Pályázati felhívás ifjúsági önkéntes tevékenységekre

Új pályázati felhívást tett közzé ma az Európai Bizottság az Európai Szolidaritási Testület keretében. Az Európai Szolidaritási Testület azokat a fiatalokat támogatja, akik az EU-n belül és kívül önkéntes munkát kívánnak végezni a legkülönfélébb területeken: a rászorulók megsegítésétől kezdve az egészségügyi tevékenységeken át a környezetvédelemig.

Az idén az egészségvédelem, azaz olyan teendők vannak előnyben prioritást, amelyek az egészségügyi kihívások (köztük a koronavírus-világjárvány hatásainak) leküzdésével és a helyreállítással foglalkoznak.
 
A 2021–27 közötti időszakban több mint 1000 millió eurós költségvetésű program kereken 275 ezer fiatalnak fog lehetőséget kínálni arra, hogy önkéntes tevékenységgel vagy saját szolidaritási kezdeményezésekkel segítsen megbirkózni a társadalmi és humanitárius kihívásokkal. Az idén ezekre a célokra több mint 138 millió euró áll rendelkezésre. A jövő évtől kezdve a program azt is lehetővé fogja tenni, hogy a fiatalok humanitárius segítségnyújtási műveletekben végezzenek önkéntes munkát Európán kívül, hozzájárulva a biztonságos nem uniós országokban adódó humanitárius válságok leküzdéséhez.
 
Az Európai Szolidaritási Testületben részt vevő szervezeteknek minőségi védjegy megszerzésével kell igazolniuk, hogy magas színvonalú szolidaritási tevékenységeket végeznek, melyek megfelelnek a program elveinek, célkitűzéseinek és követelményeinek. Emellett a legalább öt fiatalból álló csoportok közvetlenül is pályázhatnak támogatásra az általuk kidolgozott és irányított szolidaritási teendőkhöz. A szolidaritási munka fiatalok által önállóan kezdeményezett, kidolgozott és végrehajtott nonprofit, szolidaritást célzó tevékenység, melynek időtartama kettőtől tizenkét hónapig terjedhet. Az ilyen elfoglaltságok célja a közreműködés az adott közösség legsúlyosabb problémáinak kezelésében.

Az idei pályázati időszak 2021. október 5-én ér véget. Az önkéntes tevékenységekben 18–30 év közöttiek vehetnek részt (a humanitárius segítségnyújtási munkákban a felső korhatár 35 év). Az Európai Szolidaritási Testület weboldala; Részletek a 2021. évi pályázati felhívásról; Tájékoztató az Európai Szolidaritási Testületről