Orbán Magyarországa az orosz kémszervezet hídfőállása

Magyarország az orosz hírszerzés logisztikai központja címmel A Voice of America/Amerika Hangja Katrein Ferenc inkognitóban tett vallomását írja le, aki öt és fél éve hagyta el Magyarországot, ahol a kémelhárításnál először műveleti igazgatóként, később a legfőbb vezető tanácsadójaként dolgozott.

Az ön főnöke az oroszoknak kémkedik? – ilyent általában senki sem kérdez szívesen NATO-szövetségesétől, márpedig nemegyszer ezt kellett tenni a Magyar Alkotmányvédelmi Hivatalban, amikor Katrein gyanúba keveredett a múlt másfél évtizedes tevékenysége miatt. Márpedig jócskán szolgáltatott okot hozzá. „Aztán eljött az a fordulópont, amikor kénytelen vagy nemet mondani” – vallotta be maga az ex-kém Jamie Dettmernek egy vasútállomás közeli kávézóban Magyarországon kívül, ahol szürcsölgette feketéjét. Mert egyrészt olyat kértek tőled, amit nem tartottál helyesnek, másrészt akkor telt be a pohár, amikor már nem tudtál mit kezdeni az orosz hírszerzés budapesti tevékenységével, egyebek között azért, mert kettős orosz ügynököket kellett beszervezni. Mindez pedig akkor bukott ki, amikor a hidegháborút túlélt orosz befektetési bank budapesti áthelyezésére vonatkozó orbáni döntés politikai vihart kavart. Az ellenzék is megkérdezte, akárcsak a nyugati hírszerzés, hogy miért kell a Nemzetközi Befektetési Banknak Budapestre áttenni a székhelyét, hisz’ elég egyértelmű volt, hogy Nyikolaj Koszovnak, a bank vezérigazgatójának a szülei közvetlenül be voltak kötve a KGB-hez. Tehát az oroszok innen fognak kémkedni? A gyanúsítgatást persze mindenki visszautasította. Katrein Ferenc ennek az ellenkezőjét állította az újságírónak: teljesen világos, hogy ezen és sok egyéb cégen, befektetésen, üzleten keresztül az orosz hírszerzés megvetette a lábát hazánkban. Orbán kormánya ugyanis teljes diplomáciai védettséget biztosított a bank számára. Az orosz hírszerzés összes szolgálata – az FSZB, a GRU és az SZVR – kifejezetten aktív tevékenységet folytat Magyarországon – nem kérdéses Katrein szerint.

Úgy tűnik föl, Orbán kijátssza az oroszokat és a Nyugatot egymás ellen, mert a bank tevékenysége elé semmilyen akadályt nem gördített és nincs kontroll alatt. Márpedig egy NATO-tagországnak felelősséget kellene éreznie szövetségesei iránt – véli Katrein. Sőt magán az Alkotmányvédelmi Hivatal falain belül nemegyszer kérdezték: most ők a NATO-nak vagy az oroszoknak dolgoznak? A problémák ott kezdődtek, hogy a csehekkel vagy a baltiakkal ellentétben, a magyarok nem vágták el teljesen a szálakat az orosz hírszerzéssel. Szerinte 2007-ig visszavezethető ügyek vannak, és itt Gyurcsány kormányát is megemlíti, s ez nem új keletű, korábban már több külföldi médiumnak is elmondta ezeket. A múlt nyolc évben legalább százan hagyták el a szolgálatot, mert meg volt kötve a kezük, és mert munkájuk közben az orosz kémelhárításba ütköztek. Szerinte az Európai Unióba innen kémkednek az oroszok, a helyezet súlyosnak nevezte és figyelmeztetett, senki se becsülje alá az oroszok itteni tevékenységét.

Az oroszok már a spájzban vannak – kérdést körbejárva a német közszolgálati rádió, a Deutschlandfunk is épp az orosz bank magyarországi tevékenységével foglalkozik, alapvetően azonban magyar – elsősorban a Népszava – forrásokra hivatkozva. Az orosz kémkedésre vonatkozó vádat a kormány azzal veri vissza, hogy az orosz tulajdonrész a kisebbségi, csak 46%, míg a többségi tulajdon 5 térségbeli NATO-tagország kezében van.

A NATO légi parancsnokságának közleménye szerint májustól Magyarország veszi át négy hónapra a Baltikum feletti légtér-ellenőrzést, amire az utóbbi években már másodszor kerül sor. Magyar gépek felügyelik majd a szövetségesek biztonságát a térségben – spanyol és a brit királyi erők közös szolgálatában.

Az amerikai Breitbart News Stefan Löfven svéd kormányfőt idézi, aki azt mondja, szankciókat kell bevezetni Magyarország és a vele egy követ fújók ellen, akik nem hajlandóak szolidaritást vállalni a harmadik világból érkező menekültek befogadásakor, mert ez az ügy nem lehet csak egykét ország problémája. Ebben osztoznia kell az uniós közösségnek. A Breitbart a magyar kormány válaszából azt emeli ki érvelésként, hogy az Orbán-kormány által emelt kerítés nemcsak Magyarország, hanem az unió külső határait is védi.