, azt, hogy milyen koncepciók mentén zajlik a felülvizsgálat, és csak széles körű társadalmi egyeztetés után szabad az országgyűlés elé vinni a kérdést” – szögezte le Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.