Orbán illiberális demokráciája az EU értékeinek meggyalázása

Az Európai Néppárt azt reméli, hogy jobban tudja ellenőrizni Orbán Viktort, ha családon belül tartja, mint ha kitaszítja.

Legalábbis ezt az érvelést hallotta a Le Monde című francia liberális lap tudósítója Brüsszelben, azzal kapcsolatban, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata szellemiségű pártcsalád – amelyhez a Fidesz is tartozik – holnap az EU-csúcstalálkozó előtt saját körben tartandó egyeztetésen megvitatja a magyar testvérpárt legújabb viselt dolgait, és eldönti, tesz-e bármilyen lépést az európai értékek – illetve saját presztízse – védelme érdekében. „Meg fogjuk mondani Orbánnak, elég volt, hagyjon fel azzal, hogy öngólokat lő a saját csapatának. De kizárásról szó sincs” – idéz a Le Monde egy néppárti euró-képviselőt.

A nagy nemzetközi tekintélynek örvendő francia lap emlékeztet arra: ezt a „jobb benntartani, mert akkor fegyelmezni tudjuk” érvelést a néppártiak már 2015-ben is hangoztatták, amikor Orbán Viktor a halálbüntetés esetleges bevezetéséről beszélt.

Valójában – írja a Le Monde – az ok egészen prózai: az Európai Parlament néppárti frakciója nem kíván lemondani a 12 fideszes képviselő szavazatáról, amikor csupán huszonhéttel több képviselője van, mint a szociáldemokratáknak.

Hasonlóan látja az esélyeket a Neue Zürcher Zeitung című, jó nevű svájci lap is, amelynek a brüsszeli beszámolója szerint hiába indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, az európai kereszténydemokraták továbbra is felsorakoznak a család „szörnyűséges gyermeke” mögött. Frakcióvezetőjük, Manfred Weber bírálta ugyan a felsőoktatási törvényt és az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampányt, ám megdicsérte Orbán Viktort a párbeszédre való hajlandóságáért.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál azt emeli ki az elmúlt napok európai vitáiból, hogy Orbán azt mondta: Magyarországnak nem az EU-val van nagy baja, hanem azzal a Soros Györggyel, aki meleg fogadtatásban részesül Brüsszelben.

A másik neves uniós hírportál, az EUObserver a fenti véleményekkel lényegében összhangban azt írja, hogy a néppárti képviselőcsoportot „frusztrálja” ugyan a magyar kormányfő, és „fogy a levegő” a fideszes képviselőcsoport körül, a cselekvést illetően azonban nem lehet sok mindenre számítani. A cikkben megszólaltatott néppárti politikusok egyike úgy fogalmaz, hogy a Fidesz képviselői az esetek 98 százalékában a frakcióval együtt szavaznak, és ami most van, az nem több családon belüli vitánál.

 

A The Washington Post – Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök és Soros György találkozóján készült fotóval illusztrált cikkében – ismerteti az AP hírügynökség azon beszámolóját, amely szerint az Európa Tanács parlamenti közgyűlése felszólította Magyarországot: függessze fel a CEU-t ellehetetlenítő törvény alkalmazását, és vegye figyelembe a Velencei Bizottság alkotmányjogi szakértői testület véleményét azzal a törvénytervezettel kapcsolatban, amely a külföldi finanszírozásban részesülő civil szervezetek ellen irányul.

A Financial Times című londoni lap, amely nem csupán brit üzleti körökben, hanem az uniós döntéshozók körében is „napi bibliának” számít, azt írja: meg kell mutatni Magyarország illiberális vezetőjének, hol húzódnak a határok. A szerkesztőségi cikk szerint Orbán Viktor egyre inkább illiberális demokráciája az EU értékeinek meggyalázásával ér fel. Az uniónak – véli a Financial Times – az eddigieknél hatékonyabban kell használnia a rendelkezésére álló, egyébként korlátozott eszközöket a tagsággal járó szabályok megtartatására, és sokkal alaposabban ki kell vizsgálnia a vádakat, hogy Magyarországon korrupció övezi az EU-támogatások felhasználását.

A brit lap szerint Angela Merkel német kancellár is erőteljes módon jelezhetné készségét az uniós értékek megvédésére azzal, ha kezdeményezné a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. Minél inkább autoriter módon kormányoz Orbán Viktor, annál nehezebb Brüsszelnek megelégednie a budapesti magyarázkodással, és minél gyengébb az EU, annál nagyobb a veszélye annak, hogy Orbán lerombolja mindazt, amire az unió felépítette tevékenységét – ez már a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung véleménye. Az írás szerzője szerint minél többet táncol Orbán a „kiszámított szabályszegéseivel” a határvonalon, annál nagyobb problémává válik az unió számára, “ezért a legfőbb ideje nagyon világossá tenni előtte, hogy ez így nem mehet tovább”.