Olajkút az Őrségi Nemzeti Parkban? Nem!

A Greenpeace felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOL az egyre súlyosbodó éghajlati- és ökológiai válságban kőolajkutat tervez az Őrségi Nemzeti Park területén. (Nyitó kép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace)

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján a MOL a múlt év végén engedélykérelmet nyújtott be „szénhidrogén-termelési és kutatási célú kút lemélyítése” céljából az Őrségi Nemzeti Park területére a Vas Megyei Kormányhivatalhoz. A kérelem és mellékletei. A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja, hogy a klíma- és ökológiai vészhelyzetben új szénhidrogén-termelő kutat létesítsenek, ráadásul egy nemzeti parkban.

Nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és benne természeti értékeinket hosszú távon megőrizzék. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni. A várható kitermeléssel járó szén-dioxid-kibocsátás pedig még tovább növelné a klímaválságot. Ezért a környezetvédő szervezet ügyfélként bejelentkezett a Vas Megyei Kormányhivatalnál az eljárásba, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben. 

A klímaválság miatt a helyzet egyértelmű: nem engedélyezhető semmilyen, fosszilis energiahordozók kitermelésére vonatkozó új beruházás Magyarország területén. A biológiai sokféleség, a minket is fenntartó élő rendszerek összeomlásának közvetlen veszélye pedig megköveteli, hogy az egyre kevesebb, még természetes területünket itthon is megőrizzük. Ahogy az elemzések bemutatták, a már feltárt készletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti a másfél fokos növekedési limitet, azaz a Párizsi Klímamegállapodást. Az IPPC jelentése szerint az olajfogyasztásunkat a 2010. bázisévhez képest 37%-kal kell csökkenteni világszinten 2030-ig. 

„2021-ben a klíma- és ökológiai válság közepén a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésén kellene fáradozni, nem pedig új olaj- vagy földgázkutakat fúrni. Azt pedig, hogy egy magyar nagyvállalat közérdekre hivatkozva kezdene rombolásba természetvédelmi területen, hogy a végén csak még több klímagyilkos gáz juthasson a levegőbe, érthetetlennek és abszurdnak tartjuk. Ráadásul teljesen egyetértünk a helyiekkel, az Őrség csendje közérdek, egy páratlan természeti tájról van szó, amit így kell megőriznünk, megvédenünk” – jelentette ki Perger András, a Greenpeace kampányfelelőse.

Könnyen belátható, hogy egy kőolaj-kitermelő ipari beruházás, majd az azt követő üzemeltetés rengeteg káros hatással járna a terület természetes élővilágára, növényekre, állatokra és a környéken lakó emberekre egyaránt. A beruházó MOL által megrendelt hatástanulmány is felsorolja a területen föllelhető ökológiai értékeket, és leírja azt is, milyen káros hatásokkal járna a projekt: a zaj-, fény- és porszennyezéstől kezdve, a forgalomnövekedésen át, egészen a madarak költőhelyének megzavarásáig. Egy ilyen pusztító beruházásnak semmi keresnivalója nincs egy természetvédelmi területen. Egy felelős nagyvállalatnak már elkötelezetten azon kellene dolgoznia, hogyan alakítja át a működését úgy, hogy az ne rombolja tovább a természetet és az éghajlatot. 

A lakott területtől pár száz méterre tervezett beruházás ellen tiltakozók múlt héten kezdeményezett petíciójához eddig több mint 16 ezren csatlakoztak. [4] A Greenpeace arra buzdítja a hazánk természeti értékeiért aggódókat, hogy adják a nevüket az aláírásgyűjtéshez, ezzel segítve a tervezett természetrombolás megakadályozását.

Az alaptörvény védelme alatt álló természetvédelmi területen a közérdek a természet védelme, rendelet mondja ki, hogy a bányászati célú kutatási tevékenység nem élvez elsőbbséget a nemzeti park részét képező területen – ahogy erre dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója is rávilágít. (A jövő nemzedékek szószólójának figyelemfelhívása a természetvédelmi célok megfelelő hatósági érvényesítéséről.)

A Greenpeace követeli: ne veszélyeztesse a MOL az Őrség egész Európában kiemelkedően gazdag élővilágát, a gyönyörű tájat, a különleges településszerkezetet és az ott élőket. Alapvető szemléletváltás kell a nagyvállalatok részéről is, hogy megfékezzük a természet pusztítását és a klímaválságot. A változással nem várhatunk tovább. Az idő elfogyott.