O. Viktor magyar állampolgár hadművelete: adventi koszorút vásárolt

O. Viktor Budapest, XII., Cinege utcai (felcsúti? hatvanpusztai?) lakos harckészültségbe helyezte magát és elindult adventi koszorút vásárolni. Nem a lakásába kellett a koszorú – azt odahaza a felesége intézi –, hanem a budavári valamikori karmelita kolostorban lévő irodájába. Szerencséje volt O. Viktornak, hogy nem levelet kellett feladnia, esetleg csekket befizetnie a postán, állhatott volna sorba napestig, mert egy sor kisebb posta megszűnt/bezáratott, a nagyobbakban pedig irdatlan tömeg van.

O. Viktor egy Budapest, IX. kerületi, Ráday utcai virágboltot választott az általa Advent-hadműveletnek elnevezett vásárlás lebonyolítása céljából. Teljesen véletlenül egy videósstáb is vele volt, így a vásárlás minden pillanatát megörökítették, és fel is töltötték O. Viktor Facebook-oldalára. Innen tudjuk, hogy a boltba belépvén, kedvesen köszöntötték, O. Viktor is barátságos arcát mutatta az eladó hölgynek. (Tudjuk: amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.) Kezet fogott az eladóval, aki be is mutatkozott, Molnárné Juditnak hívják.

O. Viktor rövid ideig válogatott a koszorúk között, már majdnem kikötött egy hagyományosnak mondható, három lila és egy rózsaszín virágból álló darab mellett, de Molnárné Judit lebeszélte erről, azt mondta, vegyen inkább fehéret, az a tisztaság jele. Ebben meg is egyeztek, O. Viktor fizetett, Molnárné Judit köszönettel eltette a pénzt – minden forint jól jön karácsony előtt –, számlát, nyugtát nem adott, de nem lesz ebből gond, majd O. Viktor után küldik a Karmelitába.

Normál esetben itt befejeződött volna a vásárlás, az ember vesz krumplit, tojást, virágot, mikor mi adódik, aztán távozik a boltból, megy a dolgára. O. Viktort azonban nem abból a fából faragták, mint az átlagos magyar embereket, beszédbe elegyedett az eladóval, aki feltehetőleg tulajdonosa is lehetett a boltnak.

– Energiaárak? – kérdezte O. Viktor, mire Molnárné Judit közölte vele, hogy „megjött a számlánk.” –  Ki tudják? – hangzott a következő kérdés, s mint Karinthy Frigyes A jó tanuló felel című írásában, ők ketten azonnal tudták, miről van szó. (Arról, hogy O. Viktor arról kérdezte Molnárné Judittól, ki tudják-e fizetni a brutálisan megemelkedett rezsiszámlát.)

– Ki, ki – válaszolta Molnárné Judit, majd még hozzátette: muszáj lesz. Még azt is mondta, hogy a számlát elfelejtjük, ami vélhetően arra utal, hogy jelentéktelen összegről van szó, szóra sem érdemes, az ember befizeti, aztán már el is felejti, hogy marha sok pénzt vettek ki a zsebéből.

O. Viktor elégedetten távozott az virágboltból, a felvételen még látszik, ahogy a híradókból ismert fekete kisbusza felé közelít, feltehetőleg be is szállt a gépjárműbe. Hogy maga vezetett-e, vagy sofőr vitte vissza a Karmelitába, maradjon titok. Persze, nem is ez a lényeg, a fő, hogy a különleges katonai hadművelet sikeresen befejeződött, O. Viktor elkerülte a tolongást és a bolt eladója/tulajdonosa is megkapta a koszorúért járó pénzt.