Orbán győzelem napi ajándéka Putyinnak

Megtorpedózta Orbán az EU mestertervét, amivel térdre lehetne kényszeríteni az orosz elnököt – írja a brit Sunday Express, a magyar kormányfőt Putyin bábjának nevezve, illetve ez a cikk is illeszkedik azok sorába, amelyek megrökönyödtek az „atombomba” kifejezésen, amellyel Orbán az olajembargó esetén Magyarországot érő következményt minősítette ekképpen.

Ellenben pénzt továbbra is kér az Európai Uniótól a magyar miniszterelnök. Guy Verhofstadt ennek kapcsán a közösségi hálón úgy fogalmazott: Orbán az unió adófizetőinek pénzét akarja, s csak azután fog egyetérteni az olajembargóval. Ez döbbenetes! Zsarolása az oka az Európai Unió működésképtelenségének, miközben újabb pénzeket ajándékoz a Kreml gyilkosának – így a volt belga kormányfő.

Demkó Attila, nemzetbiztonsági elemző szerint egyáltalán nem fair Putyin bábujának nevezni Orbánt, és szerinte a szankció után Putyin még destruktívabb lehet. Azzal is érvelt, hogy az olajembargó az érintett országokat meggyengíti, és ezért nem fognak tudni segíteni Ukrajnának.

Az AFP tudósítása szerint az olajembargóra Orbán-kormánya öt év halasztást kér, s emellett garanciákat vár például Horvátországtól is, hogy építsenek új vezetéket a jövőbeni szállításokhoz, az EU pedig támogassa a projektet. Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, látva a tornyosuló konfliktusokat, a hétre sürgősséggel külügyminiszteri találkozót hív össze.

A Der Spiegel szerint azért még mindig van remény, hogy több napos vita után a héten mégiscsak tető alá tudnak hozni egy olyan kompromisszumos megoldást, amely Magyarország, Szlovákia és Csehország számára is elfogadható lesz hosszabb átmeneti időszakkal. Ugyanakkor a cikk a németek orosz olajfüggőségét is részletezi, megemlítve például a Leuna és a schwedti kőolajfinomítókat, amelyek szintén viták kereszttüzébe kerültek, mivel a valamikori Kelet-Németország ellátása szintén nem lesz problémamentes az embargó bevezetésével. Utóbbi, a brandenburgi az orosz Rosznyeft tulajdonában van, amit feltehetően a német állam tulajdonba kell majd helyezni törvénymódosítással. Annak ellenére, hogy a Balti-tengeren nem lesz egyszerű átszervezni az olajszállítást, a régió politikusai világossá tették: teljesen függetlenedni akarnak az orosz olajtól.

A Politico információi szerint az olajembargós megállapodás legkésőbb kedden megszülethet, hiszen – nyomatékosítják – a Kreml a háborút finanszírozza az olajbevételekből. Konkrétan: a háború kezdetétől április 27-ig 44 000 millió euróval. Most már nemcsak három visegrádi ország, de Bulgária is halasztást fontolgat. 

Az orosz sajtóban továbbra is taglalják, hogy egyrészt Orbánt előre tájékoztatta Putyin a lehetséges háborúról. Másrészt Kárpátalja Magyarországhoz csatolásának lehetősége is az előszeretettel kivesézett témák közé került az utóbbi időszakban, így most például az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem docense, Vagyim Truhacsev ismertette ennek lehetséges forgatókönyveit a Komszomolszakaja Pravda hasábjain. Persze az első feltétel, hogy Oroszország Ukrajna nyugati részét is ostrom alá veszi. Ebben az esetben nem tartják kizártnak, hogy szélsőséges ukrán fegyveresek a magyar kisebbség elleni támadásba lendülnek, s akkor Magyarország megvédi az ott élőket – feltételezi Truhacsev, aki szerint Ukrajna vezetése már amúgy is bizonyos kontroll alá helyezte őket, látva, hogy aktívan szavaznak a magyar választásokon, mintegy 300 ezer kárpátaljainak pedig van magyar útlevele.

Egyszerű hazugság, hogy Magyarország ne tudná máshonnan beszerezni az olajat, ha bevezetnék az orosz olajembargót – állítja Ukrajna volt külügyi államtitkára, az energiaügyi miniszter jelenlegi tanácsadója, Lana Zerkal a közösségi portálra írt hosszabb posztjában, amit az ukrajnai Gordon portál ismertetett. Amikor az oroszok 2019-ben olajszennyeződés miatt pár hónapra kénytelenek voltak leállítani a Druzsba vezetéken a szállítást, Magyarország máshonnan is be tudta szerezni a fekete aranyat. Az orosz gyilkos gépezetet az olajért kapott bevételek tartják fenn, ráadásul az energiaárak felszöktek, a rubel viszont tartja magát.

Zerkal arra is figyelmeztet, hogy nem tudta a győzelem napjára meghirdetni a többi között Orbánék miatt az embargót, pedig ez komoly érvágás lett volna Putyin számára. A szerző szerint Orbán könnyen megvásárolható… Másrészt Orbánnál mindez csak alku tárgya, pénz kérdése, és talán nem is ideológiai. Orbán nagyon jól tudja, hogy a magyar nép jóléte az uniós forrásoktól függ.