Okos autós kátyúbiztosítást köt

Az utóbbi hetek télies időjárásának hatására ismét kátyúk sokasága lepte el a hazai közutakat. A veszélyes úthibák okozta káresemények miatti kártérítési igényeknek továbbra is csak mintegy felét fogadják el az útkezelők. A körültekintő dokumentáció és az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A jellemzően 50–100 ezer forintos kátyúkárok nagy része defekt, az ilyen esetek egy részében a keréktárcsát is javítani kell. Emellett gyakran előfordul, hogy a futómű is sérül, sőt, szélsőséges esetben személyi sérülés is bekövetkezhet. Kátyúbiztosítás híján ilyen esetekben kártérítés az érintett útszakasz kezelőjétől kérhető. Ez lakott területen belül az önkormányzat – kivéve Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalait, ahol a Budapest Közút Zrt. az útkezelő. A lakott területen kívüli utak egységesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében állnak.

Az útkezelők legtöbbször a nem megfelelően dokumentált kártérítési igényeket utasítják el, és esélytelenül próbálkoznak azok is, akik úthibára figyelmeztető jelzőtáblával ellátott útszakaszon szenvednek ilyen balesetet.

Kátyúbiztosítással a tapasztalatok szerint jóval sikeresebb kárrendezés. Előny még, hogy egyes biztosítási módozatok a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak, az autósoknak nem kell kideríteniük az útkezelő kilétét, mert közvetlenül a biztosítójuknak jelentik a kárt. (Kép: Morgenpost.)

Az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosításokat jellemzően kgfb vagy casco mellé kötik kiegészítő biztosításként; vannak biztosítók, amik önállóan ajánlják.