Ortodox karácsony a Kelet világosságának fényében

Már második éve a felújított pest-belvárosi főplébánia-templom a helyszíne a Szent Efrém Férfikar 2011 óta megrendezésre kerülő „Orientale lumen” sorozatának. (Az előző helyszín a Szent István Bazilika volt.) A „Kelet világossága” a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozícióit állítja reflektorfénybe. A program összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. (Mészáros Zsolt felvételén a Szent Efrém férfikar; forrás: nyugat.hu)

Január 12-én, szombaton este fél nyolctól tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet, ahol a Magyar Örökség és Budapest Márka-díjjal kitüntetett férfikar Pál István „Szalonnát” és Bandáját látja vendégül. (A két együttes legutóbb 2017 decemberében játszott együtt Tbilisziben, a grúz fővárosban.) Közös fellépésük a magyar és környező népek lelki indíttatású népzenéje és a kárpát-medencei liturgikus zene közötti kapcsolódási pontokat mutatja meg.

Az előadók a mostani alkalomra az Abaúji karácsony átdolgozott változatával készültek. Bubnó Tamás kántáló énekekből összeállított kompozíciója azért is aktuális, mert a kántálás a karácsony megünneplésének szerves része, hiszen a kántálók házról házra járva közös énekléssel emlékeztek mag a megváltó eljöveteléről.

A koncerten elhangzik még Szokolay Sándor férfikarra komponált miséjéből a Glória tétel, illetve népszerű karácsonyi dallamok feldolgozásait is hallhatja a közönség: így Michael Praetorius Es ist ein Ros entsprungen című motettáját, egy középkori angol carolt, illetve egy bolgár kántáló éneket. A karácsonyi énekeket Dmitry Bortniansky két nagyobb lélegzetű motettája keretezi.

Az előző évek évadnyitó koncertjeihez híven ezúttal is lesz lehetősége a közönségnek, hogy együtt énekeljen a Szent Efrém Férfikarral.

Az idei, a nyolcadik Orientale lumen sorozat összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. A bérletsorozat január 12-i nyitókoncertjét követően május 4-én a moszkvai Doros énekegyüttessel kezd majd zenei „diskurzusba” az ortodox húsvét ünnepén a férfikar, június 15-én pedig egy kortárs görög zeneszerzőnő és karmesternő, Konstantia Gourzi: Paharión – a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében című művének budapesti bemutatóját hallhatja majd a közönség. (Két évvel ezelőtt a Zempléni Fesztiválon már megismerhette a zeneszerető közönség.)

A múlt hét évben a Szent Efrém Férfikar az Orientale lumen sorozat részeként olyan kiváló előadókkal adott közös koncertet, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Jevgenyij Nyesztyerenko, Dés László, Szokolay Dongó Balázs, az Amadina, a Parafónia, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

A mostani vendég, Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a kárpát-medencei népzene autentikus ismerője. Bandájának tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai.