Ókovács Orbán szemébe mondta: 12 év után mindenkinek mennie kell

Ókovács Szilveszter vicces akart lenni, de csak nevetséges lett. Amikor pedig magyarázkodni kezdett, a mutatványa szánalmasra sikeredett. Mindez az 55 100 millió forintból felújított Operaház díszbemutatóján történt, ahol a teátrum vezetése díszelőadáson látta vendégül az arra érdemeseket – a miniszterelnököt és asszonyát, valamint a Fidesz szellemi holdudvarát.

Ókovács Szilveszter nem akart egyébként rosszat, épp ellenkezőleg! Azt szerette volna, ha a magas rangú vendégek – Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó – értékelik a sajátos humorát, valamint azt a gesztust, amivel megköszönte a miniszterelnöknek, hogy szép lett az Operaház, ő pedig már hosszú ideje, 12 éve vezetheti az intézményt.

„Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan közeleg.”

A díszelőadást egyébként a közmédia M5 csatornája közvetítette, és az adásrendező szerencsétlenségére épp akkor mutatta közelről Orbánt és feleségét, amikor a főigazgató a fenti szavakat elővezette. Az addig kifejezéstelen arccal, maga elé meredő Lévai Anikó ekkor ugyanis a mellette ülő férjére nézett, tekintetében kérdés bujkált. Azt kérdezte ez a tekintet, hogy hát akkor „ez itt most meg mit akar? Szórakozik velünk?” Orbán csak egy mosollyal válaszolt, „tudja a fene, mi ütött ebbe a szerencsétlenbe”, mondta a miniszterelnöki mosoly.

Az MTVA amilyen gyorsan csak lehetett, eltüntette oldaláról az ominózus jelenetet, nyilván meg akarta kímélni a nézőket attól a felismeréstől, hogy semmi sem örök, egyszer minden véget ér, és még a legnagyobbak hatalma sem tart a végtelenségig. A saját oldalukról eltüntették a felvételt, ám teljesen semmissé tenni nem tudták. Márki-Zay Péter például megosztotta a híveivel és a rövid videót itt most Önök is megtekinthetik.

A főigazgató mindenesetre úgy magyarázta ezt a munkahelyinek is nevezhető balesetet, hogy a szavait kiragadták az összefüggéseikből, mondandóját amputálták, miután senki sem gondolhatja komolyan, hogy ő a miniszterelnök jelenlétében annak távozásáról értekezik. Szerinte ő valójában arra gondolt, hogy mennyire hálás a miniszterelnöknek, amiért immár 12 éve ennek a jeles és nagy múltú intézménynek az élén állhat, keveseknek jutott ennyi idő, ebből is látszik, hogy esze ágában sem volt gúnyolódni. Mint mondta, az operaházi repertoárból is ki lehetne ragadni olyan részleteket, amelyek arra utalnak, hogy ő a hatalmasokkal gúnyolódik. Például, amikor azt éneklik, hogy „Ó mely sok hal terem a nagy Balatonban”, az nem a köztársasági elnök horgászszenvedélyére utal. Vagy amikor arról dalol valamelyik énekes, hogy „ne sanyargassa magyar népét” kéretik nem Orbán Viktorra gondolni.

Nem gondolunk Orbán Viktorra, és eszünkbe sem jut, hogy Ókovács a miniszterelnöknek kívánt volna kellemetlenkedni. Azt gondoljuk, hogy Ókovács laza akart lenni, ezért vette viccesre a figurát. A kísérlet azonban csak félig sikerült, a lazaság bejött, a viccelődés viszont rosszul sült el. Olyan pocsékul, hogy bármennyire szeretnénk is elhessegetni magunktól a gondolatot, nekünk e kínos jelenet kapcsán az a vicc jut az eszünkbe, amikor az egyszeri lókupechez felháborodottan viszi vissza a vevő a lovat. „Ez a ló vak, mindig nekimegy a falnak” – mondja. Mire a lókupec: „Nem vak az, csak a bátor”.