Pompás 92. könyvhétre számíthatunk

Száznegyven könyves pavilonban 174 kiadó (!) kínálja könyveit szeptember 2–6. között Budapesten, hagyományosan a Vörösmarty és a Vigadó téren, a Duna-korzón. Tekintettel a járványfenyegetésre, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) úgy döntött, hogy a szokásosnál szellősebb pavilonelhelyezéssel szervezi (a tavaly csak online módon megrendezett) az egyedülálló élményeket, könyvújdonságok sokaságát – könyvbemutatókat, a szerzők és olvasók találkozásait és persze gyerekprogramokat – jelentette be ma késő délelőtti sajtótájékoztatóján dr. Gál Katalin, az MKKE elnöke.

Dr. Révész Emese és dr. Gál Katalin.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése sajtóeseményén részt vett újságírók megtudhatták, hogy az idén eredetileg június 10-13. között lett volna a könyvhét, ám koronavírus-járvány miatt a szervezők (helyesen) szeptember elejére halasztották. A Vörösmarty és a Vigadó téren délelőtt 10-től este 7-ig tartanak mintegy hetven könyvbemutató beszélgetést. A pesti Korzón találkozhat a (remény szerint) népes közönség a határon túli magyar szerzőkkel és kiadókkal. A Vörösmarty téren szeptember 3-án és 4-én, tehát pénteken és szombaton a Canarro zenekar, a Könyvhét zenekara, Müller Péter Sziámi és a Könyvhat lép föl. A mai sajtótájékoztatóig 1038 (!) dedikálási eseményt is följegyeztek naptárukba a szervezők.

Az ám, meg ne feledkezzünk a jövő olvasóiról: a gyerekeket Kárász Eszter és Mesezenekara, valamint a Betűtészta Kiadó bábjátékosai várják a Vigadó téri gyermekkönyv-részlegnél. Az idei ünnepi könyvhetet Szabó T. Anna író, költő és műfordító nyitja meg szeptember 2-án, csütörtökön délután három órától, miután elhangzik a Vám- és Pénzügyőrség zenekara kedvcsináló térzenéje.

Az idei könyvhétre remek kiállítású, nyolcvanoldalas katalógus jelent meg: ember/olvasó legyen a talpán, aki képes a gazdag és szép kiállítású füzet első áttekintésekor kiválasztani az önmaga és szerettei számára legvonzóbb műveket. Magyar és külföldi szerzők ez év első napjától megjelent első kiadású művei kínálják magukat – százával.

Az Infovilág szerkesztője – miután a katalógusban nem találta az egyik legnagyobb és legrégebbi kiadót, megkérdezte, hogy hová lett a Kossuth Kiadó? Dr. Gál Katalin válaszából kiderült, hogy természetesen a Kossuthot is meghívták a szervezők, ám a kiadó hónapok óta folyó átalakulása, átszervezése miatt nem kapták meg idejében a katalógusba szánt címlistát. Ennek ellenére a Kossuth Kiadó természetesen és hagyományai szerint részt vesz a 92. ünnepi könyvhéten.

Dr. Révész Emese művészettörténész, egyetemi docens a sajtótájékoztatón ismertette a jövőre 70 esztendős „Szép Magyar Könyv” verseny idei eredményét, helyezettjeit és a műveket. Az öttagú szakmai zsűri – Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella, dr. Révész Emese (elnök) és Wunderlich Péter – 83 kiadó 147 benevezett kötetéből választhatott; a legjobbaknak szeptember 2-án adja át a díjakat. Tekintettel arra, hogy rendkívül széles kínálatból válogattak a bírálók, létrehozták még a „Múzeumi művészeti könyvek” díját, valamint „Az év illusztrátora” kategóriát felnőtt- és gyermekirodalomra osztotta.

Néhány idei újdonság.

A „Szép Magyar Könyv” verseny zsűrielnöke hangoztatta: a könyv nem csupán csodálatos olvasmány, hanem egyúttal műtárgy is (lehet). Mint például a Szépirodalom kategória győztese, László Noémi „Műrepülés” című kötete, amely a Gutenberg Kiadó gondozásában jelent meg. Ide kívánkozik természetesen az idei többi szép magyar könyv is; kategóriánként:

# gyermek és ifjúsági könyvek: Bertóti Johanna: „Almából ki, körtébe be” (Koinónia Kiadó)

# művészeti és ismeretterjesztő könyvek: Mártonffy Melinda: „Franciaudvaros bérházak Budapesten” (ARTEM/BOOKS Kiadó)

# könyvsorozatok: Grecsó Krisztián: „Pletykaanyu”; „Isten hozott”; „Harminc év napsütés”; „Vera” (Magvető Kiadó)

# szakkönyv: Monok István, Zvara Edina: „Esterhasiana Biblioteca” (Akadémiai Könyvtár és Információs Központ).

És ha már díjazottakról írunk, ki ne felejtsük, hogy az év illusztrátora kategóriában a gyermekirodalmi művek között Kiss Ottó–Merényi Ágnes: „A piros tengeralattjáró” (Betűtészta Kft.), a felnőttirodalom remekei között pedig Szerb Antal: „Utas és holdvilág” (Libri/Scolar) című művét találták legszebben illusztráltnak.

A „múzeumi művészeti könyvek” kategóriájában a győztes: Árvai Mária és Véri Dániel munkája, „A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött” (Ferenczy Múzeumi Centrum). A kötet címe egy 1959. évi eseményre, a budapesti francia könyvszemlére utal, amikor egy sor kötet „eltűnt”, mert ellopták… (Némely megszállott könyvgyűjtő és irodalombarát szerint a könyvlopás nem bűn, legalább is bocsánatos vétek.)

Aki az idei ünnepi könyvhét eseményeire, dedikálásokra, az idei könyvheti listákra kíváncsi, annak ajánljuk, hogy kattintson erre az internetcímre: https://unnepikonyvhet.hu.