Olvasó kesztyű: magyar egyetemisták találmánya látássérülteknek

Négy egyetemista egyedülálló munkája, a GlovEye képviseli hazánkat a Microsoft Imagine Cup versenyének nemzetközi döntőjén az egyesült államokbeli Seattle-ben. A látássérülteknek az olvasás élményét visszaadó találmányból prototípus is készült, amit a diákok már át  is adtak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. (Kép: socialandbusiness.hu)

A Microsoft diákoknak szóló, nemzetközi innovációs versenyének magyarországi fordulóján egy négyfős csapat nyert; tagjai: Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián és Zagyva Dániel. A fiatalok a látássérültek életét megkönnyítő termék kifejlesztésével jutottak tovább a nemzetközi döntőbe.

„A villamoson utazván láttam, hogy milyen körülményes a vakok számára az írott szöveget hanggá alakító okostelefon használata. Ez adta az ötletet az új eszköz kitalálásához” – mondta Klinkó Krisztián, a GlovEye csapatának hardverfejlesztője.

A GlovEye lényege, hogy a látássérültek bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni úgy, mintha az Braille-írásként lenne a papíron. A fejlesztés két részből áll: egy Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával ellátott okoseszközön futtatható. Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a használó Braille-karakter formájában érzékel az ujján. A használó tgehát felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak csúsztatnia kell az ujját a szövegen.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében ma tartott átadón a látássérültek már ki is próbálhatták a találmány első példányát. A fejlesztők abban bíznak, hogy a tesztelők segítségével tovább tökéletesíthetik a terméket és még teljesebb élményt nyújthatnak használóinak. A GlovEye következő együttműködő partnere a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára lesz, ahol augusztusban helyeznek el egy kesztyűt.