Összefogtak a hálózatkutatók a terrorizmus ellen

Nyolc ország tizenhat szervezetének együttműködésével jött létre a RED-Alert kezdeményezés, amelynek célja, hogy a terroristák akcióinak a megelőzésére a mesterséges intelligencia és a hálózatkutatás módszereit is segítségül hívják a kutatók. A kezdeményezésben az ELTE professzora, Vicsek Tamás is részt vesz hálózatkutatási csoportjával.

A szélsőséges és terrorista csoportok hatékonyan használják az internetet pszichológiai hadviselés, nézeteik terjesztése, beszervezés és félre informálás céljából. Ez ellen igyekszik fellépni a napokban kezdődött és három évre tervezett, a maga nemében egyedülálló RED-Alert program. A konzorciumban két angol és egy magyar egyetemi kutatócsoport – az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékének Vicsek Tamás egyetemi tanár által vezetett hálózatkutatási csoportja – is részt vesz az anti-terrorizmussal és titkosszolgálattal foglalkozó cégeken, valamint állami szervezeteken túl.

Az EU a kezdeményezést több mint 1,5 milliárd forinttal támogatja, amelyből 93 millió forint jut az ELTE kutatócsoportjának elsősorban új hálózatelemző módszerek kidolgozására az interneten fellelhető szövegek intelligens feldolgozása céljából. A támogatás révén a szakemberek a terrorizmust támogatók rejtett hálózatát rekonstruálják majd a világhálón (például a Twitteren, vagy a Facebook-on) közzétett információk alapján.