Orbán Brüsszelben is diktálni szeretne: jogállami vizsgálat nem, ám ide a pénzt

A határok megnyitását követően a héten folytatódó uniós költségvetési egyeztetésen már szemtől szemben vitáznak majd a képviselők, s feltehetően nehéz napok elé néznek, mert továbbra is megosztottak az uniós vezetők a kérdésben – írja a brit The Guardian.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egyöntetűen támogatta a 750 000 millió eurós járványügyi mentőcsomagot, azonban a takarékos négyek (Hollandia, Svédország, Dánia és Ausztria) ezzel szemben kialakított álláspontja felháborítja a nacionalista magyar kormányfőt.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a kontinens összességében 8,3%-os visszaesést lesz kénytelen elkönyvelni, viszont 2021-ben akár 5,8%-os növekedéssel is kalkulálhatnak az erősebb gazdaságok, viszont az országok közti különbségek a mostaninál is látványosabbak lesznek. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke áthidaló javaslatként a jövőre kezdődő hétéves költségvetés 25 000 millió eurós megrövidítésének az ötletével állt elő, ami részben érintené a mezőgazdasági szubvenciókat is, s az így keletkező eladósodás kezelésére közös kasszát javasolt, ami ugyancsak ellenkezést keltett Magyarország és a parlament több tagjából is.

Az pedig végképp elfogadhatatlan volt Orbán számára, és elsőként tiltakozott, hogy a pénzügyek ellenőrzésébe bevonják az Európai Számvevőszéket is. Holott ez a többség számára elfogadható lenne.  A The Guardian kitér a miniszterelnök pénteki Kossuth rádiós interjújára is, amelyben igyekezett nyomatékosítani az uniós vezetőknek is üzenve, hogy először a gazdaságot kell talpra állítani, s legfeljebb utána jöhetnek a jogállamiságról szóló viták, ha… Gyakorlatilag jelezte, megfúrja a költségvetési vitát, ha nem azt teszik, amit ő diktál. A cikk persze megjegyzi, hogy épp azok az államok járnának a legjobban a mentőcsomaggal, amelyeknél a legtöbb a kifogás az uniós alapértékek megvetése miatt. Azaz Magyarország és Lengyelország.

Ahogy ismét emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, úgy lépnek fokozatosan életbe újra a korlátozások – erről számol be az amerikai AP hírügynökségtől kezdve a Reutersen át Bloombergig számos mérvadó nemzetközi hírügynökség. Szerbiában napok óta zajlanak a tiltakozások – igaz, ott leginkább a kormányellenes politikával kötik össze a tüntetéseket, Horvátországban a szájmaszk kötelezővé tételéről adnak hírt és Magyarországon pedig bizonyos beutazási tilalmak és a karantén újbóli bevezetését említik meg. Az újabb intézkedéseket a WHO-nak, az Egészségügyi Világszervezetnek a legfrissebb adata generálta, hisz’ a múlt héten naponta 228 ezer fertőzést regisztráltak világszerte.

Gulyás Gergely kabinetfőnök vasárnapi sajtótájékoztatójáról is részletesen beszámolnak, amely szerint piros, sárga és zöld csoportokba sorolják a fertőzés mértékétől függően az adott országokat. S ismertetése szerint a piros kategóriába Albániát, Ukrajnát, Belorusziát, részben Ázsiát és Afrikát, valamint Dél- és Közép-Amerikát sorolta, ahonnan külföldiek nem léphetnek hazánkba; az onnan érkező magyarokat ismét két hétre karanténba zárják. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – meglepő módon – csak a sárga zónába kerültek, holott mindkét ország a legsúlyosabban fertőzött az adott kontinensen. Egyébként Romániában is rekord fertőzöttséget mértek a hétvégén. Bulgáriában újra bezárnak a bárok, éjszakai klubok.

Hétfőn és kedden ülésezik Budapesten a magyar–ukrán vegyes bizottság két társelnöke – számol be a Kijev Post. A teljes bizottság csak szeptemberben ül tárgyalóasztalhoz. A témát természetesen alapvetően az ukrán oktatási törvény adja. Svitlana Fomenko kormányfőhelyettes a lapnak elmondta: itt komolyan felvetődik és a részleteket is megbeszélik Orbán Viktor hamarosan esedékes ukrán látogatásáról. 

A Today RTL fotóval illusztrálva adott hírt a magyar Barbie-ról, akinek a gyerekkori álma vált valóra, mert most – állítása szerint – pont olyan, mint egy Barbie baba. A most 22 éves, Budapesten élő Barbara 17 éves korában kezdte el a plasztikai műtéteket. Jelenleg viszont túl szexinek találja magát, ezért felmondott munkahelyén. Hozzátette,

Magyarországon nem becsülik meg a szépségeket, és a főnökkel való ágyba bújás nélkül aligha érvényesülhetnek.