Okos rendszerekkel akár tizedére csökkenhet az energiafelhasználás

A világméretű CO2-kibocsátás felét az épített környezetünk okozza, ezért kulcsfontosságú, hogy minél energiatakarékosabb legyen az épületeink üzemeltetése. A Schneider Electric grenoble-i IntenCity létesítménye példa lehet arra, hogy intelligens rendszerekkel akár tizedére csökkenthető az energiaigény, a nettó zéró kibocsátás elérését pedig megújuló energiaforrásokkal lehet támogatni.

Az Architecture 2030 nevű nem nyereségérdekelt szervezet becslése szerint az épített környezetünk okozza széndioxid-kibocsátásnak csaknem a felét. Az építőanyagok és a kivitelezés 20, az épületek üzemeltetése 27 százalékban oka a CO2-kibocsátásnak. A Föld jövője szempontjából is kulcsfontosságú tehát, hogy minél energiatakarékosabban működtessük az ingatlanokat, tekintettel arra is, hogy a jelenlegi energiaárak mellett ez valamennyiünk érdeke is.

Vannak már olyan megoldások, amelyek révén számottevő mértékben növelhető az épületek energiahatékonysága sőt. A Schneider Electric IntenCity fejlesztése a franciaországi Grenoble-ban jól érzékelteti: látványosan csökkenthető az ingatlanok fenntartási költsége, és még arra is példát mutat, hogyan van járható út a nettó zéró kibocsátás felé.

Az energiakezelésben és ipari automatizálási megoldásokban vezető cég fejlesztési igyekezetének eredményeként az addig 13 helyen dolgozott mintegy 5000 munkatársát költöztették át a négy épületből álló, a fenntarthatósági szempontok messzemenő figyelembevételével tervezett komplexumba. A tavaly átadott 26 ezer négyzetméteres létesítményt a vállalat internet alapú épületkezelő szoftverével látták el, ami a mintegy 60 ezer érzékelőtől érkező adatok alapján folyamatosan az elméletileg legjobb szinten tartja az energiafelhasználást.

A fejlesztés eredményeként sikerült elérni, hogy az IntenCity-ben az egy négyzetméterre jutó átlagos éves fogyasztás 37 kWó (!) legyen, szemben az európai irodaépületeknél becsült 300 kWó-val.

Ráadásul a komplexum ezt a fogyasztást is megújuló forrásból származó energiából fedezi. Az épületen több mint 4000 négyzetméternyi napelemet helyeztek el, illetve két szélturbina is gondoskodik az áramellátásról. A napelemek és a szélturbinák kapacitása évente mintegy 970 MWó, ami nagyjából 200 háztartás fogyasztásának felel meg, és segítségükkel a komplexum teljesen függetlenné válik a hagyományos energiaforrásoktól. A zöld működést összesen 300 kilowatt kapacitású akkumulátor is támogatja: tárolja a fel nem használt energiát.

A Schneider Electric azon vállalatok közé tartozik, amelyek nem csak fejlesztik és gyártják a fenntartható működés eszközeit, az energiagazdálkodást támogató megoldásokat, hanem alkalmazzák is őket. A társaság klímavédelmi törekvései számos elismerést kaptak az utóbbi időszakban, nemrég pedig elnyerte az „Energia és fenntarthatóság, 2022 – Az év Microsoft-partnere” díjat. A Microsoft ezzel az elismeréssel azokat az ügyfeleit tünteti ki, amik az előző évben Microsoft-alapú alkalmazásokat, szolgáltatásokat és eszközöket fejlesztettek és szállítottak.

A Schneider Electric elismerésben részesült a saját ügyfeleinek nyújtott EcoStruxure szoftvermegoldásaiért is, amiket a Microsoft technológiája, a többi között az Azure Cloud és a Dynamics 365 segítségével valósított meg. A társaság EcoStruxure rendszerei segítettek a cég partnereinek abban, hogy tavaly 84 millió tonnával csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat (2018 óta már 347 millió tonnáról van szó!). E megoldásokat a Microsoft Azure támogatja, és az elektromos és digitális megoldások erejével segíti az ügyfeleket energia- és fenntarthatósági céljaik elérésében.