Orbánt magyarázza az egyik főtisztviselője

Ha nem tartják magukat az uniós szabályokhoz, akkor kívül tágasabb – adott hírt több részletben Guy Verhofstadt liberális uniós képviselő twitter-üzeneteiről a brit Express. Durván nekimegy a képviselő Magyarországnak és Lengyelországnak, amit az újság úgy ír le: kést szorít a torkukhoz, s ha nem tetszik nekik az, amit Brüsszel elvár tőlük, akkor le is út, fel is út. (A képen: Bánkuti András 1989-i archív felvétele a budapesti Keleti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokról; lásd a The New York Times cikkének ismertetését!)

Az uniós vezetőt a Lengyelországot érintő 7-es cikkely elleni lengyel felzúdulás és az bosszantotta fel, hogy Magyarország meg fogja vétózni az esetleges elítélő határozatot, ami gyakorlatilag megbénítja az uniós döntéshozó testület munkáját. Miközben Verhofstadt arra szólítja fel az érintett országokat, hogy fejezzék be a jogállam, a fékek és ellensúlyok rendszerének szétverését, hozzáteszi azt is Verhofstadt, hogy kellő intelligenciával kell a kérdéshez állni. Nem lehet a 7-es cikkely miatt pénzmegvonással sújtani azokat a szegény embereket, akik nem tehetnek saját kormányuk antidemokratikus intézkedéseiről. Nem idegeníthetjük el magunktól az uniós állampolgárokat – értékeli a politikus a várható következményeket.

Milo Yiannopoulos tervezett budapesti vizitje kapcsán az Open Democracy-ben tette közzé ezzel kapcsolatos elemzését Böcskei Balázs és Barkóczi Balázs. Azt a témát járják körbe, hogy a brit politikust nem lehet egyszerűen csak szélsőjobbos provokatőrnek tartani, ő a posztmodern politika válságának a teremtménye. Ráadásul igazi véleményvezérnek tűnik. Igaz, a helyes kifejezés rá: troll politikus, aki marketing eszközökkel és Mark Zuckerbergnek köszönhetően élőben közvetít, manipulál, hajszolja a népszerűséget, és újságíróként kezdve pályáját, maga alá hajtja a tömegeket, a 21. századi politikus új prototípusa.

Az international news 24 információja szerint az eredetileg január 23-ára tervezett, Európa jövője címmel rendezendő konferenciát a szervezők áttették májusra, mert a résztvevők között Milo Yiannopoulos mellett ott lesz a német szélsőjobbos Göts Kubitchek is, s az áprilisi választások előtt pártpolitikai csatározások részei lettek, s már csak emiatt sem lenne zökkenőmentes a rendezvény. Sőt egyre valószínűbbnek látszik, hogy Yiannopoulos nem vesz részt, mert a pedofília népszerűsítése nem kívánatos.

Altusz Kristóf helyettes államtitkár a Times of Malta lapban igyekszik magyarázni Orbán Viktornak a muzulmán menekültekre vonatkozó kifejezését, utóbbi őket nem menekülteknek, hanem megszállóknak nevezte a Bildnek adott interjújában. Altusz a videós és írott interjúban elmondja, hogy Magyarországot emiatt nem lehet rasszistának tekinteni, mert magyarul ezek a fogalmak teljesen normálisnak tekinthetők. Csak azért használta a kormányfő ezt a kifejezést, hogy ezzel figyelmeztessen, nem követheti Magyarország Franciaország vagy Németország példáját.

Nonszensznek nevezte azt a feltételezést, hogy hazánk azért harcol Brüsszellel, hogy előkészítse az unióból való kilépést. Azt állította Altusz, hogy csak tavaly 1300 menekültet fogadott be hazánk, de ezt az ő biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra. A menekült státuszt kérők igenis jöhetnek Magyarországra.

A média- és tanszabadság visszafojtására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, ezeket a problémákat szándékosan a föderalista szemléletű uniós tagok gerjesztik. Amúgy is, uniós kérésre hatszor megváltoztatta a kormány a médiatörvényt. Mi nem akarunk az unió feketebáránya lenni – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Szlovákiában 2017-ben volt a legmagasabb az illegális bevándorlók száma, – írja a felvidéki Hírek.sk. 2706 illegális bevándorló között a szerbek és az ukránok száma nőtt meg, 75 százalék, s jövőre várhatóan ez az arány még magasabb lesz – mondta el Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány.

A The New York Times Bánkuti Andrásnak, a Mai Manó Ház egyik alapítójának a szocializmus alatt öncenzúrázott képeit mutatja be: mintegy 20 képpel illusztrálva azt a terjedelmes beszámolót, ami a fiókból előkerült fotók alapján nemcsak a művész, hanem a szocializmus idején a szegények életét is nagyító alá teszi.