Orbán kormánya belülről rohasztja az Európai Uniót

Miközben Orbán Viktor Brüsszelben védte a maga igazát a CEU ellenében, Michael Ignatieff, a CEU rektora – Brüsszelben is megfordulván – már Londonban győzködte hallgatóságát.

A The Guardian idézi londoni előadását, ahol kijelentette: „Mi nem dolgozunk illegális bevándorlókkal. Minden kormánynak joga van megvédenie a határait és nemzeti szuverenitását.” A probléma szerinte az, hogy mindenkit démonizálnak. A The Guardian is összeköti a CEU és a migránspolitika ügyét, jelezve, hogy Orbán CEU-ellenességét az a migránspolitika fűti, amit az Európai Unió és Soros is egyszerre képvisel. Ugyanakkor a rektor az előadásában szólt arról is, hogy a menekültek mindenkinél elszántabban akarnak tanulni, és ebben segíteni kell őket. Az idegenek befogadását tekintve nem csupán a kulturális különbségek jönnek számításba, hanem a miattuk gerjesztett félelmek. Ignatieff szerint utóbbi esetében nincs szó rasszizmusról, csupán meg kell tanítani őket arra, mi az erkölcsi kötelességük.  

És ha már The Guardian: ehhez a témához kapcsolódik George Szirtes hétvégi véleménycikke is Magyarország EU-tagságáról a CEU és a civil szervezetek elleni törvénnyel összefüggésben. George Szirtes 8 éves kora óta Angliában élő, T. S Eliot-díjas, magyar származású költő, aki magyar irodalmat fordít, legutóbb Krasznahorkai László regényének fordításával  Man Booker-díjas lett. A The Guardianben megjelent írásában azon sopánkodik, hogy a Brexit miatt Anglia kívülről, Magyarország, pontosabban Orbán kormánya pedig belülről rohasztja az uniót. Leírva Orbán rendszerét, amelyben minden pénzügyi és intézményi hatalmat magához ragadott, megszüntetve a kontrollt maga felett – azért még vannak maradványai az ellenzékiségnek, de csak mutatóban.  Orbán nem zsarnok, Magyarország nem rendőrállam. Pontosabban, még nem az – fogalmaz George Szirtes. Ráadásul a CEU ügyének az sem használ, hogy Soros nevezetesen zsidó. Az unió túlságosan későn lépett. Ha nem lesz CEU és kontroll alá veszi Orbán a civileket, akkor épp olyan illiberális ország lesz hazánk, amelyet már fel sem lehetne venni az Európai Unióba. A fiataloknak mégis egyetlen reményük maradt – Európa! S mintegy optimista befejezésként a facebookra nemrég kitett posztját idézem, amelyben a fiatalokat bíztatja, menjenek, tüntessenek, harcoljanak, semmiképp se adják fel, mert tudniuk kell, hogy „mi is támogatjuk őket” – fogalmaz George Szirtes brit költő, műfordító.

Az amerikai Fortune magazin a Reuters alapján azt írja, hogy Orbán tényleg megígérte az Európai Néppárttal közös találkozón, teljesíti az Európai Bizottság által előírtakat. Siegfried Muresan, a néppárt szóvivője közölte, miután Orbánt valóban megszorongatták a saját párttársai, a magyar kormányfő megértette a kérést és megígérte, megtartja a szabályokat és határidőre teljesíti a követeléseket.

Egyébként több fórum, például a két közszolgálati rádió, a német Deutsche Welle, a brit BBC is hozza Joseph Daul rendkívül keményhangú, Orbánnak szinte ultimátumot adó közleményét, amely szerint az Európai Néppárt nem tűri a demokratikus jogok, a jogállam és a tanszabadság megcsorbítását, s ezzel az európai értékek semmibevételét.

Ugyanakkor egy hangos anyagot is készített a Fortune Magyarországról, mivel az autóiparban tapasztalt szakember- és munkaerőhiány egyre több területen érződik. Példaként a McDonald’s-ot hozza fel, amelyik külföldi munkaerőt toboroz Magyarországon azzal, hogy ingyen albérletet ad dolgozóinak. A probléma ott van, hogy a nyugatiak számára a magyar bérek korántsem csábítóak.

Nem mellesleg Soros György az amerikai médiában is előretört, mert egyrészt a klímapárti  és Trump-ellenes hétvégi tüntetésekhez 36  millió dollárral járult hozzá országszerte, másrészt koalíciót szervez az amerikai alkotmányhoz kiegészítést tervező államok ellen. Utóbbiak a kormányzat feletti kontrolt akarják látványosan csökkenteni, s Soroséknak már 230 baloldali szervezetben sikerült megszervezniük az ellenállást – tudható a konzervatív WorldNetDaily és a The Washington Times híradásából.

Soros György neve az orosz médiában is egyre gyakrabban felbukkan, legutóbb az orosz kormány által fenntartott Sputnik Newsban, ahol természetesen Sorost úgy jellemzik alapvetően, mint aki például az angol font bedöntésével több milliárdos haszonra tett szert, illetve aki állítólag azt mondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója az Európai Unió sorsára is kihat hosszútávon.

A hétvégén vezető hír lett az is, hogy Orbán kormánya befejezte a Szerbiával határos újabb, második, mintegy 155 km-es, 284 milliárd forintba került és 700 elítélt hadra fogásával a kerítés építését, amellyel meg fogja akadályozni a menekültek hazánkba lépését. Ír erről szinte valamennyi mérvadó lap, a The Washington Posttól kezdve a Deutsche Wellén, a Politicón át egészen az Euronewsig.  Idézik Orbán Viktor szavait is, aki migránsellenes politikájában azt hirdeti, sem a népességcsökkenést, sem a munkaerőhiányt nem akarja a menekültek befogadásával megoldani.